987
Το ξενοδοχείο Rigopiano καταπλακωμένο από τη χιονοστιβάδα - Από τις πρώτες φωτογραφίες που δημοσίευσε η Πυροσβεστική | REUTERS

Χιονοστιβάδα καταπλάκωσε ξενοδοχείο στην Ιταλία – Φόβοι ότι δεν υπάρχουν επιζώντες

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2017, 08:33
Το ξενοδοχείο Rigopiano καταπλακωμένο από τη χιονοστιβάδα - Από τις πρώτες φωτογραφίες που δημοσίευσε η Πυροσβεστική
|REUTERS

Χιονοστιβάδα καταπλάκωσε ξενοδοχείο στην Ιταλία – Φόβοι ότι δεν υπάρχουν επιζώντες

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2017, 08:33

Χιονοστιβάδα, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις συνδέεται με τους τέσσερις ισχυρούς σεισμούς που την Τετάρτη «χτύπησαν» τα κεντρικά της Ιταλίας, καταπλάκωσε το ξενοδοχείο Rigopiano στην περιοχή Φαρίντολα, που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Γκραν Σάσσο, στην ευρύτερη περιοχή της Πεσκάρα, την Πέμπτη.

Οσο περνούσαν οι ώρες, και το χιόνι μετατρεπόταν σταδιακά σε σκληρό πάγο, οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες μειώνονταν. Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης ανασύρθηκαν τέσσερις νεκροί. Αγνοούνταν πάνω από 25 άτομα.

Στην περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο είχαν σπεύσει 130 διασώστες οι οποίοι θα συνέχιζαν το έργο τους καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας, Φαμπρίτσιο Κούρτσιο.

Μόνοι διασωθέντες παρέμεναν δύο άτομα που είδαν τη χιονοστιβάδα να έρχεται και σώθηκαν μπαίνοντας σε ένα αυτοκίνητο που βρισκόταν έξω από το ξενοδοχείο. Η μαρτυρία του ενός είναι συγκλονιστική: «Πήγα να πάρω κάτι από το αυτοκίνητό μου και σώθηκα. Η γυναίκα μου και τα παιδιά μου είναι ακόμα μέσα στο κτίριο. Είδα ακόμα έναν άντρα που ήταν έξω, καλύφθηκε κι εκείνος από το χιόνι, όμως καταφέραμε να ξεθαφτούμε και να σωθούμε, μπαίνοντας στο αυτοκίνητο που δεν είχε καλυφθεί», δήλωσε ο ίδιος.

Πρόκειται για τον 38χρονο μάγειρα Τζαμπιέρο Παρέτε, που ειδοποίησε για τη χιονοστιβάδα τον φίλιο και εργοδότη του Κουιντίνο Μαρτσέλα μέσω γραπτού μηνύματος. Ο δεύτερος επιζών νοσηλεύεται σε κατάσταση υποθερμίας σε νοσοκομείο της Ιταλίας, εκτός κινδύνου.

Members of Alpine and Speleological Rescue Team work at the Hotel Rigopiano in Farindola, central Italy, hit by an avalanche, in this January 19, 2017 handout picture provided by Lazio's Alpine and Speleological Rescue Team. Soccorso Alpino Speleologico Lazio/Handout via REUTERS   ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY. NO RESALES. NO ARCHIVE.
Μέλη των διασωστικών ομάδων σκάβουν το χιόνι που σταδιακά μετατρεπόταν σε πάγο στην περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο (Soccorso Alpino Speleologico Lazio/Handout via REUTERS)

Ανατριχιαστικά και όσα κατέθεσε ο Μαρτσέλα, που είπε ότι ένοικοι και εργαζόμενοι ήταν έτοιμοι να εγκαταλείψουν το ξενοδοχείο λίγη ώρα πριν ξεσπάσει η χιονοστιβάδα. Σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI, οι επισκέπτες είχαν ολοκληρώσει τη διαμονή τους στο ξενοδοχείο και βρίσκονταν συγκεντρωμένοι σε έναν από τους κεντρικούς χώρους του με τις αποσκευές τους. Περίμεναν τα εκχιονιστικά μηχανήματα για να αποχωρήσουν, όταν η χιονοστιβάδα καταπλάκωσε το κτίριο.

«Ο Τζαμπιέρο και οι άλλοι ένοικοι του ξενοδοχείου είχαν πληρώσει. Πήγαν στη ρεσεψιόν και ήταν έτοιμοι να φύγουν μόλις θα ερχόταν το εκχιονιστικό. Τους είχαν πει ότι θα έφτανε στις 15.00, αλλά αργότερα τους ενημέρωσαν ότι θα έφτανε στις 19.00. Είχαν ετοιμάσει τις αποσκευές τους, όλοι οι πελάτες ήθελαν να φύγουν», είπε ο Μαρτσέλα.

Προχώρησε και σε μία ακόμη καταγγελία στη Repubblica. Δήλωσε ότι μόλις ενημερώθηκε από τον υπάλληλό του για τη δραματική κατάσταση που επικρατούσε, ειδοποίησε τις αρμόδιες αρχές, χωρίς όμως οι εκκλήσεις του να ληφθούν υπόψη. «Εχθές στις 17:30 έλαβα ένα τηλεφώνημα από τον μάγειρά μου μέσω Whatsapp. Μου είπε: “Βοήθεια, εδώ έπεσε χιονοστιβάδα, το ξενοδοχείο δεν υπάρχει πια, εξαφανίστηκε, έχει θαφτεί. Σώθηκα, είμαστε δύο, αλλά καλέστε για βοήθεια, καλέστε τους διασώστες”», είπε ο Μαρτσέλα.

» Μέσω της αστυνομίας ζήτησα να με φέρουν σε επαφή με το κέντρο συντονισμού της περιφέρειας. Εκεί μου απάντησαν ότι πριν λίγη ώρα είχαν καλέσει στο ξενοδοχείο και ότι όλα ήταν εντάξει. Στο μεταξύ, επικοινωνούσα μαζί του (με τον μάγειρα) μέσω μηνυμάτων και μέσω κλήσεων. Μου έλεγε “βοήθεια, βοήθεια, βοήθεια”», συνέχισε ο εργοδότης του 38χρονου.

Οπως εξήγησε ο δήμαρχος της Φαρίντολα, Ιλάριο Λακέτα, το κτίριο επλήγη από τη χιονοστιβάδα σε τέτοιο βαθμό, που μετακινήθηκε δέκα μέτρα! «Η χιονοστιβάδα είναι μεγάλων διαστάσεων και παρέσυρε πλήρως το ξενοδοχείο. Η περιοχή είναι επικίνδυνη για περισσότερες χιονοστιβάδες», πρόσθεσε.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «διπλή τραγωδία», καθώς στην περιοχή επικρατεί ο χειρότερος χιονιάς των τελευταίων 50 χρόνων, ενώ οι σεισμοί επιδείνωσαν δραματικά την κατάσταση.

Οι πρώτες εικόνες από το εσωτερικό του ξενοδοχείου έδειχναν ότι όγκοι χιονιού έχουν εισβάλει παρασύροντας τα πάντα. Τα οχήματα της πολιτικής προστασίας, των πυροσβεστών και των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών δυσκολεύτηκαν πολύ να φτάσουν στο σημείο, εξαιτίας της ισχυρής χιονόπτωσης στην περιοχή.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA έδωσε το πρωί της Πέμπτης τις πρώτες εικόνες από την επιχείρηση διάσωσης.

Για τρίτη φορά μέσα σε έξι μήνες η Ιταλία έρχεται αντιμέτωπη με ισχυρούς σεισμούς, ενώ παράλληλα αρκετές περιοχές στα κεντρικά της χώρας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από την έντονη κακοκαιρία.

Ενας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στην τοποθεσία Καστέλ Καστάνια, έξω από την πόλη Τέραμο, όταν η στέγη του σπιτιού του υποχώρησε εξαιτίας του σεισμού και της μεγάλης πίεσης του χιονιού, όπως μετέδωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης το τηλεοπτικό δίκτυο Canale 5.

3072
Καλυμμένο από χιόνι το Μοντερεάλε του Αμπρούτσο, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού

Ο ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι ο στρατός θα βοηθήσει τις ομάδες διάσωσης να φτάσουν στα χωριά που επηρεάστηκαν. «Αυτή η επανάληψη των ισχυρών σεισμών είναι ανησυχητική για τον κόσμο που έχει ήδη δοκιμαστεί τόσο πολύ», δήλωσε από το Βερολίνο. Μια 30χρονη γυναίκα και ένας 17χρονος με συμπτώματα υποθερμίας ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια στο χωριό Καστιλιόνε Μέσερ Ραϊμόνδο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Συνολικά υπήρξαν 10 σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ σε ακτίνα 10 χλμ γύρω από το Αματρίτσε, καθώς και δεκάδες μετασεισμοί. Το καμπαναριό της εκκλησίας Σαντ Αγκοστίνο, το οποίο είχε υποστεί μεγάλες ζημιές πέρυσι, κατέρρευσε.

_93655947_037346137-1
Στο Μοντερεάλε πολλοί πέρασαν τη νύχτα στο τοπικό γήπεδο

Ο σεισμός του περασμένου Αυγούστου κατέστρεψε χιλιάδες κατοικίες και επιχειρήσεις, ενώ η περιοχή έχει υποστεί πάνω από 45.000 μετασεισμούς, μεταξύ των οποίων και ένας σεισμός 6,6 βαθμών τον Οκτώβριο, ο μεγαλύτερος καταγεγραμμένος στην Ιταλία τα τελευταία 36 χρόνια.

Οι σεισμοί του 2016 άλλαξαν την μορφολογία του εδάφους σε πάνω από 600 τετραγωνικά χιλιόμετρα, κατεβάζοντας την υψομετρική στάθμη ορισμένων περιοχών γύρω από το επίκεντρο του σεισμού έως και 70 εκατοστά, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...