640
Οι δύο κυρίες τραγουδούν. Για τον Αλέξη Τσίπρα προφανώς. Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου από την Καθημερινή της 23ης Φεβρουαρίου. | Kathimerini.gr

Λαγκάρντ και Μέρκελ «θα ήθελαν να μην πρέπει να ασχολούνται άλλο με την Ελλάδα»

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2017, 08:54
Οι δύο κυρίες τραγουδούν. Για τον Αλέξη Τσίπρα προφανώς. Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου από την Καθημερινή της 23ης Φεβρουαρίου.
|Kathimerini.gr

Λαγκάρντ και Μέρκελ «θα ήθελαν να μην πρέπει να ασχολούνται άλλο με την Ελλάδα»

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2017, 08:54

Δύο καλές φίλες, δύο πανίσχυρες γυναίκες συναντήθηκαν στην καγκελαρία στο Βερολίνο. Για να συζητήσουν για εμάς, χωρίς εμάς. Δεν μάθαμε τι είπαν η Ανγκελα Μέρκελ και η Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά ο γερμανικός Τύπος έσπευσαν να κάνουν αναλύσεις, άλλωστε μια γραμμή ενημέρωσης υπήρξε και την έδωσε η ίδια η επικεφαλής του ΔΝΤ όταν είπε πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται «κούρεμα» χρέους. Κατ’ ουσίαν οι δύο πλευρές κατέληξαν σε έναν συμβιβασμό μεταθέτοντας στο μέλλον –και σίγουρα για μετά τις γερμανικές εκλογές– τις όποιες πρωτοβουλίες για το ελληνικό ζήτημα.

Τι γράφουν λοιπόν οι γερμανικές εφημερίδες; Η Frankfurter Allgemeine Zeitung υπαινίσσεται ότι οι δύο γυναίκες έχουν κουραστεί με την ελληνική περίπτωση. Γράφει η FAZ: «Δημόσια δεν το λέει βεβαίως κανείς. Ωστόσο, επικρατεί συναίνεση ανάμεσα στη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τη γαλλίδα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ: Θα ήθελαν να μην πρέπει να ασχολούνται άλλο με την Ελλάδα. Η μικρή ευρωπαϊκή χώρα αντλεί πόρους του Ταμείου, σε βαθμό που δεν αντιστοιχεί καθόλου στο βάρος και τη σημασία της. Το ΔΝΤ έχει ακόμη 188 χώρες μέλη, οι περισσότερες εξ αυτών είναι φτωχότερες από την Ελλάδα». Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Λαγκάρντ δέχεται πλέον ολοένα και πιο έντονες πιέσεις.

Από την άλλη, η Handelsblatt επικαλείται πληροφορίες από το περιβάλλον των Μέρκελ – Λαγκάρντ και αναφέρει πως στόχος της συνάντησης ήταν όπως και στο παρελθόν «να επιλύσουν την αναδυόμενη ελληνική κρίση πριν να μπορέσει να κλιμακωθεί». Η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ αναφέρεται, επίσης, σε ορισμένους παράγοντες, οι οποίοι περιορίζουν την ικανότητα δράσης τόσο της Μέρκελ όσο και της Λαγκάρντ: «Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρίσκεται υπό πίεση, διότι οι ειδικοί του Ταμείου έχουν αμφιβολίες για το πρόγραμμα βοήθειας (για την Ελλάδα). Ταυτόχρονα, η Λαγκάρντ δεν γνωρίζει ακόμη πώς θα τοποθετηθούν οι ΗΠΑ -που έχουν τη μερίδα του λέοντος στο ΔΝΤ. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προξενεί ανησυχία και στο ΔΝΤ.

(…) Από την άλλη πλευρά η Μέρκελ πιέζεται εν μέσω προεκλογικού αγώνα από την κοινοβουλευτική ομάδα των χριστιανικών κομμάτων. Ελαφρύνσεις χρέους όπως τις ζητά το ΔΝΤ μπορεί να προσφέρει μόνο σε περιορισμένο βαθμό. Αναζητείται ένας συμβιβασμός που να μπορούν να “πουλήσουν” η Μέρκελ στο Βερολίνο και η Λαγκάρντ στη Ουάσιγκτον. Οι επόμενες συνομιλίες των δύο έχουν ήδη προγραμματιστεί», σημειώνει κλείνοντας η Handelsblatt.

«Το συνταξιοδοτικό “φωνάζει” για μεταρρυθμίσεις»

Η ίδια η Λαγκάρντ έδωσε το βράδυ της Τετάρτης συνέντευξη στο ARD, το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης. Εκεί η επικεφαλής του ΔΝΤ εξέφρασε την ανάγκη για περισσότερες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Οπως σημειώνει η Deutsche Welle, είναι χαρακτηριστική η φράση της Λαγκάρντ ότι στην Ελλάδα «το συνταξιοδοτικό σύστημα φωνάζει για μεταρρυθμίσεις», ενώ πρέπει να διευρυνθεί και η φορολογική βάση. Αλλαγές, σύμφωνα με την επικεφαλής του Ταμείου, απαιτούνται επιπλέον στην αγορά εργασίας, αλλά και στο τραπεζικό σύστημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

«Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι πειθαρχία και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε η Λαγκάρντ, η οποία πάντως παραδέχτηκε ότι «στην Ελλάδα έχουν γίνει πολύ μεγάλες περικοπές».

Αναφερόμενη στη συζήτηση περί κουρέματος, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι για την Ελλάδα δεν απαιτείται σκληρό κούρεμα (haircut), χρειάζονται όμως περαιτέρω διευκολύνσεις, όπως η μείωση επιτοκίων και μία μεγαλύτερη περίοδος αποπληρωμής των δανείων. Αυτό πρέπει να γίνει «από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος (το 2018)», ανέφερε.

Η ίδια πάντως απέφυγε να δεσμευθεί ρητά για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, αν και ρωτήθηκε επανειλημμένα για το ζήτημα αυτό. Δήλωσε βέβαια ότι αισθάνεται πλέον «πολύ πιο αισιόδοξη» για την επίλυση της ελληνικής κρίσης, από τη στιγμή που, όπως ανέφερε, η ελληνική κυβέρνηση προσέγγισε τις θέσεις των πιστωτών. Αλλά την ίδια στιγμή υποστήριξε ότι χρειάζεται ακόμη «πάρα πολλή δουλειά» στην υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να συμμετάσχει τελικά το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Και αυτό γιατί, όπως δήλωσε, το Ταμείο έχει συγκεκριμένους κανόνες και δεν μπορεί να διαπραγματευθεί μία ξεχωριστή λύση για την Ελλάδα. Σε ανταπόκρισή του από το Βερολίνο πάντως, το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων θεωρεί «πιθανή» τη συμμετοχή του ΔΝΤ μετά τον διαφαινόμενο συμβιβασμό του Ταμείου με τους ευρωπαίους πιστωτές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...