603
Δύο άνδρες με καλυμμένα χαρακτηριστικά χτυπάνε έναν πεσμένο στο πάτωμα, πιθανότατα μέλος της «πατριωτικής ένωσης» | INTIMENEWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Το Ωραιόκαστρο εξακολουθεί να είναι ένας τόπος ανθρώπινος και φιλόξενος»

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2017, 18:23
Δύο άνδρες με καλυμμένα χαρακτηριστικά χτυπάνε έναν πεσμένο στο πάτωμα, πιθανότατα μέλος της «πατριωτικής ένωσης»
|INTIMENEWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Το Ωραιόκαστρο εξακολουθεί να είναι ένας τόπος ανθρώπινος και φιλόξενος»

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2017, 18:23

Το δημοτικό συμβούλιο Ωραιοκάστρου καταδίκασε εμφατικά, με ψήφισμα που εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας, τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν το απόγευμα της ίδιας ημέρας, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας ατόμων που αντιδρούν στη φοίτηση προσφυγόπουλων στο 1ο Δημοτικό Σχολείο του Ωραιοκάστρου. Από τα επεισόδια, τελικά, τραυματίστηκε ελαφρά ένα άτομο ενώ δέχθηκε -φραστική και σωματική- επίθεση η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ με αποτέλεσμα να διακοπεί η απευθείας μετάδοση του τηλεοπτικού σταθμού.

Στην ανακοίνωση το δημοτικό συμβούλιο «καταδικάζει κάθε μορφή βίας και κάθε εκδήλωση ρατσιστικής συμπεριφοράς από όπου και αν προέρχεται, ειδικά δε όταν αυτή στρέφεται κατά μικρών παιδιών». Προσθέτει ότι «τα γεγονότα αυτά, στα οποία δόθηκε μεγάλη έκταση από τα ΜΜΕ, είναι βέβαιο ότι δεν εκφράζουν και δεν μπορούν να χαρακτηρίσουν το σύνολο των δημοτών μας, τη δημοτική μας Αρχή, δεν εκφράζουν γενικά το Ωραιόκαστρο ως τόπο ο οποίος στην πολύχρονη ιστορία του υπήρξε και εξακολουθεί να είναι ένας τόπος ανθρώπινος και φιλόξενος». 

Με ανακοίνωσή του αντέδρασε και το γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, καλώντας τους «δημοκρατικούς πολίτες να δώσουν απάντηση στους ολιγάριθμους ακροδεξιούς που δυναμιτίζουν την προσπάθεια ένταξης των προσφύγων». Στην ανακοίνωση το κόμμα καταδικάζει κάθε ενέργεια η οποία έχει στόχο τα μικρά παιδιά και υπερασπίζεται το δικαίωμα στη μόρφωση όλων, ανεξαρτήτως φυλής και θρησκείας.

200922
Με ελληνικές σημαίες και σημαίες του Βυζαντίου διαμαρτύρονταν μέλη της «πατριωτικής ένωσης» έξω από το σχολείο που υποδέχθηκε εννέα νέους μαθητές (INTIMENEWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ)

Ατομα που δηλώνουν μέλη της αυτοπροσδιοριζόμενης ως «Πατριωτικής Ενωσης Ελλήνων Πολιτών Ωραιοκάστρου» -και που σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχουν καμία σχέση με τους μαθητές που φοιτούν στο συγκεκριμένο σχολείο- είχαν συγκεντρωθεί από το μεσημέρι με ελληνικές σημαίες και σημαίες με το δικέφαλο αετό του Βυζαντίου έξω από το σχολείο και διαμαρτύρονταν κατά της ένταξης εννέα παιδιών προσφύγων στο ελληνικό σύστημα εκπαίδευσης, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι υγειονομικοί έλεγχοι. Σε κοντινή απόσταση, την ίδια ώρα, διεξαγόταν αντιφασιστική συγκέντρωση, ενώ στην περιοχή βρίσκονταν και αντιεξουσιαστές. Δυνάμεις των ΜΑΤ προσπαθούσαν να αποτρέψουν συμπλοκή μεταξύ των δύο ομάδων.

«Χαιρετισμούς στον Φύσσα» ακούστηκε να φωνάζει προκλητικά ένας από τους συγκεντρωμένους ακροδεξιούς στα μέλη συλλογικοτήτων που έφτασαν για να καλωσορίσουν τα προσφυγόπουλα και να τους χαρίσουν ένα δώρο. Η πέρα από κάθε όριο πρόκληση πυροδότησε το κλίμα, με τους αντιεξουσιαστές να απαντούν οργισμένα και τις δύο διμοιρίες των ΜΑΤ να δίνουν μάχη για να κρατήσουν τα δύο μπλοκ σε απόσταση ασφαλείας.

Η κατάσταση κλιμακώθηκε όταν μέλος της «Πατριωτικής Κίνησης» μπήκε στο προαύλιο του σχολείου και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου άρχισαν να τον χτυπούν. Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, που μετέφερε τον άνδρα στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», ο τραυματίας έφερε κακώσεις στο πρόσωπο.

Παράλληλα, άτομα της «πατριωτικής ένωσης» επιτέθηκαν στο τηλεοπτικό συνεργείο του ΣΚΑΪ, διακόπτοντας τελικά την απευθείας μετάδοση. Στο βίντεο φαίνονται άνθρωποι με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους να φωνάζουν στην ανταποκρίτρια του ΣΚΑΙ «φύγε από εδώ» ενώ παράλληλα εκείνη τους ζητά να «δείξουν το πρόσωπό τους» και να «μην τραβάνε το handsfree της» και προσπαθεί να συνομιλήσει με τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της εκπομπής του Κωνσταντίνου Μπογδάνου. Συνεχίζονται οι φωνές, ενώ παράλληλα κάποιος καλύπτει την κάμερα με το χέρι του, μέχρι που ένας από τους συγκεντρωμένους βρίζει τη δημοσιογράφο («καριό…») και τη χτυπά στο χέρι. Τότε διακόπηκε η σύνδεση.

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο πριν την προγραμματισμένη αποχώρηση των παιδιών που φοιτούν στη συγκεκριμένη δομή εκπαίδευσης προσφύγων. Μετά και την παραλαβή του τραυματία από το ασθενοφόρο τα μέλη και των δύο ομάδων αποχώρησαν από την περιοχή του σχολείου.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή, περίπου 15 άτομα, μέλη της «πατριωτικής ένωσης» προσπάθησαν να αλυσοδεθούν μπροστά από την αυλόπορτα του σχολείου ώστε να αποτρέψουν την είσοδο των νέων μαθητών. Δεν το κατόρθωσαν καθώς στο σημείο υπήρχε και διμοιρία των ΜΑΤ. Οι αστυνομικές δυνάμεις προσήγαγαν έναν άνδρα ο οποίος επιχείρησε να ανέβει την καγκελόπορτα του σχολείου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...