468
Διαδήλωση διμαρτυρίας μελών της νεολαίας κόμματος στη Μαλαισία έξω από την πρεσβεία της Βόρειας Κορέας | REUTERS/Athit Perawongmetha

Mε απαγορευμένο χημικό όπλο δηλητηριάστηκε o Κιμ Γιονγκ-ναμ

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2017, 12:13
Διαδήλωση διμαρτυρίας μελών της νεολαίας κόμματος στη Μαλαισία έξω από την πρεσβεία της Βόρειας Κορέας
|REUTERS/Athit Perawongmetha

Mε απαγορευμένο χημικό όπλο δηλητηριάστηκε o Κιμ Γιονγκ-ναμ

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2017, 12:13

Αν υπήρχαν αμφιβολίες για το ποιος μπορεί να είναι πίσω από τον θάνατο του ετεροθαλούς αδελφού του Κιμ Γιονγκ-ουν, οι ανακοινώσεις της μαλαισιανής αστυνομίας για τον τρόπο του θανάτου φαίνεται ότι τις απομακρύνουν.

Οι δράστες της επίθεσης κατά του Κιμ Γιονγκ-ναμ χρησιμοποίησαν τον νευροτοξικό παράγοντα VX, ο οποίος είναι απαγορευμένος σαν χημικό όπλο μαζικής καταστροφής από τον ΟΗΕ.

Πριν πεθάνει, περίπου μισή ώρα μετά την επίθεση, το θύμα είπε ότι μια γυναίκα του έριξε με σπρέι χημικό στο πρόσωπο. Τα πλάνα από την κάμερα έδειξαν ότι δύο άτομα έτριψαν το πρόσωπό του με κάτι υγρό πριν απομακρυνθούν για να πλύνουν τα χέρια τους, κάτι που μοιάζει να διαψεύδει τη δικαιολογία τους ότι μετείχαν σε μια φάρσα.

Τα δείγματα ελήφθησαν από το πρόσωπο και τα μάτια του θύματος, ενώ συνεχίζεται η έρευνα και σε άλλα δείγματα.

Τί είναι το VX

Το VX θεωρείται ένας από τους πιο ισχυρούς νευροτοξικούς παράγοντες, χωρίς άλλες χρήσεις πέρα από την (απαγορευμένη) χρήση στον πόλεμο. Πρόκειται για διαυγές, άχρωμο και άοσμο, ελαιώδες υγρό.

Ακόμα και σε μικρές ποσότητες (γύρω στα 10 mg) μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο, αν έλθει σε επαφή με τους πνεύμονες, το δέρμα ή τα μάτια, εκτός αν προλάβει κανείς να πλυθεί καλά. Τα συμπτώματα είναι σπασμοί, παράλυση, εμετοί και κατάρρευση της αναπνευστικής λειτουργίας που επιφέρει τον θάνατο από ασφυξία.

Ανήκει στην ομάδα των οργανοφωσφορικών ενώσεων μαζί με άλλες ουσίες που χρησιμοποιούνται στη γεωργία ως εντομοκτόνα. Αυτή ήταν η αρχική χρήση, αλλά στην πορεία διαπιστώθηκε ότι ήταν εξαιρετικά τοξικό.

Το VX είχε χρησιμοποιηθεί το 1994 όταν μέλη της ιαπωνικής αίρεσης Αουμ Σινρίκιο σκότωσαν έναν άνδρα τον οποίο κατηγορούσαν για κατασκοπεία. (Η ίδια οργάνωση είχε κάνει επίθεση στο μετρό του Τόκιο με αέριο σαρίν, προκαλώντας πολλούς θανάτους και τραυματισμούς).

 

Λόγω της τοξικότητας του VX δεν φαίνεται πιθανό ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν την ίδια την ουσία. Ο Guardian παραθέτει τη γνώμη ειδικού που εξηγεί ότι μάλλον ψέκασαν τον Κιμ Γιονγκ-ναμ με συστατικά του VX που ενώθηκαν και έγιναν τοξικά μόνο όταν ακούμπησαν το πρόσωπο του θύματος.

Σύμφωνα μάλιστα με την αστυνομία, μία από τις δύο γυναίκες που κατηγορούνται για την επίθεση εμφάνισε και αυτή συμπτώματα από τη δηλητηρίαση. «Παρουσίασε εμετό», είπε ο γενικός επιθεωρητής της αστυνομίας, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Βόρεια Κορέα είναι γνωστό ότι έχει χημικά όπλα και μάλιστα ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα παγκοσμίως, χωρίς να έχει υπογράψει τη διεθνή συμφωνία περί μη διάδοσης. Καταγγελίες από ανθρώπους που αποσκίρτησαν μιλούν ακόμα και για πειράματα με χημικά όπλα σε ανθρώπους.

Για την επίθεση έχουν συλληφθεί τέσσερα άτομα διαφορετικών εθνικοτήτων και καταζητούνται άλλοι επτά Βορειοκορεάτες. Ακόμη, σύμφωνα με δημοσιεύματα, την Πέμπτη σε έρευνα σε διαμέρισμά στην Κουάλα Λουμπούρ  βρέθηκαν «διάφορα χημικά».

Για την ώρα όμως οι αρχές της Μαλαισίας δεν έχουν κατηγορήσει ευθέως την Βόρεια Κορέα. Αλλά όπως έχει πει ανεπίσημα κρατικός παράγοντας «δεν ήταν καθόλου διπλωματικό» που χρησιμοποιήθηκε το διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ για μια επίθεση με απαγορευμένα χημικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...