906
Δύο από τους τούρκους αξιωματικούς οδηγούνται στον Αρειο Πάγο | REUTERS/Alkis Konstantinidis

Θρίλερ χωρίς τέλος για τους Οκτώ

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2017, 08:15
Δύο από τους τούρκους αξιωματικούς οδηγούνται στον Αρειο Πάγο | REUTERS/Alkis Konstantinidis

Θρίλερ χωρίς τέλος για τους Οκτώ

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2017, 08:15

Μια αναπάντεχη παράταση στην υπόθεση-θρίλερ που έχει προκαλέσει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον δόθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας. Η περιπέτεια των οκτώ τούρκων αξιωματικών οι οποίοι τον Ιούλιο ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας, ήταν να κριθεί σήμερα, Δευτέρα, με την οριστική απόφαση του Αρείου Πάγου για τη έκδοσή τους ή όχι στην Τουρκία. Ωστόσο η απόφαση αυτή θα δημοσιοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη· τότε θα φανεί αν αυτή η περιπέτεια θα τελειώσει ή θα αποκτήσει μια ακόμα πιο τρομακτική συνέχεια.

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου επρόκειτο να ανακοινώσει σήμερα τις αποφάσεις του για την τύχη των Οκτώ που αυτομόλησαν στην Ελλάδα μία ημέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. Ωστόσο, λόγω «συνεχιζόμενης διάσκεψης», έγινε γνωστό ότι η απόφαση θα ανακοινωθεί τελικά την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου.

Η υπόθεση των Οκτώ είναι ένα μικρό επεισόδιο του πραξικοπήματος του καλοκαιριού στην Τουρκία, το οποίο ήρθε όμως να δοκιμάσει τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της Ελλάδας και τη συνείδηση της ελληνικής Δικαιοσύνης. Είναι μια δύσκολη υπόθεση καθώς διαδραματίζεται παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν για το Κυπριακό. Και είναι και δικαστικά δύσκολη καθώς για τους Οκτώ έχουν εκδοθεί αντίθετες αποφάσεις από το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας από τρεις διαφορετικές δικαστικές συνθέσεις! Κατά συνέπεια και στον Αρειο Πάγο οι αναιρέσεις συζητήθηκαν σε τρία διαφορετικά ποινικά τμήματα, με διαφορετικές και πάλι συνθέσεις!

Ωστόσο ενώπιον του Αρείου Πάγου οι τρεις αντεισαγγελείς των τριών συνθέσεων του Ποινικού Τμήματος, η Βασιλική Θεοδώρου, ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης και ο Νίκος Παντελής τάχθηκαν κατά της έκδοσης των τούρκων αξιωματικών σημειώνοντας το αυτονόητο: είπαν ότι κινδυνεύει η ζωή των Οκτώ σε περίπτωση που επιστρέψουν στην πατρίδα τους, πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επαναφερθεί η θανατική ποινή στην Τουρκία, καθώς επίσης και ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία.

Η υπόθεση των Οκτώ δεν προκάλεσε μόνο ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης στην Ελλάδα, με δεκάδες διανοητές –και μέσω του Protagon– να στέκονται στο πλευρό αυτών των σύγχρονων ικετών. Μόλις χθες Κυριακή, δύο σημαντικά άρθρα δημοσιεύτηκαν στις σημαντικότερες κυριακάτικες εφημερίδες της Βρετανίας, τον Observer και τους Sunday Times.

Στον Observer ο Νικ Κοέν σημείωσε:

«…Σύντομα θα μάθουμε πόσο πραγματικά ανεξάρτητη είναι η ελληνική δικαιοσύνη.

Το να καταντήσει η Ελλάδα μια δημοκρατία-μπακλαβά (“μπακλαβαδία”, κατά το “μπανανία”) θα είναι από μόνο του κάτι το πολύ κακό. Όμως η ιστορία αυτής της κατάντιας αξίζει να επαναληφθεί ως προειδοποίηση, στο πολιτικό αντίστοιχο των σεξοτουριστών, που πρέπει να πάψει να εκσπερματώνει με φαντασιώσεις “σοσιαλιστικών” κυβερνήσεων σε άλλες χώρες. Αλλά η υπόθεση των οκτώ τούρκων αεροπόρων είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτό. Ολόκληρη η Ευρώπη αποπνέει τώρα κάτι το ελληνικό. Η ΕΕ έκανε συμφωνία με τον Ερντογάν για να κρατήσει μακριά της τους πρόσφυγες, των οποίων η παρουσία στους ευρωπαϊκούς δρόμους έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε όλη την ήπειρο. Αν του μιλήσουμε αυστηρά, μπορεί να σκίσει τη συμφωνία. Αν ο Τραμπ τα βρει με τον Πούτιν, οι υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ μπορεί να αποφασίσουν ότι δε μπορούν να αντισταθούν μόνες τους στη Ρωσία. Κι όσο για μια απομονωμένη Βρετανία, οι ηγέτες της θα βρουν την κάθε δικαιολογία για να πουλήσουν όπλα στην κάθε δικτατορία, από το Ριγιάντ στο Πεκίνο. Κάθε εμπόριο είναι καλύτερο από το μη-εμπόριο. Το μόνο επιχείρημα κατά του κατευνασμού είναι το ρεαλιστικό επιχείρημα ότι ο κατευνασμός δε λειτουργεί. Ο Ερντογάν έχει τρελαθεί. Τριγυρνάει μέσα στο παλάτι του, των 1000 δωματίων, και ουρλιάζει κατά των αντιπάλων του. Ο Πούτιν, αντίστοιχα, έχει ξεκαθαρίσει ότι η Δύση είναι ο εχθρός του. Ό,τι και να κάνουμε, δε θα αλλάξει γνώμη.

Ετσι τα έφερε η ιστορική συγκυρία, και το ελληνικό ανώτατο δικατήριο πήρε το όνομα του Άρειου Πάγου της κλασικής Αθήνας, όπου γίνονταν στην αρχαιότητα οι δίκες. Ο Αισχύλος, στην “Ορέστεια”, έστειλε εκεί τον Ορέστη για να βρει προστασία από τις Ερινύες. Η θεά Αθήνα του λέει:

Ξένε, εσύ με τη σειρά σου τι έχεις να πεις;
Πες από που είσαι, από που κατάγεσαι, τι σου έχει συμβεί;
Και μετά, αν μπορείς, υπερασπίσου από τις κατηγόριες τους.

Το αν θα μπορέσουν οι οκτώ αεροπόροι να βρουν το δίκιο τους και να υπερασπιστούν από τις κατηγορίες δεν είναι μόνο δικό τους θέμα. Είναι θέμα μιας ολόκληρης ηπείρου, που τη βασανίζουν οι δικές της Ερινύες».

Από την πλευρά του ο Αλεξ Σπίλιους έγραψε στους Sunday Times

«…Μιλώντας στους Sunday Times από το κρατητήριο όπου βρίσκονται, ένας από τους οκτώ, που αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει το όνομά του, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την απόφαση του Αρείου Πάγου. Υπάρχουν πάρα πολλές διπλωματικές πιέσεις». Ο τούρκος στρατιωτικός δήλωσε ότι είναι «προφανές» ότι αυτός και οι άλλοι συνάδελφοι του θα βρίσκονται σε κίνδυνο αν εκδοθούν. «Ένας μάρτυρας στη δίκη στον Άρειο Πάγο είπε ότι δε θα φτάσουμε ζωντανοί ως τη φυλακή», είπε.

Η Ελλάδα φαίνεται ότι φοβάται τις αντιδράσεις της Τουρκίας, αν παράσχει προστασία στους οκτώ, ίσως με την αθέτηση της συμφωνίας που έκανε με την ΕΕ τη χρονιά που πέρασε, να εμποδίζει τους μετανάστες να διασχίζουν το Αιγαίο.

«Θα είναι νομικά και ηθικά απαράδεκτο αν η Ελλάδα υποκύψει στο αίτημα της Τουρκίας», είπε ο Απόστολος Δοξιάδης, ο έλληνας συγγραφέας που υποστηρίζει το αίτημα των οκτώ στρατιωτικών. «Ο Ερντογάν έχει ήδη 43.000 ανθρώπους στα κρατητήρια από τον Ιούλιο, αλλά θέλει κι άλλους οκτώ. Είναι κοινό μυστικό ότι οι δικαστές πιθανώς να υφίστανται κυβερνητικές πιέσεις για την απόφαση», είπε.

Στη διάρκεια της διαδικασίας στον Άρειο Πάγο, οι εισαγγελείς, αντίθετα με τη συνήθη πρακτική, ζήτησαν από το δικαστήριο να μην εκδώσει τους οκτώ, υποστηρίζοντας ότι δε θα υπάρξει γι’ αυτούς δίκαιη δίκη, ενώ υπάρχει πιθανότητα να βασανιστούν.

Η τουρκική βουλή αποφάσισε να γίνει δημοψήφισμα την άνοιξη, που θα δώσει αυξημένες αρμοδιότητες στον Ερντογάν, ο οποίος μπορεί να παραμείνει στην προεδρία ως το 2029».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...