320
Στιγμιότυπο από τις κινητοποιήσεις των αγροτών στην Αργολίδα | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

«Γιατί γίνεται η κινητοποίηση των αγροτών;»

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2017, 16:22
Στιγμιότυπο από τις κινητοποιήσεις των αγροτών στην Αργολίδα
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

«Γιατί γίνεται η κινητοποίηση των αγροτών;»

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2017, 16:22

Είναι κάτι σαν ρουτίνα του Ιανουαρίου: οι αγρότες «ζεσταίνουν» τα τρακτέρ τους, όπως επαναλαμβάνουν κουρασμένα τα ΜΜΕ, τα οποία με τη σειρά τους ετοιμάζονται να καλύψουν τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Ηδη το μεσημέρι της Δευτέρας έκλεισε για λίγη ώρα η εθνική Κορίνθου – Πατρών και έπειτα, νωρίς το απόγευμα έκλεισαν και τα δύο ρεύματα στην έξοδο της Ιόνιας Οδού στη θέση Αγιος Δημήτριος.

Για την κυβέρνηση είναι ένα θέμα πώς θα αντιδράσει απέναντι στους αγρότες που διαμαρτύρονται για μια σειρά από ζητήματα, από τις ασφαλιστικές εισφορές και τη φορολόγηση μέχρι γενικότερα που έχουν να κάνουν με την κοινή αγορά. Θα αντέξει το Μαξίμου αν η πίεση και τα μπλόκα κλιμακωθούν; Ή θα καμφθεί, δίνοντας νέα τροφή για σενάρια εκλογών.

«Είμαστε σε διαρκή διάλογο με τους αγρότες. Δεν με έχουν πείσει ότι υπάρχουν αιτήματα που δεν έχουν απαντηθεί», είπε στον Flash 96 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, για να συμπληρώσει: «Τα θέματα του ασφαλιστικού και φορολογικού των αγροτών τα είχαμε συζητήσει πέρυσι στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό όπου για πρώτη φορά διασφαλίστηκε σε επιχειρηματικού χαρακτήρα δραστηριότητες αφορολόγητο ατομικού 8.600 ευρώ έως 9.500 ευρώ, που αφορά πάνω από το 95% των αγροτών».

Πιο θεωρητικός ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε «οξυγόνο της δημοκρατίας» τις κινητοποιήσεις. Ωστόσο και αυτός είπε ότι πρέπει να γίνει σαφές ποια είναι η στόχευση των παραγωγών, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν προβλήματα δεκαετιών στον αγροτικό κόσμο και δεν μπορεί το «γιατρικό», όπως το χαρακτήρισε, να δοθεί τώρα.

«Γιατί γίνεται η κινητοποίηση; Σε κάποια αιτήματα όπως στο φορολογικό και ασφαλιστικό είχαμε συμφωνήσει και τα τηρούμε μέχρι κεραίας» υποστήριξε ο αν. υπουργός, ο οποίος είπε ότι έχει ακούσει και άλλα αιτήματα όπως «η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το άκουσα στην Αιγιαλεία. Ε, με αυτό δεν συμφωνούμε» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιρώνης. Ο ίδιος προσέθεσε ότι «οι περισσότεροι αγρότες μού λένε ότι δεν επιβαρύνονται από το φορολογικό, το ασφαλιστικό λένε είναι μεγαλύτερο πρόβλημα, αλλά έπρεπε κάποια στιγμή να μεταρρυθμιστεί».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...