425
Ο 22χρονος Πάτεχ στα παγωμένα νερά της Βενετίας λίγο πριν πνιγεί | YouTube

Η Βενετία άφησε έναν αφρικανό μετανάστη να πνιγεί στο Μεγάλο Κανάλι

Μαρίσσα Δημοπούλου Μαρίσσα Δημοπούλου 26 Ιανουαρίου 2017, 15:09
Ο 22χρονος Πάτεχ στα παγωμένα νερά της Βενετίας λίγο πριν πνιγεί | YouTube

Η Βενετία άφησε έναν αφρικανό μετανάστη να πνιγεί στο Μεγάλο Κανάλι

Μαρίσσα Δημοπούλου Μαρίσσα Δημοπούλου 26 Ιανουαρίου 2017, 15:09

Ενας νεαρός άνδρας, Αφρικανός, βουτά στα νερά του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας. Γιατί; Το θερμόμετρο δείχνει κάτω από πέντε βαθμούς Κελσίου. Δηλαδή τα νερά είναι παγωμένα. Βλέπεις από μακριά τη φιγούρα του να βυθίζεται κάτω από την επιφάνεια του νερού κι ύστερα να ανυψώνεται. Δεν κολυμπάει ούτε προσπαθεί να κολυμπήσει, απλώς κινείται πάνω – κάτω. Περνάει ακριβώς δίπλα του ένα τουριστικό σκάφος, γεμάτο επισκέπτες, λουσμένο στο φως του ήλιου. Ενας άνδρας φωνάζει «Αφρικα!» και ύστερα, προς τους τουρίστες, «ρίξτε σωσίβιο»!

Ρίχνουν ένα σωσίβιο. Ο άνδρας στο νερό δεν προσπαθεί να το πιάσει. Μήπως δεν το φτάνει; Ρίχνουν δεύτερο. Δεν μπορεί ή δεν θέλει να το πιάσει; Ρίχνουν και τρίτο. Σκέφτονται ότι δεν θέλει. Ο άνδρας θέλει να δώσει τέλος στη ζωή του.

Κανένας, ούτε από τους τουρίστες στο σκάφος, ούτε αυτός που φωνάζει «Αφρικα» ούτε αυτός που προτίμησε να τραβήξει βίντεο για να τα ποστάρει αργότερα στο Διαδίκτυο, δεν βουτάει για να αποτρέψει έναν άνδρα να αυτοκτονήσει ή έστω για να σιγουρευτεί ότι ο άνδρας δεν θέλει τη βοήθειά του -παρότι είναι εμφανές ότι ένας άνδρας που πνίγεται στα νερά ενός καναλιού της Βενετίας σχεδόν κραυγάζει για βοήθεια. Τότε ακούγεται από τους περαστικούς αυτό που ευχόταν ο άνδρας να ακούσει ώστε να μην υποκύψει στο ένστικτο της επιβίωσης, να μην εγκαταλείψει την απόπειρά του να αυτοκτονήσει: «Αντε, πήγαινε πίσω, στο σπίτι σου». «Είναι ηλίθιος. Θέλει να πεθάνει».

Μπροστά στα μάτια της ρομαντικής Βενετίας ο άνδρας παρασύρεται από το ρεύμα και πνίγεται. Περαστικοί βλέπουν το σώμα του να επιπλέει στα νερά του καναλιού. Πάνω από μία ώρα αργότερα, η σορός του εντοπίζεται διπλωμένη σε κοντάρι όπου δένουν οι βαρκάρηδες τις γόνδολες. Οι δύτες της Αστυνομίας μεταφέρουν το πτώμα του σε μία προβλήτα. Αυτή τη φορά το συγκεντρωμένο πλήθος σιωπά.

Το περιστατικό συνέβη την Κυριακή, 22 Ιανουαρίου και, χάρη στους περαστικούς με τα γρήγορα ανακλαστικά που ενεργοποιούνται άμεσα και δίνουν την εντολή «βγάλε το κινητό και πάτα record» στο χέρι, καταγράφηκε σε διάφορα βίντεο που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο.

Ο άνδρας ήταν ο 22χρονος Πάτεχ Σαμπάλι. Εγκατέλειψε τη γενέτειρά του Γκάμπια πριν από δύο χρόνια. Βρισκόταν πάνω σε ένα από τα δεκάδες πλοιάρια που απέπλευσαν από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής με προορισμό την Ιταλία όταν ένα σκάφος του Λιμενικού παρενέβη. Οι επιβαίνοντες μεταφέρθηκαν στο Ποτσέλο της Ιταλίας.

Ο Σαμπάλι είχε λάβει προσωρινή άδεια διαμονής στην Ιταλία. Ταξίδεψε στην Ελβετία αναζητώντας δουλειά και, βασικά, για να είναι πιο κοντά σε συγγενείς του που ζουν στη Γερμανία. Οταν αιτήθηκε άδεια διαμονής στην Ελβετία, οι αρχές τον έστειλαν πίσω στην Ιταλία. Κάμερες ασφαλείας δείχνουν τον ίδιο να φτάνει στα σκαλιά του σταθμού της Βενετίας. Αφήνει το σακίδιό του και κατευθύνεται προς το κανάλι.

https://www.youtube.com/watch?v=ftec7FgeGlY

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...