313
Ο Μάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι τα χρέη πληρώνονται ακόμα και αν φύγεις από το ευρώ | REUTERS/Kai Pfaffenbach

Γιατί ακόμα και ο Ντράγκι μιλάει για έξοδο μιας χώρας από το ευρώ;

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2017, 09:19
Ο Μάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι τα χρέη πληρώνονται ακόμα και αν φύγεις από το ευρώ | REUTERS/Kai Pfaffenbach

Γιατί ακόμα και ο Ντράγκι μιλάει για έξοδο μιας χώρας από το ευρώ;

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2017, 09:19

Το αφήγημα που θέλει όποια χώρα της ευρωζώνης επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα να απαλλάσσεται και από τα χρέη της, κατακρήμνισε ο Μάριο Ντράγκι, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Παράλληλα, ωστόσο, για πρώτη φορά αναφέρθηκε έστω και εμμέσως στο ενδεχόμενο ένα κράτος-μέλος της ευρωζώνης να φύγει από την Ενωση. Εχει και αυτό τη σημασία του.

Ο Ντράγκι λοιπόν διεμήνυσε πως αν οποιαδήποτε χώρα βγει από την ευρωζώνη, η κεντρική της τράπεζα «θα πρέπει να ρυθμίσει πλήρως» όλες τις οφειλές που μπορεί να έχει απέναντι στο ευρωσύστημα.

Το σχόλιο Ντράγκι, έγινε στο πλαίσιο απαντητικής επιστολής που έστειλε σε δύο ιταλούς ευρωβουλευτές. Και όπως αναφέρουν αναλυτές, συνιστά μία από τις σπάνιες αναφορές του κεντρικού τραπεζίτη στο ενδεχόμενο εξόδου μίας χώρας από τη νομισματική ένωση.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ΕΚΤ για το σύστημα διασυνοριακών πληρωμών Target2, τον Νοέμβριο η Τράπεζα της Ελλάδος έχει αρνητικό ισοζύγιο – εκκρεμότητες δηλαδή – ύψους 71,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Ιταλία, όπου το τελευταίο διάστημα ο ευρω-σκεπτικισμός αυξάνεται, έχει το χειρότερο ισοζύγιο στην Ευρωζώνη, με έλλειμμα 358,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το τελευταίο διάστημα έχουν πληθύνει οι οικονομολόγοι (βλ. Τζόζεφ Στίγκλιτς) που προβλέπουν διάλυση της ευρωζώνης με αφετηρία, όχι την Ελλάδα και ένα Grexit, αλλά την Ιταλία. Εξηγούν ότι είναι πιθανό η Ιταλία, με δεδομένη τη μεγάλη και ακμαία βιομηχανική παραγωγή της, να προτιμήσει ένα λιγότερο «ακριβό» νόμισμα ώστε να ανταγωνιστεί τη Γερμανία.

«Αν βγούμε από το ευρώ θα μπούμε στην πύλη της κολάσεως»

Στον απόηχο της δήλωσης του επικεφαλής της ΕΚΤ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης προειδοποίησε ότι «αν βγούμε από το ευρώ θα μπούμε στην πύλη της κολάσεως». Οσο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο οικονομολόγος τόνισε ότι «είχαμε την ευκαιρία να φύγει το ΔΝΤ, αλλά η κυβέρνηση τα έκανε μαντάρα».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις που έκανε η Μιράντα Ξαφά, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, η οποία επέλεξε μία πιο απτή παρομοίωση: «Αν βγούμε από το ευρώ, θα γίνουμε Βενεζουέλα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...