409
Οι πυροσβέστες απομακρύνουν μία γυναίκα από το εσωτερικό του κτιρίου | REUTERS

Ιταλία: Εντοπίστηκαν δέκα επιζώντες από τη χιονοστιβάδα στο ξενοδοχείο

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2017, 13:20
Οι πυροσβέστες απομακρύνουν μία γυναίκα από το εσωτερικό του κτιρίου | REUTERS

Ιταλία: Εντοπίστηκαν δέκα επιζώντες από τη χιονοστιβάδα στο ξενοδοχείο

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2017, 13:20

Μετά από έρευνες δύο ημερών για τη χιονοστιβάδα που καταπλάκωσε το ξενοδοχείο Rigopiano στη περιοχή Φαρίντολα της Πεσκάρα στην Ιταλία, οι διασώστες εκτιμούσαν ότι δεν θα υπάρχουν άλλοι επιζώντες, εκτός από δύο άτομα που πρόλαβαν να καταφύγουν σε ένα αυτοκίνητο που βρισκόταν έξω από το ξενοδοχείο.

Ωστόσο μέχρι το βράδυ της Παρασκευής τα διασωστικά συνεργεία εντόπισαν ζωντανούς δέκα ανθρώπους, έπειτα από 42 ώρες, και ανέσυραν επτά από αυτούς, ανάμεσά τους και μια μητέρα με τον γιο της.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδιδαν ιταλικά μέσα ενημέρωσης το βράδυ της Παρασκευής, είχαν εντοπιστεί τέσσερις σοροί, κάτι που σήμαινε ότι οι αγνοούμενοι ανέρχονται τουλάχιστον σε 11, καθώς οι Αρχές υπολογίζουν ότι 25 με 34 άτομα βρίσκονταν στο πολυτελές ορεινό ξενοδοχείο όταν αυτό θάφτηκε κάτω από το χιόνι.

Οι πρώτοι οκτώ επιζώντες που εντοπίστηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής είχαν εγκλωβιστεί στη σοφίτα κουζίνας του ξενοδοχείου, όπου κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τις χαμηλές θερμοκρασίες ανάβοντας φωτιά. Ο καπνός από τη φωτιά ήταν εκείνος που οδήγησε τους διασώστες στο σημείο που είχαν βρει καταφύγιο.

«Ηταν υπέροχα. Δεν πίστευαν στα μάτια τους. Μας αγκάλιαζαν. Ενώ εμείς σκάβαμε εκείνοι μας άκουγαν. Τώρα ελπίζουμε να βρούμε και άλλους ακόμα και αν δεν έχουμε ακούσει θορύβους και δεν έχουμε άλλες ενδείξεις», δήλωσαν μεταξύ άλλων οι διασώστες που έφτασαν στο σημείο.

2017-01-20T132814Z_881893793_RC12F87EAF90_RTRMADP_3_ITALY-QUAKE-AVALANCHE
Οι διασώστες απομακρύνουν ένα αγόρι από το κτίριο (REUTERS)

Η Τίτι Ποστιλιόνε, επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, εξέφρασε ελπίδες για τον εντοπισμό περισσότερων επιζώντων. «Θα δούμε αν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό ή αν θα υπάρξουν περισσότερα. Πάντα έχουμε ελπίδα, αλλά εξανεμίζεται με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε.

Εξήγησε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να βρεθούν επιζώντες και σε άλλα σημεία του κτιρίου, τονίζοντας τις δυσκολίες της επιχείρησης, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να καταρρεύσει τμήμα του κτιρίου ή με την άνοδο της θερμοκρασίας να σημειωθούν νέες χιονοστιβάδες.

Στο σημείο βρέθηκαν δύο ελικόπτερα για να τους μεταφέρουν σε νοσοκομείο της Πεσκάρα, όπου το προσωπικό τους υποδέχθηκε για να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες.

Τα σωστικά συνεργεία ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν το έργο τους μέχρι να εντοπιστούν όλοι οι αγνοούμενοι.

2017-01-20T094650Z_951529639_RC16D03A05F0_RTRMADP_3_ITALY-QUAKE-AVALANCHE
Οι πυροσβέστες επιχειρούν σταδιακά να μπουν στους χώρους του ξενοδοχείου αναζητώντας επιζώντες (REUTERS)

Το έργο τους δυσκολεύει το ύψος του χιονιού, που έχει καλύψει το κτίριο και σε σημεία ξεπερνά τα πέντε μέτρα.

Η έντονη χιονόπτωση που προηγήθηκε στην περιοχή δυσκολεύει και την προσέγγιση του ξενοδοχείου, καθώς οι περισσότεροι δρόμοι που οδηγούν στο θέρετρο έχουν καλυφθεί από χιόνι και οχήματα του στρατού επιχειρούν διαρκώς για να παραμείνουν ανοιχτοί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...