903
Ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίζεται πρόεδρος. Δίπλα του η Μελάνια | EUTERS/J. Scott Applewhite/Pool

Ντόναλντ Τραμπ, 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2017, 16:02
Ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίζεται πρόεδρος. Δίπλα του η Μελάνια
|EUTERS/J. Scott Applewhite/Pool

Ντόναλντ Τραμπ, 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2017, 16:02

Με μία ομιλία που ήταν σχεδόν ίδια με εκείνες που εκφωνούσε προεκλογικά, ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε τη θητεία του ως 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. «Ο λαός γίνεται και πάλι κυρίαρχος και θα του επιστρέψουμε όλα όσα το κατεστημένο της Ουάσιγκτον του στέρησε τόσα χρόνια».

US President Donald Trump speaks after taking the oath of office during his inauguration at the U.S. Capitol in Washington, U.S., January 20, 2017. REUTERS/Kevin Lamarque

Ηταν μία ομιλία ακραίων εκφράσεων και τόνων με αποδέκτες τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Και κυρίως ήταν μία ομιλία ως και εθνικιστικού χαρακτήρα που επενδύθηκε με αναφορές στο Θεό και στη θρησκεία, όχι μόνο από τον Τραμπ, αλλά και από τους εκπροσώπους θρησκευτικών δογμάτων που πήραν τον λόγο.

Οι κυριότερες αναφορές του:

«Θα κάνουμε την Αμερική ξανά ισχυρή, περήφανη, ασφαλή»

«Μεταφέρουμε δύναμη από την Ουάσιγκτον και τη μεταφέρουμε σε σας, στο λαό που δεν μοιράστηκε τον πλούτο της πρωτεύουσας. Το κατεστημένο προστάτευε τα προνόμιά του, χωρίς να δίνει σημασία στους ανθρώπους της χώρας. Αυτά όλα αλλάζουν. Τώρα. Είναι η δικιά σας στιγμή, ανήκει σε σας. Είναι η μέρα που λαός γίνεται και πάλι κυρίαρχος στη χώρα»

«Αγοράστε αμερικανικά και προσλάβετε Αμερικανούς».

«Θα ξαναχτίσουμε τις θέσεις εργασίας και θα φέρουμε τις επιχειρήσεις πίσω».

«Θα ενώσουμε τον πολιτισμένο κόσμο στη μάχη ενάντια στη ριζοσπαστική ισλαμιστική τρομοκρατία, την οποία θα εξαφανίσουμε από το πρόσωπο του πλανήτη».

«Προστατευόμαστε από τους γενναίους άνδρες και γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων και των δυνάμεων ασφαλείας, κυρίως όμως προστατευόμαστε από τον Θεό».

 Η ροή της ορκωμοσίας

Το ζεύγος Ομπάμα, συνοδευόμενο από το ζεύγος Τραμπ ως τη σκάλα του ελικοπτέρου, έφυγε από τον χώρο της ορκωμοσίας. Απλοί πολίτες πλέον…

Ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών με το αριστερό χέρι στα δύο αντίτυπα της Βίβλου που κρατούσε η σύζυγος του. Ακολούθησαν κανονιοβολισμοί. Mε το που ολοκληρώθηκε ο όρκος, άλλαξε ο λογαριασμός του Προέδρου των ΗΠΑ στο twitter και σβήστηκαν όλα τα προηγούμενα tweets.

Clipboard01
Ορκίστηκε
αντιπρόεδρος ο Μάικλ Πενς

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα ορκιστεί στη Βίβλο του Αβρααμ Λίνκολν, στην οποία είχε ορκιστεί και ο Μπαράκ Ομπάμα. Επίσης θα χρησιμοποιήσει και τη Βίβλο που είχε ως μαθητής.

Τραμπ και Πενς έφτασαν στον χώρο. Η τελετή βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι απερχόμενοι: Μπαράκ Ομπάμα και Τζο Μπάιντεν έφτασαν στο χώρο της τελετής κάτω από θερμά χειροκροτήματα.

Η Ιβάνκα Τραμπ και ο σύζυγος της
Η Ιβάνκα Τραμπ (με τα λευκά) και ο σύζυγος της

Οι κυρίες: Η Μελάνια Τραμπ και η σύζυγος του αντιπροέδρου Πενς, έφτασαν στο χώρο της τελετής συνοδευόμενες, τελετουργικά, από ένστολους. H Μισέλ Ομπάμα και η Τζιλ Μπάιντεν εμφανίστηκαν χωρίς συνοδεία.

Στο Καπιτώλιο: Τα ζεύγη Ομπάμα, Τραμπ, Μπάιντεν και Πενς είναι πλέον στον χώρο της τελετής. Εκεί βρίσκεται, βέβαια, όλο το αμερικανικό πολιτικό κατεστημένο, επιδεικνύοντας το σεβασμό προς τον θεσμό, υπεράνω προσώπων και κομμάτων.

Επεισόδια: Μικρή ομάδα κουκουλοφόρων έσπασε βιτρίνες και αναποδογύρισε κάδους, στην περίμετρο του χώρου της τελετής

O 43ος πρόεδρος Τζορτζ Μπους και η σύζυγος του Λόρα, προσέρχονται στην τελετή
O 43ος πρόεδρος Τζορτζ Μπους και η σύζυγος του Λόρα, προσέρχονται στην τελετή

Συγκινημένος: Πηγή από το περιβάλλον του Ντόναλντ Τραμπ έλεγε ότι το κατά τη διάρκεια του εκκλησιασμού ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος και εκδηλωτικός προς τους υπουργούς του, τους οποίους και αγκάλιασε φεύγοντας.

Οι Κλίντον: Ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον έφτασαν στο χώρο της ορκωμοσίας. Σίγουρα θα ήθελαν να προσέλθουν υπό άλλους όρους…

Η Χίλαρι Κλίντον και ο πρώην πρόεδρος Κάρτερ
Η Χίλαρι Κλίντον και ο πρώην πρόεδρος Κάρτερ

Στον Λευκό Οίκο: Με χαμόγελα και ασπασμούς μεταξύ Μισέλ και ζεύγους Τραμπ, αλλά και μεταξύ Μπαράκ και Μελάνια, οι Ομπάμα υποδέχθηκαν τους Τραμπ στο Λευκό Οίκο. «Πρέπει να μάθετε το πρωτόκολλο» τους είπε ο Μπαράκ Ομπάμα. Οι Τραμπ είχαν και ένα δώρο για τους Ομπάμα, πλην όμως κανένας δεν ήξερε πώς να το κρατήσει. Τελικά τη λύση έδωσε ο Μπαράκ Ομπάμα που το πήρε και το μετέφερε στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου. Λίγα λεπτά νωρίτερα, το ζεύγος Μπάιντεν υποδέχθηκε το ζεύγος Πενς.

Διαδηλωτές έξω από τα σημεία ελέγχου πρόσβασης στο χώρο της τελετής
Διαδηλωτές έξω από τα σημεία ελέγχου πρόσβασης στο χώρο της τελετής

Οι τελευταίες στιγμές του Ομπάμα στο Οβάλ Γραφείο. Διακρίνεται καθώς αφήνει το γράμμα προς τον Ντόναλντ Τραμπ, όπως προβλέπει η παράδοση.

Καιρός: Με ψιλόβροχο και θερμοκρασία στους 8 βαθμούς αναμένεται να διεξαχθεί η τελετή ορκωμοσίας.

Πατούλης: Ο δήμαρχος Αμαρουσίου έχει, φυσικά, πρόσκληση για να παρακολουθήσει την τελετή

O Μπαράκ Ομπάμα έστειλε το τελευταίο tweet από τον επίσημο λογαριασμό του Λευκού Οίκου. Mετά τη συνάντηση του με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο νέος πρόεδρος θα τον συνοδεύσει στην έξοδο.

His way: O Nτόναλντ Τραμπ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το My Way, του Φρανκ Σινάτρα, ως το πρώτο τραγούδι που θα συνοδεύσει στην είσοδο του στο βραδινό επίσημο χορό. «Να θυμάται καλά τους πρώτους στίχους» σχολίασε η Νάνσι Σινάτρα, κόρη του Φρανκ. «Και τώρα, το τέλος είναι κοντά και βλέπω την τελευταία αυλαία…»

Λίγο πριν τις 16.00 η οικογένεια Τραμπ εκκλησιάστηκε στην ιερό ναό του Αγίου Ιωάννη, που θεωρείται και η «εκκλησία των προέδρων». Aπό την τελετή απουσίασε ο γιος του Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπάρον, ο οποίος δεν εμφανίστηκε ούτε στις εκδηλώσεις της Πέμπτης.

Από το πρωί, που άνοιξαν οι πύλες εισόδου στο χώρο της ορκωμοσίας, οι διαδηλωτές άρχισαν να προσεγγίζουν τα σημεία ελέγχου, διαμαρτυρόμενοι κατά του Τραμπ.

 

Lams

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...