339
|

Ο Αλμοδόβαρ επιτέλους αφεντικό στις Κάννες

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2017, 11:10

Ο Αλμοδόβαρ επιτέλους αφεντικό στις Κάννες

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2017, 11:10

Του ταιριάζει. Οι Κάννες είχαν γίνει τα τελευταία χρόνια ένα είδος παιδικής χαράς για τον Πέδρο Αλμοδόβαρ. Στην Κρουαζέτ έχει παρουσιάσει πέντε ταινίες του, το 2004 μάλιστα το «Κακή Εκπαίδευση» είχε κάνει την πρεμιέρα του στο φεστιβάλ, ενώ ο ίδιος ήταν στο επίσημο πόστερ στην 60η διοργάνωση. Ετσι η επιλογή του να είναι πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής στο 70ο Φεστιβάλ των Καννών, που θα διεξαχθεί από τις 17 έως τις 28 Μαΐου, ήταν λογική και ως έναν βαθμό ιστορική επιταγή.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που θα έχω τη δυνατότητα να γιορτάσω την 70η επέτειο του Φεστιβάλ των Καννών από μια τόσο προνομιακή θέση. Είναι για μένα τιμή, είμαι ευγνώμων και συγκινημένος. Αντιλαμβάνομαι την ευθύνη που η θέση του προέδρου συνεπάγεται κι ελπίζω να ανταποκριθώ επάξια στα καθήκοντα μου. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι θα αφοσιωθώ ψυχή και σώματι σε αυτό τον σκοπό που είναι μαζί προνόμιο κι απόλαυση» είπε ο φημισμένος και 67χρονος πια ισπανός σκηνοθέτης, ο οποίος στο πρόσφατο παρελθόν είχε φύγει από τις Κάννες με πολλά βραβεία.

Το 1999, το «Ολα για τη Μητέρα μου» είχε αποσπάσει το βραβείο σκηνοθεσίας, το 2006, το Volver» είχε πάρει δύο βραβεία για καλύτερο σενάριο και καλύτερη ερμηνεία από το σύνολο των γυναικών του καστ. Αλλες τρεις ταινίες του συμμετείχαν στο επίσημο διαγωνιστικό: το «Ραγισμένες Αγκαλιές» (2009), «Το Δέρμα που Κατοικώ» (2011) και πέρυσι το «Julieta».

«Για την 70η διοργάνωση του, το Φεστιβάλ των Καννών είναι στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσει έναν μοναδικό και εξαιρετικά δημοφιλή καλλιτέχνη. Τα έργα του έχουν ήδη κατακτήσει μια αιώνια θέση στην ιστορία του κινηματογράφου. Μια μεγάλη και πιστή φιλία συνδέει τον Πέδρο Αλμοδόβαρ με το Φεστιβάλ, από όταν ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής υπό την προεδρία του Ζεράρ Ντεπαρντιέ» δήλωσαν από την πλευρά τους ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Πιερ Λεσκίρ και ο διευθυντής Τιερί Φρεμό.

Οντως ο Αλμοδόβαρ είναι ένας πολύ παλιός στις Κάννες. Από την εποχή που δεν τον ήξεραν και πολλοί έξω από την Ισπανία. Το 1992 όμως και ενώ μόλις είχε παρουσιάσει το «Ψηλά Τακούνια» είχε βρεθεί στην κριτική επιτροπή του 45ου Φεστιβάλ, σε ηλικία 43 ετών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...