521
Τα προβλήματα για τον Ρέντσι συνεχίζονται... | REUTERS/Alessandro Bianchi

Νέο κόμμα στην Ιταλία από τα «σπλάχνα» του Ματέο Ρέντσι

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2017, 13:21
Τα προβλήματα για τον Ρέντσι συνεχίζονται...
|REUTERS/Alessandro Bianchi

Νέο κόμμα στην Ιταλία από τα «σπλάχνα» του Ματέο Ρέντσι

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2017, 13:21

Tην ίδρυση του κινήματος Δημοκράτες και Προοδευτικοί (DP), το οποίο πρεσβεύει την «ανανέωση της Κεντροαριστεράς», ανακοίνωσαν το Σάββατο στη Ρώμη στελέχη της ιταλικής Αριστεράς – αποχώρησαν, τις τελευταίες ημέρες, από τα κόμματά τους.

Το κίνημα γεννήθηκε από την πρόσφατη διάσπαση της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι και την αποχώρηση μέρους των βουλευτών της Ιταλικής Αριστεράς (Sinistra Italiana).

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ανοικτό κίνημα… που θα είναι επίσης η αρχή της ανανέωσης της Κεντροαριστεράς, διότι δεν θα απαρνηθούμε το σχέδιο μία μεγάλης ενωτικής δύναμης της Κεντροαριστεράς», όπως η Ελιά, ο συνασπισμός υπό την ηγεσία του Ρομάνο Πρόντι που είχε κερδίσει τις εκλογές το 1996 και το 2006, αναφέρεται στο μανιφέστο του νέου κόμματος, οι ιδρυτές του οποίου δηλώνουν επίσης ότι θα επιδιώξουν να επιστρέψουν στον δρόμο αυτόν εγκαταλείποντας την παρεκτροπή προς την Κεντροδεξιά που επιχείρησε ο Ματέο Ρέντσι όταν ανέλαβε την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος το 2014.

Οι κύριοι εκπρόσωποι του DP είναι ο Ρομπέρτο Σπεράντσα, πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του PD, ο Ενρίκο Ρόσι, πρόεδρος της περιοχής της Τοσκάνης, ενώ το κόμμα έχει την υποστήριξη και του πρώην ηγέτη του PD Πιερλουίτζι Μπερζάνι και του πρώην πρωθυπουργού Μάσιμο ντ΄Αλέμα.

«Είμαστε εδώ διότι έχουμε ένα αντίπαλο, τη Δεξιά και τη λαϊκιστική παρεκτροπή, που μπορούμε να νικήσουμε μόνο συγκροτώντας μία Αριστερά», δήλωσε ο Ενρίκο Ρόσι.

Τι προηγήθηκε

«Ο νυν πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι είναι αυτός που θα αποφασίσει εάν η διεξαγωγή των επόμενων εκλογών στην Ιταλία θα γίνει πριν από το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου τον Φεβρουάριο του 2018», δήλωσε τη Δευτέρα ο πρώην Ματέο Ρέντσι.

«Οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για τον Φεβρουάριο 2018. Τελεία. Εάν ο (πρωθυπουργός Πάολο) Τζεντιλόνι θέλει να γίνουν πριν, η απόφαση είναι δική του, όχι άλλων» τόνισε ο ίδιος σε εκπομπή της Rai3.

Ο Ρέντσι έχει εκφραστεί υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών τον προσεχή Ιούνιο ελπίζοντας στην πολιτική του επάνοδο. Για τον λόγο αυτόν θα ήθελε τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος στις αρχές του Απριλίου.

Ωστόσο, το Δημοκρατικό Κόμμα αποφάσισε την Παρασκευή ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 30 Απριλίου, αποκλείοντας έτσι τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο.

Με κοινό ανακοινωθέν τους, τα τρία στελέχη της μειοψηφίας του Δημοκρατικού Κόμματος Μικέλε Εμιλιάνο, Ρομπέρτο Σπεράντσα και Ενρίκο Ρόσι, κατηγόρησαν τον ιταλό πρώην πρωθυπουργό ότι είναι αυτός που επέλεξε τη διάσπαση του Δημοκρατικού Κόμματος.

Νωρίτερα, από τη Συνέλευση του κόμματος στη Ρώμη το Σαββατοκύριακο, ο περιφερειάρχης της Απουλίας, Μικέλε Εμιλιάνο, είχε ζητήσει από τον Ρέντσι να αναβάλει τη διεξαγωγή του συνεδρίου του κόμματος, ώστε και οι υπόλοιποι υποψήφιοι να μπορέσουν να εκθέσουν τις απόψεις και θέσεις τους στους εγγεγραμμένους. Ο Ρέντσι, όμως, δεν θέλησε να δευτερολογήσει, ενώ νωρίτερα είχε πει πως δεν εννοεί να δεχθεί κανενός είδους εκβιασμό. Στενοί του συνεργάτες, δε, πρόσθεσαν ότι ο χρόνος τέλεσης του συνεδρίου δεν μπορεί να αλλάξει.

Η κοινή αυτή απάντηση των τριών στελεχών της μειοψηφίας στον Ρέντσι θεωρήθηκε, ουσιαστικά, ως επισημοποίηση της διάσπασης του Δημοκρατικού Κόμματος, και ως το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας νέας, αριστερής πολιτικής δύναμης.
Οπως και, τελικά, συνέβη…

Το νέο κόμμα θα υποστηρίξει την κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι επιμένοντας ότι ο αντικαταστάτης του Ματέο Ρέντσι πρέπει να παραμείνει στη θέση του μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου, τον Φεβρουάριο 2018.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...