239
Οσο δεν μιλάει για προγράμματα ο Μάρτιν Σουλτς κερδίζει πόντους | REUTERS/Fabrizio Bensch/File Photo

Το «φαινόμενο Σουλτς» έφερε το SPD μπροστά από τους Χριστιανοδημοκράτες

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2017, 11:42
Οσο δεν μιλάει για προγράμματα ο Μάρτιν Σουλτς κερδίζει πόντους
|REUTERS/Fabrizio Bensch/File Photo

Το «φαινόμενο Σουλτς» έφερε το SPD μπροστά από τους Χριστιανοδημοκράτες

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2017, 11:42

Μολονότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Μάρτιν Σουλτς, καθώς πρέπει να μιλήσει για πολιτική σε επίπεδο προγραμμάτων, οι δημοσκοπήσεις συνεχίσουν να δίνουν στους γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες έναν «αέρα νίκης» – χάρη στον ενθουσιασμό που έχει προκαλέσει στους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους η παρουσία ως υποψηφίου για την καγκελαρία του πρώην προέδρου της Ευρωβουλής.

Για πρώτη φορά από το 2006, το SPD βρίσκεται δημοσκοπικά στη θέση του ισότιμου αντιπάλου απέναντι στον συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών – Χριστιανοκοινωνιστών της Ανγκελα Μέρκελ: Επτά μήνες πριν τις κάλπες, νέα δημοσκόπηση εμφανίζει το SPD μία μονάδα μπροστά από το CDU/CSU.

Οι δημοσκοπήσεις μπορεί να έχουν σχετική αξία στην παρούσα φάση –τα δύο κόμματα εναλλάσσονται στην κορυφή– αλλά όλες καταγράφουν μετατόπιση στο γερμανικό σκηνικό από τότε που υποψήφιος του SPD έγινε ο Μάρτιν Σουλτς.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Infratest-Dimap για το κρατικό κανάλι ARD, το SPD θα έβγαινε πρώτο κόμμα, αν γίνονταν την επόμενη Kυριακή εθνικές εκλογές στη Γερμανία, λαμβάνοντας 32% (+4% σε σχέση με τη δημοσκόπηση του ίδιου Ινστιτούτου για το ARD στις 2 Φεβρουαρίου), ενώ o συνασπισμός CDU/CSU έρχεται δεύτερος με 31% (-3%).

Το λαϊκιστκό ακροδεξιό αντιευρωπαϊκό ξενοφοβικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) θα ελάμβανε 11% (-1%), θα ήταν δηλαδή το τρίτο κόμμα αν και χάνει μια ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τη δημοσκόπηση που έγινε στις αρχές Φεβρουαρίου.

Οι Πράσινοι θα ελάμβαναν 8% (αμετάβλητο το ποσοστό του), το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) 7% (-1%) και το επίσης σταθερό φιλελεύθερο κόμμα (FDP) 6% (όριο εισόδου στη Μπούντεστακ 5%).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...