3009
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τους αγρότες στη Βουλή. Σε δεύτερο πλάνο ο Αλ. Τσίπρας | Menelaos Myrillas / SOOC

Σύγκρουση στη Βουλή για τον ΔΟΛ

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2017, 13:05
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τους αγρότες στη Βουλή. Σε δεύτερο πλάνο ο Αλ. Τσίπρας
|Menelaos Myrillas / SOOC

Σύγκρουση στη Βουλή για τον ΔΟΛ

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2017, 13:05

Σε πεδίο οξείας αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και στην ηγεσία της αντιπολίτευσης, με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη τον οποίο αναλαμβάνει ο Βασίλης Μουλόπουλος, κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, εξελίχθηκε η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τους αγρότες. Ο Πρωθυπουργός που στην αρχική ομιλία του απέφυγε να αναφερθεί στο θέμα, δέχτηκε τα πυρά του Κυριάκου Μητσοτάκη, της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη, για να βρεθεί να απαντάει στη δευτερολογία του κατά την οποία ζήτησε διακομματική συναίνεση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ΜΜΕ και του ΔΟΛ.

«Γιατί με εγκαλείτε; Θέλετε να λογαριαστούμε; Ποιο ακριβώς είναι το αίτημά σας; Δεν κατάλαβα… Επι ενάμισι χρόνο ένα ιστορικό και έγκυρο συγκρότημα έχει καταντήσει να είναι στα όρια του κίτρινου Τύπου και με έχει στοχοποιήσει προσωπικά στην πρώτη σελίδα», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Μας λέτε ότι επειδή ένας πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε να συμμετάσχει στην προσπάθεια των εργαζομένων θέλουμε να κάνουμε καινούρια διαπλοκή και Βόρεια Κορέα. Οταν δικά σας στελέχη μεταπηδούν από τον Τύπο στην πολιτική είναι ελεύθερη αγορά;» αναρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός. «Ο πρώην εκπρόσωπος του Σαμαρά κ. Μιχελάκης πήγε στον ΑΝΤ1. Είπαμε εμείς ότι πήρε η ΝΔ τον ΑΝΤ1; Μπορώ να σας πω δεκάδες παραδείγματα. Ομως δεν έχει νόημα να μιλήσουμε γι’ αυτά. Τα ΜΜΕ περνούν κρίση, δομική», σημείωσε για να συμπληρώσει:

«Θα είναι αρνητική εξέλιξη αν κλείσουν τα έντυπα του ΔΟΛ… Εδώ πρέπει να μιλήσουμε ευθέως. Αν βρεθούν επενδυτές που θέλουν να στηρίξουν να συμβάλλουμε στα πλαίσια του νόμου. Μέχρι στιγμής επενδυτές δεν υπάρχουν, η ιδιοκτησία δεν θέλει να βάλει χρήματα όμως οι τράπεζες δεν θα δώσουν δάνεια. Οι εργαζόμενοι όμως ζητούν να πληρώνονται, να μην απαξιωθούν οι τίτλοι, να μην χαθεί η αξία τους. Εχουμε διάθεση να βοηθήσουμε, αλλά αυτό δεν θα γίνει κάτω από το τραπέζι. Δεν μπορεί να γίνει φωτογραφικά για έναν οργανισμό. Θέλουμε να συζητήσουμε θεσμικό πλαίσιο ισότητας που θα αφορά όλον τον Τύπο. Τότε ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους».

Στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν λιτός και περιεκτικός στις αιχμές του κατά των χειρισμών του Μαξίμου στο θέμα του ΔΟΛ. Κάλεσε τον κ. Τσίπρα να ξεκαθαρίσει ποιο είναι το σχέδιο για τη σωτηρία ενός εκδοτικού συγκροτήματος. «Ως τι εμφανίζεται ο κ. Μουλόπουλος; Τι συμφέροντα εξυπηρετεί; Εσείς δεν κάνατε κρυφές συναντήσεις με έναν εκδότη, παρέα με μια γάτα;» αναρωτήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθυμίζοντας τη γνωστή υπόθεση με τις συναντήσεις του κ. Τσίπρα με τον Σταύρο Ψυχάρη. Ο πρόεδρος της ΝΔ σχολίασε δε χαρακτηριστικά: «Δεν είδα το ίδιο σκίρτημα για τους εργαζόμενους στα κανάλια, όταν θέλατε να τα κλείσετε»…

Ιδιαίτερα αιχμηρός για τους δεσμούς διαπλοκής που χτίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με τα ΜΜΕ και τον ΔΟΛ ήταν ο Σταύρος Θεοδωράκης στη δευτερολογία του. «Πρέπει να σωθεί ο ΔΟΛ είπε ο κ. Τσίπρας. Και ο Μαρινόπουλος πρέπει να σωθεί. Γιατί δεν έστειλε τον κ. Σκουρλέτη να αναλάβει τη διοίκηση του;».

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: «Είστε ο ορισμός της διαπλοκής»

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης είχε χαρακτηρίσει τον Πρωθυπουργό «ορισμό της διαπλοκής» με αφορμή τις εξελίξεις στο Συγκρότημα Λαμπράκη.

«Δεν μπορώ να μην ξεκινήσω από τα χθεσινά εξαιρετικά ανησυχητικά γεγονότα στο ΔΟΛ. Αυτές οι εξελίξεις έριξαν και το τελευταίο φύλο συκής αυτής της κυβέρνησης» ανέφερε ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα συνέχισε:

«Ανεβήκατε στην εξουσία παρουσιάζοντας τους εαυτούς σας ως αδιάφθορους και μέσα σε αυτό εξελιχθήκατε όχι μόνο στην πιο διεφθαρμένη αλλά και την πιο αδίστακτη κυβέρνηση που έχει γνωρίσει η χώρα. Εδώ και μήνες προσπαθείτε να ελέγξετε τα ΜΜΕ. Με αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις. Διαβάσατε την απόφαση του ΣτΕ; Ο νόμος Παππά κρίθηκε αντισυνταγματικός. Πήγατε να ρίξετε μαύρο στα κανάλια και ο κόσμος ξεσηκώθηκε εναντίον σας», είπε.

«Τώρα το κάνετε με τους εκδότες. Κάποιοι συμβιβάστηκαν και έκαναν τις εφημερίδες τους γραφεία Τύπου της κυβέρνησης. Με δικαστικές εκκρεμότητες επιχειρείτε να πάρετε τον έλεγχο του ΔΟΛ. Βάζοντας τον πρώην βουλευτή σας Μουλόπουλο. Αυτό τον άνθρωπο είχατε να υποδείξετε ως πρόεδρο του ΕΣΡ. Πλέον το έχουν καταλάβει όλοι. Η κυβέρνησή σας δεν έχει κανέναν ηθικό φραγμό. Είστε ο ορισμός της διαπλοκής. Είστε επικίνδυνοι για την χώρα και την δημοκρατική ομαλότητα. Πάρτε το χαμπάρι ο πλουραλισμός είναι ισχυρότερος από εσάς. Θα μας βρείτε απέναντι», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Γεννηματά: «Πρώτη φορά τέτοια ντροπή για την Αριστερά»

Σφοδρή κριτική στον Πρωθυπουργού για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις στον ΔΟΛ έκανε και η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

194253
Η Φώφη Γεννηματά ανεβαίνει στο βήμα της Ολομέλειας στη συζήτηση στη Βουλή το πρωί της Τετάρτης (INTIMENEWS)

«Τώρα επιχειρείτε να φτιάξετε το ΣΥΡΙΖΑ news. Αφού δεν καταφέρατε να τον επιβάλετε στο ΕΣΡ τώρα προσπαθείτε να επιβάλετε τον κ. Μουλόπουλο στον ΔΟΛ», είπε η κυρία Γεννηματά, προσθέτοντας ότι «ένα υπερχρεωμένο μέσο γίνεται υποχείριο της κυβέρνησης». Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε προσωπικά στον κ. Τσίπρα.

«Αφήστε τα περί άδολης σχέσης του με το Συγκρότημα. Πρόκειται για προσπάθεια να στήσετε καθεστώς ενώ καταρρέετε. Mέρος του τραπεζικού συστήματος που χρησιμοποιείται απροκάλυπτα για να ελέγξετε την ενημέρωση. Ο Πρωθυπουργός που βρυχάται κατά της διαφθοράς έγινε γάτα Ιμαλαΐων» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Γεννηματά και προσέθεσε: «Πρώτη φορά τέτοια ντροπή για την Αριστερά».

Θεοδωράκης:  «Εχει κρυφή περιουσία ο κ. Μουλόπουλος;»

Αιχμηρότατος και με προσωπικές αναφορές και στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά ήταν και ο κ. Θεοδωράκης.

«Η κυβέρνηση περνάει σε άλλη πίστα. Μετά τις προσπάθειες συνεννόησης με τη διαπλοκή, αναλαμβάνει η ίδια τους δημοσιογραφικούς ομίλους» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού, ο οποίος στην παρέμβασή του στάθηκε και στις πρόσφατες καταγγελίες του Αρη Δαβαράκη για πληρωμή του με «μαύρα» από τον κ. Παππά, στην αγωγή του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου κατά του Ανδρέα Πετρουλάκη και του Protagon, αλλά και στις «συμπτώσεις» όπως τις χαρακτήρισε των δικαστικών περιπετειών του μέχρι τώρα ιδιοκτήτη του ΔΟΛ Σταύρου Ψυχάρη και στην ανάθεση από την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου του έργου της ανάπλασης του φαληρικού Δέλτα σε εταιρεία της οικογένειας Μπόμπολα.

42794_20170118_sooc1484738719
Ο Σταύρος Θεοδωράκης στην παρέμβασή του για τις εξελίξεις στα ΜΜΕ (Menelaos Myrillas / SOOC)

Πιο αναλυτικά, είπε ο κ. Θεοδωράκης:

«Μετά από τις προσπάθειες συνεννόησης με την διαπλοκή, μετά από πολλά γεύματα, πολλούς καφέδες με καναλάρχες, εκδότες, εργολάβους, με επίδοξους μιντιάρχες, αποφάσισε να πάρει την υπόθεση στα χέρια της. Αναλαμβάνει η ίδια πλέον τους δημοσιογραφικούς ομίλους. Η επίλυση των διαρθρωτικών και οικονομικών προβλημάτων του ΔΟΛ ανατέθηκε ήδη στον κ. Μουλόπουλο, έμπιστο του κ. Τσίπρα και πρόεδρο του ΔΣ της “Αυγής”.

» Προσέξτε τώρα τη μεγάλη σύμπτωση: Σήμερα ο κ.Ψυχάρης -με αρκετές φορολογικές εκκρεμότητες- πέρασε την πόρτα του ανακριτή, αφού πρώτα χθες το βράδυ παρέδωσε το συγκρότημα του στον ΣΥΡΙΖΑ. Και χθες επίσης η κυρία Δούρου ανέθεσε την ανάπλαση του φαληρικού Δέλτα στον Άκτωρα του κ. Μπόμπολα με έκπτωση 53%! Και ο κ. Τσίπρας λέει: “δεν είναι αυτό που νομίζετε”. Ε βέβαια! Άλλωστε είναι σύνηθες ένα κυβερνητικό κόμμα να αναλαμβάνει να λύσει τα διαρθρωτικά και οικονομικά προβλήματα ενός δημοσιογραφικού συγκροτήματος. Έχει συμβεί στη Ρωσία, στην Τουρκία, στη Βόρεια Κορέα, στη Βενεζουέλα… Σε όλες τις χώρες-πρότυπο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

» Είναι φανερό ότι είμαστε μπροστά σε μια κυβερνητική επέλαση στα ΜΜΕ. Με μοχλό τις ελεγκτικές και διωκτικές αρχές ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει να ελέγξει και να συνετίσει ΜΜΕ που μέχρι χθες καταριόταν. Ο στόχος είναι να μιλούν όλοι με μια φωνή και να προσκυνούν τον ηγεμόνα. ΣΥΡΙΖΑ ΑΕ τώρα και στα ΜΜΕ. Νέα διάσταση στην επικοινωνία. Νέα διάσταση στην διαπλοκή.

» Πώς μπορεί όμως κάποιος να επιλύσει τα διαρθρωτικά και οικονομικά προβλήματα μιας υπερχρεωμένης επιχείρησης;

» Ποιος θα βάλει τα λεφτά στο ΔΟΛ, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ; Εχει κρυφή περιουσία ο κ. Μουλόπουλος; Εχει κολλητούς επενδυτές; Ή μήπως έχει κάποιον μυστικό τρόπο να πείσει τις τράπεζες να μην επιμείνουν στις οικονομικές τους απαιτήσεις; Ελπίζω οι δημοσιογράφοι να βρουν τους τρόπους να αντισταθούν. Και οι αναγνώστες επίσης. Όμως τι περιθώρια αντίδρασης υπάρχουν;

» Πριν μερικές εβδομάδες ένας πολίτης – ένας πολίτης με έργο και αποτύπωμα στην κοινωνία – κατήγγειλε ότι για χρόνια έπαιρνε μαύρο χρήμα από έναν άνθρωπο του κ.Τσίπρα. Από τον κ. Παπά. Η καταγγελία είναι σαφής: “Κάθε μήνα έπαιρνα λεφτά για να προβάλω στο διαδίκτυο θετικά τον Αλέξη Τσίπρα”. Τώρα γιατί το έκανε; Άβυσσος η ψυχή των ανθρώπων. Το σκέφθηκε όμως, το παραδέχθηκε δημοσίως και περίμενε να εμφανιστεί ένας εισαγγελέας για να ζητήσει τα στοιχεία. Προτείναμε να έρθει εδώ ο κ. Δαβαράκης, στην εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια των ΜΜΕ και να μας πει τι συνέβη. Όμως η κυβερνητική πλειοψηφία το αρνήθηκε.

» Πόσοι λοιπόν έπαιρναν μαύρο χρήμα και από ποιο ταμείο; Γιατί μην μου πείτε ότι από όλο το διαδίκτυο ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να χρηματοδοτεί ένα μικρό σάιτ και όλοι οι άλλοι πάλευαν για τον Τσίπρα και τον Καμμένο βρίζοντας τον Θεοδωράκη και το Ποτάμι – που τότε ήταν πολύ της μόδας – για την ψυχή της μάνας τους. Εμείς έχουμε μια λίστα από σάιτ και πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο χωρίς φανερούς πόρους ζωής και περιμένουμε κάποια στιγμή να ξεκινήσει η έρευνα των εισαγγελέων.

» Το σχέδιο σας, λοιπόν, ήταν παλιό. Να ελέγξετε την ενημέρωση. Να καθοδηγήσετε την κοινή γνώμη. Να προσλάβετε τα τρολ στα υπουργεία, πληροφορίες, Γεροβασίλη – ενταύθα – και όσους δεν μπορείτε να τους ελέγξετε να τους εκφοβήσετε. Εδώ εμφανίζεται ο κ. Καμμένος.

» Κύριε Τσίπρα ο ελληνικός λαός δεν γνωρίζει τι περιλαμβάνει η συμφωνία σας με τον κ. Καμμένο. Ο ίδιος πάντως λέει ότι το κυνήγι των δημοσιογράφων γίνεται κατόπιν συνεννόησης μαζί σας. Απειλές και αυτόφωρες διαδικασίες και αγωγές εκατομμυρίων ευρώ.

» Θα αναφερθώ ιδιαίτερα στην προσπάθεια φίμωσης του Ανδρέα Πετρουλάκη. Τον έγραψε ακροδεξιό – ότι ακριβώς τον λέει όλη η χώρα – και ο κ.Καμμένος θίχτηκε και ζήτησε 2 εκατομμύρια. Μετά το κατέβασε στις 100 χιλιάδες ευρώ. Και στο δικαστήριο – και εδώ θέλω να φτάσω – είπε ότι όλα αυτά γίνονται γιατί οι ξένοι, ο Σούλτς κλπ θέλουνε να του φάνε το υπουργείο. Θα ήταν αστείο αν δεν ήταν τόσο γελοίο και επικίνδυνο. Και είναι θλιβερό που κανείς βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν τολμά δημοσίως να καταδικάσει τις συμπεριφορές του κ.Καμμένου.

» Θα πρότεινα πάντως στον κ.Τσίπρα, εάν δεν έχει ανάμειξη στην υπόθεση, για την ηρεμία όλων μας να δώσει όσες διαβεβαιώσεις χρειάζονται στον κ. Καμμένο ώστε να πάψει να βλέπει εφιάλτες. Εν ανάγκη να του υπογράψει ένα χαρτί ότι δεν πρόκειται να του πάρει το υπουργείο.

» Ούτε επειδή είναι ακροδεξιός ψάλτης, ούτε επειδή κάνει διακοπές στις Αλπεις»…

Τσίπρας για Κυπριακό κ.ά.

Ασφαλώς ο κ. Τσίπρας στην αρχική του ομιλία το πρωί, δεν αναφέρθηκε σε αυτά. Ενημέρωσε την Ολομέλεια για το Κυπριακό, μίλησε για τους αγρότες, επιτέθηκε στη ΝΔ, ανέλυσε το κυβερνητικό αφήγημα για τη μείωση της ανεργίας, την ανάπτυξη που ήρθε, κλασική ρουτίνα.

«Η διάσκεψη της Γενεύης συνεχίζεται σήμερα σε τεχνικό διπλωματικό επίπεδο. Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε λόγο για «σκληρή επίπονη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, χωρίς εγγυήσεις και με αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο».

«Προσπαθήσαμε να καλλιεργήσουμε κλίμα συνεννόησης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό», τόνισε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις, «χωρίς να υποχωρούμε από τις δίκαιες θέσεις μας».

06_01182017_001_img_65931484733637
Ο Αλ. Τσίπρας στο βήμα της Ολομέλειας (Menelaos Myrillas / SOOC)

Επισημαίνοντας ότι «είμαστε σε ένα σημείο όπου χωρίς να διαφαίνεται ορίζοντας λύσης άμεσα έχουμε, ωστόσο, σημαντικές εξελίξεις καθώς για πρώτη φορά ανταλλάχτηκαν χάρτες αν και οι διαφορές παραμένουν, για πρώτη φορά στην ατζέντα τέθηκαν τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας και αυτό είναι μεγάλη διπλωματική επιτυχία, ενώ διαδραματίζει ενεργό ρόλο και η ΕΕ και αυτό συνιστά θετική εξέλιξη».

«Χωρίς υπεραισιοδοξία, αλλά με σύνεση συνεχίζουμε με χαμηλούς τόνους και χωρίς ιδεοληψίες και φοβικότητα και ελπίζω ότι θα έχουμε θετικές εξελίξεις σε ένα τεράστιας σημασίας ζήτημα. Προύπόθεση είναι και η άλλη πλευρά του τραπεζιού, και ιδιαίτερα η Τουρκία να προσέλθει με παρόμοιο πνεύμα, βάζοντας στην άκρη την επιθετική ρητορική και δουλεύοντας σοβαρά και υπεύθυνα. Θα είμαστε πάντα στο πλευρό του κυπριακού λαού για την εξεύρεση δίκαιης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους-μέλους της ΕΕ», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Θα είμαι διαρκώς στην διάθεση των κομμάτων τόσο εγώ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών γιατί είναι αυτονόητη η πλήρης, αναλυτική και ειλικρινής ενημέρωση σε όλα τα κόμματα» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Για τους αγρότες

Για την πλειονότητα των αγροτών, τα οφέλη από τη μείωση της φορολογίας καλύπτουν πλήρως ή και υπερβαίνουν σε μεγάλο βαθμό τις ασφαλιστικές εισφορές, ανέφερε ο Πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με τις παθογένειες του παρελθόντος», τόνισε ο κ. Τίπρας και πρόσθεσε: «Θέλουμε τον συνεργατισμό εργαλείο άσκησης της αγροτικης μας πολιτικής. Δεν θέλουμε τους συνεταιρισμούς δίκτυο πελατειακών σχέσεων, αλλά εργαλείο που θα συμβάλει στο σπάσιμο των καρτέλ».

Εξήγγειλε ειδική παρέμβαση για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στα γαλακτομικά, ανακοίνωσε ότι άμεσα υπογράφεται υπουργική απόφαση για τις λαϊκές αγορές, επανεξετάζεται η μείωση του ΕΦΚ στο κρασί και του ΕΝΦΙΑ στις αγροτικές εγκαταστάσεις, και η χρήση του εργόσημου για την οικογενειακή εργασία.

Ταυτόχρονα κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι ακολουθεί στρατηγική που στοχεύει να εκβιάσει σύγκρουση, ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αγρότες, και πρόσθεσε ότι δεν είναι ειλικρινές το ενδιαφέρον των κομμάτων που κυβέρνησαν για τους αγρότες.

Η αύξηση της απασχόλησης και η είσοδος νέων ανθρώπων στην αγροτική παραγωγή, η τυποποίηση και η ανάπτυξη της ποιοτικής γεωργίας, αποτελούν τις τρείς στρατηγικές επιδιώξεις της κυβέρνησης στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, επισήμανε ο Πρωθυπουργός.

«Υλοποιείται ένα σχέδιο για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας. Βασικό εργαλείο είναι το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014 -2020. Μαζί με την εθνική και ιδιωτική συμμετοχή θα κινητοποιήσει πόρους της τάξης των 6 δις ευρώ» είπε.

Παράλληλα συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει καθυστέρηση στην αξιοποίηση αγροτικών πόρων. Για πρώτη φορά στην ιστορία οι προβλεπόμενες ενισχύσεις καταβλήθηκαν έγκαιρα… Στρατηγική μας επιδίωξη αποτελεί και η επιμονή στην ποιοτική γεωργία με παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων.

«Ακούμε πολλές φορές ότι η οικονομία μπήκε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Δεν έγινε τυχαία. Δεν έβρεξε ανάπτυξη από τον ουρανό. τα 3,7 δισ που δόθηκαν ζέσταναν την αγορά… Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ δεν καθυστέρησαν αλλά καταβλήθηκαν όλες μέσα στον ίδιο χρόνο. Η επιστροφή του φόρου πετρελαίου παρά την καθυστέρηση θα καταβληθεί στο τέλος Ιανουαρίου. Η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες συνεχίζεται. Το καθεστώς που παραλάβαμε προέβλεπε φορολόγηση με ενιαίο συντελεστή 13%. Δεν χρειάζεται να σας πως ποιον ευνοούσε αυτό», ανέφερε σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές. «Δεσμευτήκαμε σε ένα δικαιότερο φορολογικό καθεστώς για τους αγρότες και το κάναμε πράξη».

Και συνέχισε: «Προχωρήσαμε και σε θεσμικές τομές, όπως το εργόσημο, για τους παράνομα διαμένοντες εργάτες γης. Προχωρήσαμε στην έκδοση κάρτας του αγρότη, για χαμηλότοκη χρηματοδότηση αγροτικών εργασιών. Η κυβέρνηση είναι σε έναν διαρκή και ουσιαστικό διάλογο με τους πραγματικούς αγρότες».

Επίθεση κατά της ΔΝ

Ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε φυσικά να εξαπολύσει επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Προσπαθείτε να πείσετε τον κόσμο, ότι αν δεν σας είχε ρίξει το 2015, γιατί η οργή του λαού σας έριξε, τώρα η χώρα θα κάλπαζε στην ανάπτυξη», είπε για να προσθέσει: «Μην υποτιμάτε την νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Το ότι σας στηρίζουν απροκάλυπτα σήμερα τα ίδια συμφέροντα, που σας στήριζαν όταν ήσασταν στην κυβέρνηση για να τους στηρίζετε και εσείς, δεν σημαίνει ότι μπορείτε να ελέγξετε και την νοημοσύνη των πολιτών».

Ο κ. Τσίπρας, αναφέρθηκε σε δήλωση του αρχηγού της ΝΔ προ ολίγων ημερών ότι θα προχωρήσει σε μονομερείς αποφάσεις ως κυβέρνηση. «Κύριε Μητσοτάκη, σιγά τα αίματα! Μην είστε τόσο σκληρός απέναντι στους θεσμούς, σιγά τις μονομερείς αποφάσεις!» είπε ο Πρωθυπουργός και κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για τη στάση που τήρηση στην εφάπαξ ενίσχυση των συνταξιούχων, τα Χριστούγεννα του 2016.

Παράλληλα τον κάλεσε να αποκαλύψει από ποιες δαπάνες θα κάνει περικοπή και από ποια κονδύλια θα καλύψει τη μείωση της φορολογίας που εξαγγέλλει.

«Στήνετε το πολιτικό σας αφήγημα για να προχωρήσετε σε απολύσεις και σε πρωτοφανή επίθεση στους εργαζόμενους» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ.

Τέλος, κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει στο αν «θα είναι και για δεύτερη φορά αντίθετος στο να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και να προχωρήσει η αδειοδότηση», ισχυριζόμενος ότι η απόφαση του ΣτΕ, λέει ότι ο νόμος ισχύει.

«Η πραγματική αντιπαράθεση δεν είναι αυτή. Είναι η αντιπαράθεση μεταξύ των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας και του συστήματος μιας αλαζονικής ελιτ που εσείς εκπροσωπείτε. Ακούστε μια και καλή. Αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί πάντα να διασφαλίσει τους πιο αδύναμους». Δυόμισι εκατομμύρια ανασφάλιστοι έχουν την δυνατότητα περίθαλψης. Ανοίξαμε στα χρόνια της κρίσης τα σχολεία μας κανονικά με βιβλία. Προστατεύουμε την πρώτη κατοικία των φτωχών. Φέραμε ένα νόμο για τα ΜΜΕ που λοιδορήσατε. Δυστυχώς για εσάς και παρά την απόφαση του ΣτΕ, η απόφαση του ΣτΕ μας δικαιώνει… Διαμορφώνεται κλίμα ανάκαμψης και εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία. Αντιμετωπίσαμε την φοροδιαφυγή, καταπολεμήσαμε την διαφθορά και αυτός είναι ο δρόμος που θα μας επιτρέψει την δυνατότητα μιας μεγαλύτερης φορολογικής ελάφρυνσης στους πιο αδύναμους. Πετύχαμε ρεκόρ στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ. Ολοκληρώνουμε τα μεγάλα έργα…» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Στην αντεπίθεση ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο αρχηγός της ΝΔ δεν άφησε την πρόκληση του κ. Τσίπρα αναπάντητη.

«Σε μια εβδομάδα συμπληρώνονται δύο χρόνια από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα μπορεί να καμαρώνει για τα επιτεύγματά του. Σας ακούω και αναρωτιέμαι αν έχετε επικοινωνία με τη χώρα. Ποια είναι η Ελλάδα σήμερα; Μια καθημαγμένη χώρα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Η κλεψύδρα αδειάζει απειλητικά. Δεν μπορείτε να κρύβεστε άλλο πίσω από το δάχτυλό σας. Σήμερα είναι περισσότερο παρα ποτέ επιβεβλημένη η πολιτική αλλαγή. Το αίτημα για εκλογές είναι επίκαιρο παρά ποτέ. Η χώρα δεν μπορεί να περιμένει αλλο. Οι εκλογές είναι μέρος της λύσης του προβλήματος της χώρας. Για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Ο ελληνικός λαός απαιτεί κυβέρνηση με συγκεκριμένο πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας». 

Ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφερόμενος στα όσα ακούγονται για προσπάθεια από τον ΣΥΡΙΖΑ να πάει σε πρόωρες κάλπες με την απλή αναλογική, τόνισε πως οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο. Πρόσθεσε, δε, πως οι μεθεπόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με τον εκλογικό νόμο που θα ψηφιστεί από την επόμενη Βουλή, στην οποία θα έχει αλλάξει η πλειοψηφία.

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε την επίθεση στον Πρωθυπουργό λέγοντάς του «θα μάθετε, κ. Τσίπρα, να χάνετε. Ετσι είναι η δημοκρατία». Συγκεκριμένα, είπε: «Θα μάθετε κάποια στιγμή ότι στους κανόνες της δημοκρατίας είναι και η ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας. Θα μάθετε, κ. Τσίπρα, να χάνετε. Ετσι είναι η δημοκρατία. Και άλλοι έχουν χάσει εκλογές, πολύ σημαντικότεροι από εσάς. Και για να παραφράσω τον Καβάφη, αν δεν μπορείτε να κάμετε την άσκηση της εξουσίας, μην την εξευτελίζετε».

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε, επίσης, τον Πρωθυπουργό ότι κρύβεται πίσω από τις κλούβες των ΜΑΤ. Χαρακτηριστικά είπε: «Επί των ημερών σας έγινε απροσπέλαστη η Ηρώδου Αττικού. Κρυβόσαστε πίσω από τις κλούβες των ΜΑΤ».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...