1995
Χαλαρό εσταντανέ Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Πιερ Μοσκοβισί να αστειεύονται λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας, 20ής Φεβρουαρίου. Η συμφωνία είχε κλείσει στην έκτακτη συνάντηση της ελληνικής ομάδας με τους Θεσμούς που είχε προηγηθεί... | Alexandros Michailidis / SOOC

Διαξιφισμοί Τζανακόπουλου με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι για το Eurogroup

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2017, 20:05
Χαλαρό εσταντανέ Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Πιερ Μοσκοβισί να αστειεύονται λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας, 20ής Φεβρουαρίου. Η συμφωνία είχε κλείσει στην έκτακτη συνάντηση της ελληνικής ομάδας με τους Θεσμούς που είχε προηγηθεί...
|Alexandros Michailidis / SOOC

Διαξιφισμοί Τζανακόπουλου με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι για το Eurogroup

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2017, 20:05

Τελικά τι έγινε στο Eurogroup της Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου; Υπήρξε «επαναφορά της σταθερότητας και εμπέδωση εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία» όπως θριαμβολόγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Τρίτη; «Πετάει το “τενεκεδάκι” παρακάτω, την ώρα που η χώρα σέρνεται και η αβεβαιότητα παραμένει», όπως καυτηρίασε ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας; Και ακόμα περισσότερο «τα έδωσε όλα, χωρίς να πάρει τίποτα» σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Βασίλη Κικίλια. «Διέγραψε όλες τις κόκκινες γραμμές της η κυβέρνηση», κατά την οξύτατη ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ; Ή τελικά ο Αλέξης Τσίπρας «θα πάρει άλλο ένα Οσκαρ χειρότερης διαπραγμάτευσης, όπως το 2015», όπως σκωπτικά -αλλά όχι αστειευόμενο- σχολίασε το Ποτάμι; Ας δούμε το γαϊτανάκι δηλώσεων και ανακοινώσεων για τη συμφωνία στο Eurogroup.

Τζανακόπουλος: «Προς ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης»

«Η συμφωνία του χθεσινού Eurogroup συνιστά το πλέον αποφασιστικό βήμα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Υπογράμμισε ότι το βασικό μήνυμα έχει δοθεί με την χτεσινή εξέλιξη και αυτό είναι «η επαναφορά της σταθερότητας, το οριστικό τέλος των κινδυνολογικών και καταστροφολογικών σεναρίων και η εμπέδωση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία». Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επιμένει στον «καταστροφολογικό παροξυσμό» της. Σημείωσε ότι κυβερνητικός στόχος παραμένει μία συνολική συμφωνία, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αναμένει από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ να υιοθετήσει μια εποικοδομητική στάση ώστε να καταστεί εφικτή μια συμφωνία για τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ειδικότερα, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι στο πλαίσιο της καταρχήν συμφωνίας που επιτεύχθηκε χτες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους επικεφαλής των θεσμών, προσδιορίστηκαν οι βασικές αρχές που θα διέπουν την τεχνική συμφωνία που θα επέλθει μετά τη διαπραγμάτευση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα και θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δημήτρης Τζανακόπουλος στο briefing / Nikos Libertas / SOOC
O κυβερνητικός εκπρόσωπος Dημήτρης Τζανακόπουλος στο briefing / Nikos Libertas / SOOC

Συγκεκριμένα, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι από τη χτεσινή συμφωνία προκύπτουν τα εξής:

– Επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα για να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (SLA) το ταχύτερο δυνατόν.

– Η θέση της κυβέρνησης για «ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα» έγινε σεβαστή και αποδεκτή από όλους. Εξήγησε ότι η νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 1/1/2019 γίνονται υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. «Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι για κάθε ένα ευρώ επιβάρυνσης θα υπάρχει ένα ευρώ ελάφρυνσης», σημείωσε.

– Δεν είναι πλέον στην ατζέντα της συζήτησης η απαίτηση για 4,5 δισεκατομμύρια επιπλέον μέτρα το 2019.

– Διαμορφώνεται η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων πριν το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, στη βάση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.

Ασκώντας έντονη κριτική στη ΝΔ, είπε ότι «η στάση της δεν φαίνεται να επηρεάζεται από αυτές τις θετικές εξελίξεις», καθώς, όπως ανέφερε, «όχι μόνο δεν χαιρέτισε τη χθεσινή συμφωνία, αλλά επιμένει σε μια παράδοξη γραμμή αμφισβήτησης των γεγονότων και της ίδιας της πραγματικότητας». «Αρνείται με πείσμα ότι χθες υπήρξε επί της αρχής συμφωνία», συνέχισε και την κατηγόρησε πως όπως και κατά την περίοδο της α΄ αξιολόγησης, έτσι και σήμερα συνεχίζει να επενδύει στην αποτυχία. «Όσο το καταστροφολογικό σενάριο της θα διαψεύδεται, τόσο θα αυξάνεται η πολιτική της αμηχανία και θα γίνεται εμφανές το στρατηγικό της αδιέξοδο», υπογράμμισε.

Ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε ότι «θα ήταν καλύτερο για τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη να αφήσουν τον καταστροφολογικό παροξυσμό τους και να στηρίξουν την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση ώστε να υπάρξει και οριστική τεχνική συμφωνία χωρίς επιβαρύνσεις για τα ελληνικά νοικοκυριά». «Μια τέτοια στάση», είπε, «θα ήταν περισσότερο θετική και για την ελληνική οικονομία και την ίδια τη ΝΔ, καθώς είναι η μοναδική πολιτική επιλογή που δεν θα την οδηγήσει για άλλη μια φορά στη διάψευση».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι η χτεσινή συμφωνία επιτεύχθηκε επειδή όλες οι πλευρές έκαναν βήματα ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές που αφορούσαν στις δημοσιονομικές προβλέψεις για τη μετά τη λήξη του προγράμματος περίοδο. Τόνισε ότι τώρα όμως εισερχόμαστε σε μια εξίσου κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης, αυτή για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και για τον προσδιορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων. Σε αυτό πλαίσιο σημείωσε ότι μετά τη χθεσινή πρόοδο, με υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές, «τώρα είναι η ώρα και για τη Γερμανία να βαδίσει στον δρόμο του ρεαλισμού». «Αναμένουμε», τόνισε, «και από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ να κάνει πίσω από την παράλογη απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για μια δεκαετία και να υιοθετήσει μια εποικοδομητική στάση ώστε να καταστεί εφικτή μια συμφωνία για τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

Επισήμανε ότι εξάλλου αυτός είναι και ο τρόπος για την οριστική εμπέδωση της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία που θα ανοίξει και τον δρόμο για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι «στόχος της κυβέρνησης παραμένει μία συνολική συμφωνία που θα δώσει την απαραίτητη ώθηση στην ελληνική οικονομία ώστε η Ελλάδα να βγει από τον κύκλο των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, να επιστρέψει σταδιακά στις αγορές χρήματος και να αποκτήσει τη δυνατότητα με τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 να αναχρηματοδοτεί το χρέος της χωρίς δανεισμό από τον επίσημο τομέα».

Διπλή επίθεση από τη Νέα Δημοκρατία

Εντονη -όπως άλλωστε αναμενόταν- ήταν η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τη Νέα Δημοκρατία να αντεπιτίθεται με δύο ανακοινώσεις.

Αρχικά τον τόνο έδωσε ο τομεάρχης Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με την ακόλουθη δήλωση:

«Θα θέλαμε, σήμερα, η κατάσταση να είναι διαφορετική, αλλά δυστυχώς, οι εξελίξεις είναι, για ακόμα μία φορά, δυσάρεστες. Η κυβέρνηση επιχειρεί να μασκαρέψει την απόλυτη υποχώρησή της.

Συμφωνία χθες δεν υπήρξε. Για να επιστρέψουν απλώς οι θεσμοί στην Ελλάδα, η κυβέρνηση έδωσε τα πάντα. Ούτε καν πολιτική συμφωνία δεν υπήρξε, όπως ψευδώς υποστηρίζει η κυβέρνηση. Όλα παραπέμπονται για το μέλλον, την ώρα που η πραγματική οικονομία βουλιάζει. 

Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση θα επιβάλει περισσότερους φόρους μέσα από τη μείωση του αφορολόγητου. Και θα μειώσει περαιτέρω τις συντάξεις. Η κυβέρνηση αποδέχτηκε όλα όσα μέχρι χθες κατήγγειλε. 

Ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας / Menelaos Myrillas / SOOC
Ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας / Menelaos Myrillas / SOOC

Χαρακτήριζε αντισυνταγματική την προνομοθέτηση μέτρων. Σήμερα την αποδέχεται. 

Έλεγε ότι δεν θα υποχωρήσει στις απαιτήσεις του Δ.Ν.Τ. Σήμερα αποδέχεται τις θέσεις του. 

Έλεγε ότι δεν θα λάβει μέτρα πέραν του 2018. Σήμερα εγκλωβίζει τη χώρα σε πολιτική λιτότητας για πολλά ακόμα χρόνια. 

Έλεγε ότι δεν συμφωνεί σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, γιατί αυτά δεν “βγαίνουν”. Σήμερα υποστηρίζει ότι όχι μόνο θα τα επιτύχει, αλλά θα λάβει και αντισταθμιστικά μέτρα. 

Και όλα αυτά, χωρίς καμία αναφορά σε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Και χωρίς ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. 

Κυβέρνηση και εταίροι πετάνε “το τενεκεδάκι παρακάτω”, την ώρα που η εκκρεμότητα παρατείνεται, η χώρα σέρνεται και η αβεβαιότητα παραμένει».

Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο εκπρόσωπος Τύπου, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος υπογράμμισε:

«Η προπαγάνδα άντεξε μια μέρα.

 Η κυβέρνηση ομολόγησε ότι και οι συντάξεις θα κοπούν και το αφορολόγητο θα μειωθεί. 

 Όλοι οι Έλληνες, αλλά κυρίως οι αδύναμοι, η μεσαία τάξη και οι νεότερες γενιές θα πληρώσουν πολύ ακριβά τα ψέματα και το λαϊκισμό των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. 

Σαν να μην έφτανε αυτό, τα έδωσαν όλα, χωρίς να πάρουν τίποτε.  

Ούτε συμφωνία, που είναι στον αέρα, ούτε ρύθμιση για το χρέος, ούτε ποσοτική χαλάρωση.  

Δυστυχώς, η Νέα Δημοκρατία επιβεβαιώθηκε, όταν έλεγε ότι η καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης θα είχε μεγάλο κόστος για τους πολίτες και τη χώρα. 

Στις επόμενες μέρες, θα διαπιστώσουμε όλοι το μέγεθος του ψέματος, της παραπληροφόρησης και της τεράστιας ζημιάς που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν στην οικονομία και την κοινωνία.

Η Ελλάδα μπορεί και αξίζει πολύ καλύτερα από την αποτυχία τους».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας / INTIME/ ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΠΑΣΟΚ: «Δεσμεύτηκαν για επώδυνα μέτρα, πήραν αόριστες υποσχέσεις»

Και το ΠΑΣΟΚ μπήκε στον χορό των αντιδράσεων με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Τομέας Οικονομικών, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

 «Στο χθεσινό Eurogroup η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεσμεύτηκε για επώδυνα μέτρα και έλαβε μόνο αόριστες υποσχέσεις.

 Διέγραψαν όλες τις κόκκινες γραμμές τους, ως ικέτες για την έλευση της τρόικας και ειδικά του ΔΝΤ στην Αθήνα.

 Δέχθηκαν προνομοθέτηση για μείωση του αφορολόγητου, περικοπές των κύριων συντάξεων και δυσμενείς αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς.

 Σε πλήρη αντίθεση με όσα διακήρυσσαν ως τώρα, προσέθεσαν ένα ακόμη κρίκο στην αλυσίδα της διαρκούς λιτότητας, με την οποία «δένουν» την χώρα.

 Κοροϊδεύουν τους πολίτες με αόριστες υποσχέσεις περί δήθεν «αντισταθμιστικών», που το ύψος τους θα συζητηθεί, μόνον εφόσον πετύχουμε τους δυσβάσταχτους στόχους για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ).

 Πολιτική συμφωνία δεν υπάρχει.

 Τα πιο σημαντικά ζητήματα αφέθηκαν στις συζητήσεις με την τρόικα και ειδικά το ΔΝΤ.

 Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup δεν επιτρέπει παρερμηνείες.

 -Η κυβέρνηση ξεκίνησε με κεντρικό στόχο, δια στόματος του κ. Τσίπρα, να κλείσει τη 2η αξιολόγηση παίρνοντας και μεγάλη ελάφρυνση του χρέους.

 Τα αποτελέσματα υπήρξαν πενιχρά και στο χθεσινό Eurogroup δεν υπάρχει καμία αναφορά στο χρέος.

Η απόφαση του Eurogroup  το Νοέμβριο 2012, την οποία  συνειδητά απεμπόλησαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, μοιάζει σήμερα με «χαμένο παράδεισο».

-Μετά την αποτυχία στο μέτωπο του χρέους η κυβέρνηση, πάλι δια στόματος Πρωθυπουργού, συνέδεσε τη 2η αξιολόγηση με την ποσοτική χαλάρωση (QE) και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Τίποτα από αυτά δεν αναφέρει η χθεσινή απόφαση του EG.

Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα ήταν προγραμματισμένο να μπει στο πρόγραμμα QE τον Αύγουστο του 2015 και στην καλύτερη περίπτωση αυτό θα γίνει (;) το Μάρτιο του 2017.

Για την ώρα δηλαδή μετράμε 19 τουλάχιστον μήνες καθυστέρηση κάτι που δεν αντικαθίσταται ούτε διορθώνεται γιατί όταν λήξει το συγκεκριμένο πρόγραμμα για όλες τις χώρες της Ε.Ε. θα λήξει και για μας.

 -Αυτό που «κατάφερε» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι να δεσμεύσει τη χώρα σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια, καθιστώντας έτσι δυσκολότερη τη μετάβαση σε βιώσιμους και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

 Αυτό είναι το πραγματικό αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup και όλα τα άλλα περί μείωσης ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κλπ είναι πυροτεχνήματα που θα κρατήσουν μέχρι τη Μεγάλη Αποκριά.

 Η κυβερνητική προπαγάνδα που προσπαθεί να εστιάσει σε μέτρα ελάφρυνσης της φορολογίας θα όφειλε  να απαντήσει σε ένα πολύ συγκεκριμένο ερώτημα.

 Τι άλλαξε από τις 26.1.2017 όταν ο κ. Τσακαλώτος δήλωνε ότι η απαίτηση για προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων για το 2019 «είναι μια δέσμευση που ξεπερνάει κατά πολύ το ευρωπαϊκό δημοκρατικό πλαίσιο και τις ηθικές αξίες της Ευρώπης»;

 Αλλά, σε κανένα ερώτημα δεν πρόκειται να απαντήσουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ γιατί το μόνο που τους απασχολεί είναι η παραμονή τους στην εξουσία.

Όσο γρηγορότερα φύγουν, τόσο το καλύτερο για τη χώρα και τους πολίτες της.

khxlHLxLxZNKLx / INTIME/ ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
«Ο συμβιβασμός βαφτίζεται θρίαμβος στα κυβερνητικά non paper» σχολίασε το Ποτάμι / INTIME/ ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Το Ποτάμι: «Αλλος ένας πανωλεθρίαμβος»

Η Σεβαστουπόλεως από την πλευρά της χρησιμοποίησε την λέξη «πανωλεθρίαμβος» για να σχολιάσει τα αποτελέσματα του Eurogroup, σε ανακοίνωση η οποία αναφέρει τα εξής:

«Όπως όλες οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης Τσίπρα, έτσι κι αυτή κατέληξε σε έναν επώδυνο συμβιβασμό με τους χειρότερους δυνατούς όρους, που για τα κυβερνητικά non paper βαφτίζεται θρίαμβος. Ποια είναι η αλήθεια δίχως τους παραμορφωτικούς φακούς της κυβερνητικής προπαγάνδας; Ότι η κυβέρνηση, αφού έχασε ένα χρόνο, με το λογαριασμό να μεγαλώνει, δέχθηκε όλους τους όρους με αντάλλαγμα, απλώς και μόνο να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα δίχως να είναι καθόλου σαφές πότε θα κλείσει η αξιολόγηση.

Η κυβέρνηση θα νομοθετήσει τώρα μέτρα για να επιτευχθεί πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και για σειρά ετών. Τα μέτρα θα αφορούν μείωση του αφορολόγητου και περικοπή σε συντάξεις. Οι παροχές των κυβερνητικών non paper έχουν την ίδια αξία με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Για το ζήτημα του χρέους στην αναδιάρθρωση του οποίου επέμενε το ΔΝΤ δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο και η συζήτηση μετατίθεται για το 2018.

Από τις αποφάσεις προκύπτει ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να τραβήξει μήνες, γεγονός που σημαίνει ότι χάνεται ο στόχος για συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Μάρτιο.

Η απόφαση διευκολύνει τους Ευρωπαίους εταίρους που θέλουν να μεταθέσουν το πρόβλημα. Και το ΔΝΤ συμμετέχει όπως επιθυμούσαν και δεν ανοίγει νέα συζήτηση για την Ελλάδα τη στιγμή που έχουν ανοιχτές εκλογικές αναμετρήσεις. Η Ελλάδα κέρδισε αυτό που είχε δεδομένο από την αρχή: Την επιστροφή της τρόικα.

Το επικοινωνιακό παιχνίδι ίσως είναι αρκετό για να πείσει τα στελέχη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να ψηφίσουν τα μέτρα, αλλά όπως και το 2015, άλλο ένα όσκαρ χειρότερης διαπραγμάτευσης περιμένει τον κ. Τσίπρα».

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...