298
Να κάτι που δεν θα δεις κανένας στο υπουργείο: ένα πιάτο λουκάνικα | Flickr/Gunnar Grimnes

Γερμανικό υπουργείο καταργεί το κρέας από το μενού του

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2017, 16:00
Να κάτι που δεν θα δεις κανένας στο υπουργείο: ένα πιάτο λουκάνικα
|Flickr/Gunnar Grimnes

Γερμανικό υπουργείο καταργεί το κρέας από το μενού του

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2017, 16:00

Το μέρος των χορτοφάγων αποφάσισε να πάρει το υπουργείο Περιβάλλοντος της Γερμανίας το οποίο αποφάσισε να καταργήσει από τις εκδηλώσεις που διοργανώνει το κρέας και να στραφεί αντ’ αυτού στα λαχανικά.

Είναι ένα συμβολικό βήμα γιατί αποφασίσαμε να τηρούμε αυτό το οποίο πρεσβεύουμε, εξήγησε στον Guardian ο εκπρόσωπος του υπουργείου. Θέλει να δώσει, δηλαδή, το καλό παράδειγμα σε ό,τι αφορά την περιβαλλοντικά βιώσιμη κατανάλωση και τις επιπτώσεις από την κατανάλωση κρέατος.

Οι καλεσμένοι και ο Τύπος που είχαν προσκληθεί προ ημερών σε συμπόσιο της γερμανικής κυβέρνησης για την «εξαγωγή πράσινης τεχνολογίας», είχαν την ευκαιρία να πάρουν μια πρώτη γεύση από τη νέα πολιτική. Γεύση που ήταν έκπληξη γιατί αντί για τα καθιερωμένα ορεκτικά με αλλαντικά και τα λουκάνικα που συνήθως σερβίρονται σε τέτοιες εκδηλώσεις στη Γερμανία, στον μπουφέ τους περίμεναν αντίδια, καραμελωμένα μήλα και λαζάνια.

Το υπουργείο είναι το πρώτο που προχωρά σε αυτό το βήμα και ευελπιστεί ότι δεν θα είναι και το μόνο, αν και ως τώρα δεν φαίνεται να βρίσκει μιμητές. Ακόμα και οι (εκτός κυβέρνησης) Πράσινοι φαίνονται κάπως επιφυλακτικοί: «Είναι σωστό να ρυθμίσουμε την παραγωγή όχι την κατανάλωση του κρέατος», εξηγεί κομματικό τους στέλεχος.

Αυτά σε μια χώρα με πλούσια παράδοση στην παρασκευή και την κατανάλωση κρέατος με διάφορες μορφές – μόνο τα λουκάνικα αν σκεφτεί κανένας μπορεί να καταλάβει γιατί η απόφαση του υπουργείο αγγίζει μια ευαίσθητη χορδή!

Η ιδέα του υπουργείου έγινε μάλιστα και αφορμή για μικρές ενδοκυβερνητικές κόντρες.

Ο Κρίστιαν Σμιτ, υπουργός Τροφίμων και προερχόμενος από το CDU, επιτέθηκε έμμεσα στην υπουργό Περιβάλλοντος και προερχόμενη από το SPD Μπάρμπαρα Χέντρικς.

«Σε εμάς, δεν θα υπάρχουν ημέρες βίγκαν από την πίσω πόρτα», είπε μέσα στην προεκλογική συγκυρία που προσφέρεται για τέτοιες κομματικές μικροδιαμάχες. Αλλά ο υπουργός έδωσε στο θέμα και μια πολιτική χροιά: «Υποστηρίζω την ποικιλία και την ελευθερία της επιλογής, αντί για τον πατερναλισμό και την ιδεολογία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...