680
Αννα Διαμαντοπούλου και Φώφη Γεννηματά τον Οκτώβριο του 2015, όταν τα πράγματα ήταν πιο ευχάριστα. Τώρα οι ζυμώσεις στον χώρο του Κέντρου προκαλούν (αχρείαστες) εντάσεις | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Καβγάς στην Κεντροαριστερά: για γάμο ή για διαζύγιο;

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 7 Φεβρουαρίου 2017, 17:47
Αννα Διαμαντοπούλου και Φώφη Γεννηματά τον Οκτώβριο του 2015, όταν τα πράγματα ήταν πιο ευχάριστα. Τώρα οι ζυμώσεις στον χώρο του Κέντρου προκαλούν (αχρείαστες) εντάσεις
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Καβγάς στην Κεντροαριστερά: για γάμο ή για διαζύγιο;

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 7 Φεβρουαρίου 2017, 17:47

Λέγεται πως ο καβγάς σε ένα ζευγάρι καταλήγει είτε σε ενίσχυση των δεσμών του, είτε σε θυελλώδες διαζύγιο. Αυτό ακριβώς φαίνεται να βιώνει στη παρούσα φάση ο ευρύτερος χώρος του προοδευτικού Κέντρου και της Κεντροαριστεράς. Ο ασυνήθιστος δημόσιος τσακωμός ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στην πρωτοβουλία των τριών πρώην υπουργών (Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Γιώργος Φλωρίδης, ή «Ωρα Αποφάσεων») τις τελευταίες ημέρες, οι αιχμές, τα υπονοούμενα και η ασυνήθιστη φρασεολογία από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη καθώς και οι παρεμβάσεις από τη ΔΗΜΑΡ και τις Κινήσεις Πολιτών, φαίνεται πως είτε θα υποχρεώσουν άπαντες να υπερβούν τους εαυτούς τους και να αναζητήσουν κοινό τόπο συνεννόησης είτε θα είναι η απαρχή μιας μέχρις εσχάτων διαμάχης, προς χάριν του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Με το παράδοξο μάλιστα όλοι να θέλουν να μη συμβεί κάτι τέτοιο!

Αφορμή για αυτή την έκρηξη των τελευταίων ημερών ήταν πρόσκληση της «Ωρας Αποφάσεων» προς όλα τα κόμματα και κινήσεις του χώρου, μετά την τρίτη εκδήλωσή στη Πάτρα, με την οποία προτείνεται οδικός χάρτης επτά σημείων (εδώ) για να διαμορφωθεί απ’ όλους ένας νέος και ενιαίος πολιτικός φορέας στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Η πρόταση περιλαμβάνει δυο σημεία που έκαναν ηγετικούς παράγοντες στη Χαριλάου Τρικούπη να χάσουν την ψυχραιμία τους. Το ένα αφορά στην συγκρότηση οργανωτικής επιτροπής από 11 μέλη-προσωπικότητες του χώρου, για να γίνει έπειτα η εκλογή ηγεσίας από τη βάση, πριν δηλαδή από τη διεξαγωγή συνεδρίου, κάτι που απορρίπτεται από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Το δεύτερο έχει να κάνει με την αναφορά περί αναστολής πολιτικής λειτουργίας των κομμάτων που θα εμπλακούν μετά την ολοκλήρωση της ίδρυσης του νέου φορέα και της εκλογής ηγεσίας και πολιτικού οργάνου.

Η διαρροή-απάντηση του ΠΑΣΟΚ (εδώ) ήταν πρωτοφανώς επιθετική: με οξείς τόνους κατά των τριών πρώην υπουργών και στελεχών του κόμματος, έμπλεη αιχμών, χαρακτηρισμών και δίκης προθέσεων, ύφος και φρασεολογία που είναι έξω από τις συνηθισμένες συνθήκες συζήτησης ενός σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Πυροδότησε μάλιστα αυτή η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ πληθώρα από αρνητικά σχόλια και αντιδράσεις στα social media.

Οι Τρεις βέβαια ανταπάντησαν (εδώ) σε ηπιότερους τόνους, κάνοντας λόγο για σκόπιμη παραποίηση της πρότασής τους. Το ζέον ζήτημα είναι το ακροτελεύτιο σημείο της πρότασης για τη διάλυση των κομμάτων μετά την συγκρότηση του ενιαίου φορέα. Δεν τέθηκε ασφαλώς τυχαία καθώς αποβλέπει, αφού θα έχει προκύψει το νέο και ενιαίο κομματικό πλαίσιο, στην ακύρωση της επιρροής των κομματικών μηχανισμών – κατά κύριο λόγο του ΠΑΣΟΚ που είναι το ισχυρότερο κόμμα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και στον ευρύτερο πολιτικό χώρο.

Βεβαίως ούτε που να το ακούν στα ηγετικά κλιμάκια της Χαριλάου Τρικούπη καθώς η συνέχιση της δραστηριότητας του ΠΑΣΟΚ είναι αδύνατον να υπερφαλαγγιστεί. Αφήστε που υπάρχει η καχυποψία ότι οι Tρεις έχουν ως πολιτικό προσανατολισμό προς τη κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ, ενδεχόμενο με το οποίο διαφωνούν όλοι στη Δημοκρατική Συμπαράταξη κι όχι μόνο ορισμένοι στο ΠΑΣΟΚ.

Η αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη πάντως δεν άρεσε ούτε στη ΔΗΜΑΡ, ούτε στις Κινήσεις Πολιτών. Τη βρήκαν τουλάχιστον υπερβολική κι άστοχη. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος έστειλε απαντητική επιστολή στην «Ώρα Αποφάσεων» λέγοντας ουσιαστικά ότι πρώτο μέλημα πρέπει να είναι η ενότητα κι όχι ο κατακερματισμός των δυνάμεων του χώρου και ότι «ο οδικός άξονας που εμπεριέχει εξ αρχής ως ένα από τα βήματα την παύση λειτουργίας υφιστάμενων κοινοβουλευτικών σχημάτων, για τα οποία αποφασίζουν τα συλλογικά τους όργανα, δεν βοηθάει στην επίτευξη της ενότητας». Αναζητώντας σαφώς σημεία επαφής κι όχι ρήξης.

Παρέμβαση στον καβγά έκανε και Το Ποτάμι θέτοντας τρεις προϋποθέσεις (εδώ) για να πει το μεγάλο ΝΑΙ στη συνεργασία με τις υπόλοιπες δυνάμεις του χώρου. Ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι εμφανώς στριμωγμένος, αφού από το πρωί της Τρίτης μετράει μια ακόμη απώλεια από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού. Ο Κώστας Μπαργιώτας, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί από καιρό ανεξαρτητοποιήθηκε και με επιστολή του στον κ. Θεοδωράκη αφήνει αιχμές για αμφιθυμία σχετικά με τον προσανατολισμό του ενώ ο ίδιος στρέφεται εμφανώς προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Σε αυτό σκηνικό με ενδιαφέρον αναμένεται το απόγευμα της Τετάρτης η κοινή εκδήλωση των μεταρρυθμιστών υπό τον Σπύρο Λυκούδη και των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία στην οποία είναι προσκεκλημένες όλες οι πλευρές και πολύ πιθανό παραβρεθούν και η Φώφη Γεννηματά και οι τρεις από τη πρωτοβουλία «Ωρα Αποφάσεων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...