792
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση της Κυριακής. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης ανάμεσα στον Διονύση Χατζηδάκη (αριστερά) και τον Γιάννη Σγουρό | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Γιάννης Σγουρός: Επιστροφή με… ασίστ Διαμαντίδη

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2017, 17:50
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση της Κυριακής. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης ανάμεσα στον Διονύση Χατζηδάκη (αριστερά) και τον Γιάννη Σγουρό
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Γιάννης Σγουρός: Επιστροφή με… ασίστ Διαμαντίδη

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2017, 17:50

Τυπικά ήταν μια κοπή πίτας –μια από τις τόσες που γεμίζουν τα Σαββατοκύριακα των πολιτικών στους πρώτους μήνες του έτους. Ο Γιάνης Σγουρός, για χρόνια περιφερειάρχης Αττικής αλλά τώρα στη μείζονα αντιπολίτευση, έκοψε την πίτα της παράταξής του. Αλλά αυτή τη φορά η εκδήλωση έκρυβε ειδήσεις. Η πρώτη ήταν ότι ο κ. Σγουρός θα ξαναδιεκδικήσει τη θέση που τώρα κατέχει η Ρένα Δούρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην περιφερειάρχης είπε ότι θέλει να ανατρέψει το αξίωμα που λέει ότι «οι νικητές τα παίρνουν όλα και οι ηττημένοι διαλύονται» και για αυτόν τον λόγο θα δώσει τη μάχη την άνοιξη του 2019.

201063
Ο Γιάννης Σγουρός στην κοπή της πίτας της παράταξής του, μείζονος αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Αττικής (INTIMENEWS)

«Το οφείλουμε στους πολίτες που ανεξαρτήτως αποχρώσεων και ιδεολογιών πίστεψαν σε μας και συμπαραστάθηκαν στην πορεία μας» ανέφερε ο Σγουρός. Και κάπου εδώ αρχίζει η δεύτερη είδηση. Τον Μάιο του 2014 ο κ. Σγουρός προσέλκυσε όντως έναν εντυπωσιακό αριθμό ψηφοφόρων, παρά την καθίζηση του ΠΑΣΟΚ απ’ όπου προέρχεται αλλά και της ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά. Τον ψήφισαν 768.609 πολίτες και έχασε την περιφέρεια για μόλις 25.000 ψήφους.

Το γιατί χάθηκε εκείνη η μάχη για τον δημοφιλή και άκρως επιτυχημένο κ. Σγουρό δεν έχει αναλυθεί επαρκώς. Προφανώς το κύμα της επέλασης του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία στις αρχές του 2015 ήταν το ίδιο με αυτό πάνω στο οποίο καβάλησε η κυρία Δούρου λίγους μήνες νωρίτερα. Υπήρξαν και οι γνωστές συμφωνίες σε τοπικό επίπεδο στον Πειραιά που έγειραν την πλάστιγγα υπέρ της σε κάποια κρίσιμα μεγέθη. Αλλά μεγάλο πρόβλημα για τον κ. Σγουρό αποτέλεσε και η διάσπαση της παράταξης που έπρεπε να δημιουργηθεί απέναντι στον πολιτικό τυφώνα ΣΥΡΙΖΑ, αν τέλος πάντων ήθελαν κάποιοι να μην καταλήξει και η περιφέρεια στον ΣΥΡΙΖΑ.

Λέγεται ότι ο κ. Σαμαράς αρνήθηκε τότε να ακούσει τους συμβούλους που του υποδείκνυαν τα αναιμικά ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας η οποία δύο χρόνια μετά την εφαρμογή μνημονίων κατέρρεε δημοσκοπικά (στις Ευρωεκλογές που διεξήχθησαν παράλληλα με τις αυτοδιοικητικές η ΝΔ πήρε 22,78%). Τότε πολλοί έλεγαν στον αρχηγό της ΝΔ να προτιμήσει να μην κατεβάσει υποψήφιο στην περιφέρεια Αττικής, προειδοποιώντας τον ότι θα έχανε τόσο από την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τον ευρύτερης αποδοχής -καίτοι προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ- Γιάννη Σγουρό.

Για τους δικούς του λόγους ο κ. Σαμαράς δεν θέλησε να δείξει ότι εγκαταλείπει τη μάχη και προτίμησε να «θυσιάσει» τον Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος ανακλήθηκε εσπευσμένα από την Ευρωβουλή για να κάνει μια βιαστική και χωρίς σαφή στόχο καμπάνια. Το αποτέλεσμα ήταν ο υποψήφιος της ΝΔ να λάβει στον πρώτο γύρο των εκλογών μόλις 14,08%. Χαρακτηριστικό της αποτυχίας ήταν ότι ο τέταρτος του α’ γύρου, ο Ηλίας Παναγιώταρος της Χρυσής Αυγής, που ήταν φρέσκος από την εμπλοκή του στην υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα έξι μήνες πριν, πήρε 11,13%.

Αυτή η επιλογή της ηγεσίας της ΝΔ να μην στηρίξει εξαρχής τον κ. Σγουρό θεωρείται ότι στάθηκε τελικά εμπόδιο στο να κρατηθεί η περιφέρεια καθώς θόλωσε το στίγμα και προκάλεσε απώλεια κάποιων κρίσιμων ψήφων. Γι’ αυτό μάλλον και η μάζωξη την Κυριακή απέκτησε χαρακτηριστικά μιας πανστρατιάς. Ηταν όλοι εκεί: και ο Πύρρος Δήμας και πολλοί από το ΠΑΣΟΚ αλλά ήταν και αρκετά νεοδημοκρατικά στελέχη που έκαναν εμφανή την παρουσία τους.

Στο πλευρό του κ. Σγουρού βρέθηκε βέβαια η προκάτοχός του στην περιφέρεια και σημερινή πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, η οποία τιμήθηκε για την προσφορά της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και είπε πως «είναι ώρα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να διαμορφώσουμε μια εθνική γραμμή για τον τόπο».  Παρόντες ήταν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης και Ανδρέας Λοβέρδος καθώς και ο πρώην υπουργός Νίκος Σηφουνάκης. Αλλά επίσης παρόντες ήταν και οι Νεοδημοκράτες και πολύ επιτυχημένοι δήμαρχοι του Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης και του Μαρκοπούλου Σωτήρης Μεθενίτης. Οπως και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (και σύζυγος της Ντόρας Μπακογιάννη) Ισίδωρος Κούβελος.

201086
Η Φώφη Γεννηματά τιμήθηκε από τον Γιάννη Σγουρό (στο μέσον ο Κώστας Σκανδαλίδης) για την προσφορά της στην Αυτοδιοίκηση

Ο δε «Μικροπολιτικός» των «Νέων» συνέλαβε και κάτι άλλο: Ενθυμούμενος το αθλητικό του παρελθόν ο κ. Σγουρός τίμησε, εκτός από την κυρία Γεννηματά και προσωπικότητες του αθλητισμού – π.χ. τον τότε προπονητή της Εθνικής  Κώστα Πολίτη λόγω των 30 ετών που συμπληρώνονται εφέτος από την κατάκτηση του Eurobasket. Αλλά τίμησε και τον Δημήτρη Διαμαντίδη, βετεράνο πλέον του ΠΑΟ, ο οποίος ψάχνει το μέλλον του στην πολιτική. Γράφει λοιπόν ο «Μικροπολιτικός» με αφορμή τη βράβευση Διαμαντίδη: … «Οπως μου λένε, η παρουσία του εκεί και με δεδομένες τις στενές επαφές που έχει με την ηγεσία της ΝΔ δεν αποκλείεται να ανοίγει παράθυρο για πιθανή στήριξη Σγουρού στην επόμενη αναμέτρηση και από την Πειραιώς, κάτι που είχε ναυαγήσει στις προηγούμενες εκλογές. Εξάλλου, όπως σημείωσε με νόημα και ο Σγουρός, “ο αθλητισμός ενώνει και εμπνέει”».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...