386
Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τον Νοέμβριο του 2016 | Nikos Libertas / SOOC

Αναστασιάδης κατά Τσαβούσογλου-Ακιντζί: «Αφήστε τις προφάσεις, η υπομονή έχει όρια»

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2017, 20:54
Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τον Νοέμβριο του 2016
|Nikos Libertas / SOOC

Αναστασιάδης κατά Τσαβούσογλου-Ακιντζί: «Αφήστε τις προφάσεις, η υπομονή έχει όρια»

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2017, 20:54

Εν όψει της προγραμματισμένης συνάντησής τους την Πέμπτη, κορυφώνεται η ένταση ανάμεσα στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου, που από κοινού με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσαν την Τρίτη ότι η πλευρά των Ελληνοκυπρίων «δεν είναι έτοιμη» για λύση στο Κυπριακό, ενώ κάλεσαν τον κύπριο πρόεδρο να διορθώσει το «λάθος» της Βουλής σε ό,τι αφορά το ενωτικό δημοψήφισμα του 1950.

Ο κ. Αναστασιάδης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ακιντζί – Τσαβούσογλου, προσερχόμενος σε εκδήλωση το βράδυ της Τρίτης, δήλωσε: «Εύχομαι ο κ. Ακιντζί να έχει την ανάλογη τόλμη επιτέλους να καλέσει τα κόμματα που υποστηρίζουν είτε την απόσχιση είτε το ψευδοκράτος και γενικότερα τις απαράδεκτες θέσεις που προβάλλουν, να μπορέσει επιτέλους να δημιουργήσει ένα κλίμα που να εμπνέει εμπιστοσύνη και στην ελληνοκυπριακή πλευρά».

» Για ένα ασήμαντο, ελάχιστο γεγονός, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων που διακόπτεται ο διάλογος και εγωιστικά κάποιοι εμμένουν να νομίζουν ότι μπορεί να ταπεινώσουν τους συνομιλητές τους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για αρνητική στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία, κατά τον ισχυρισμό του, δεν είναι έτοιμη για λύση.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Ακιντζί στα Κατεχόμενα, ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία επιθυμεί να τηρήσει εποικοδομητική στάση στην επόμενη περίοδο. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να διορθώσει το «λάθος» της, κατά την έκφρασή του, που αφορά την απόφαση της Βουλής να τιμάται στα σχολεία μέσης εκπαίδευσης η επέτειος του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950.

«Θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των αδελφών μας στο νησί», είπε, σημειώνοντας ότι το μήνυμα αυτό πηγαίνει στους «οραματιστές» της Ενωσης. Υποστήριξε επίσης ότι με την απόφαση της Βουλής η ελληνοκυπριακή πλευρά «απέδειξε τις αληθινές προθέσεις της».

Χωρίς πολιτική ισότητα, δεν θα υπάρξει λύση σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Ακιντζί, ενώ επέμεινε ότι οι συνομιλίες έφτασαν σε προχωρημένο στάδιο χάρη στη στάση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και της τουρκικής κυβέρνησης, παρά τις αρνητικές εξελίξεις που προέκυψαν κατά διαστήματα.

Σε ό,τι αφορά τις ενέργειες που γίνονται για το θέμα του φυσικού αερίου από την ελληνοκυπριακή πλευρά, δήλωσε ότι η Τουρκία δείχνει υπομονή «που όμως έχει όρια». Ο κ. Ακιντζί επεσήμανε ότι ο κ. Αναστασιάδης θα πρέπει να προετοιμάσει την κοινότητα του για λύση, προσθέτοντας ότι οι προϋποθέσεις της είναι η εκ περιτροπής προεδρία και η αποτελεσματική συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...