369
|

Γιατί ο Σόιμπλε ξαφνικά επαινεί την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2017, 12:30

Γιατί ο Σόιμπλε ξαφνικά επαινεί την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2017, 12:30

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο! Ορίστε;». Ο τίτλος της γερμανικής λαϊκής εφημερίδας Bild, της βίβλου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, είναι χαρακτηριστικός της έκπληξης. Ξαφνικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκπλήσσει τους πάντες με τους επαίνους του για την Ελλάδα. Και η εφημερίδα, στο σχετικό δημοσίευμα με τον -πρόδηλα ειρωνικό- υπέρτιτλο «Ο υπουργός της αλλαγής», αναρωτιέται τι είναι αυτό που έκανε τον γερμανό υπουργό Οικονομικών «να επαινεί τους χρεοκοπημένους Ελληνες, δεδομένου ότι δεν έχουν κάνει καμιά μεταρρύθμιση».

«Τρεις βδομάδες πέρασαν αφότου ο Σόιμπλε επανέφερε στο τραπέζι το Grexit λόγω της απροθυμίας της Αθήνας για μεταρρυθμίσεις», γράφει η Bild. «Στα τέλη Ιανουαρίου ο Σόιμπλε εξαπέλυε πυρά κατά των Ελλήνων: “Δεν ξέρω τι σκέφτεται η ελληνική κυβέρνηση, που δεν έχει κάνει ακόμη αυτά τα οποία τόσο συχνά δεσμεύτηκε να κάνει”: Στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες ξαφνικά ακούμε: “Η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο!”. Τι μεσολάβησε στο μεταξύ; Έκανε η Αθήνα μεταρρυθμίσεις; Οχι!

Το αντίθετο: η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζει τη μεγαλύτερη παρά ποτέ μεταρρυθμιστική κόπωση. Ο λόγος: ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν έχει κάλυψη, παλεύει για την πολιτική του επιβίωση. Πρόσφατα ομολόγησε ο υπουργός του των Οικονομικών, Τσακαλώτος, με επιστολή του ότι έχει υλοποιηθεί μόνον το ένα τρίτο των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων».

Η γερμανική εφημερίδα ερμηνεύει την αλλαγή της στάσης του Βόλφγκανγ Σόιμπλε ως μια προεκλογική τακτική παραπέμποντας στα όσα δήλωσε ο ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων (FDP) και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ, o οποίος είπε ότι «ο Σόιμπλε επαινεί την Ελλάδα για προεκλογικούς λόγους».

Και για τους Γερμανούς είναι ξεκάθαρο πλέον ότι τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδος δεν έχουν πετύχει. Δεν έχουν αποτύχει ακριβώς, αλλά σίγουρα δεν έχουν πετύχει καθώς η χώρα διανύει την έβδομη χρονιά στα μνημόνια. Ετσι με τους επαίνους και την αισιοδοξία του, ο Σόιμπλε θέλει να απαγκιστρώσει τον συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) από το ελληνικό ζήτημα πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές.

Ο Λάμπστονρφ χαρακτήρισε και τη σημερινή συνάντηση της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ με τη γερμανίδα καγκελάριο «εξαπάτηση των (Γερμανών) ψηφοφόρων», διότι όπως και τη Μέρκελ, δεν βολεύει τη Γαλλίδα τρεις μήνες πριν από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές μια νέα ελληνική κρίση. Η συνάντηση μεταξύ Μέρκελ και Λαγκάρντ αποσκοπεί στο να τους «ξεγελάσει» ότι στην Ελλάδα πάνε όλα σύμφωνα με τον σχεδιασμό, «ενώ όλοι γνωρίζουν ότι αυτό δεν ισχύει» πρόσθεσε ο γερμανός πολιτικός στην Βild.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...