369
Φωτογραφία με παλιές, χειρόγραφες, ταυτότητες από εκλογικό κέντρο. Το πρόβλημα με τις συντομογραφίες λύθηκε... |

Μήπως γεννήθηκες στη Θεσ/νίκη;

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 18 Ιανουαρίου 2017, 18:58
Φωτογραφία με παλιές, χειρόγραφες, ταυτότητες από εκλογικό κέντρο. Το πρόβλημα με τις συντομογραφίες λύθηκε...
|

Μήπως γεννήθηκες στη Θεσ/νίκη;

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 18 Ιανουαρίου 2017, 18:58

Eνα νέο άγχος ήρθαν να μας φορτωθεί τελευταίως. Πού γράφει η ταυτότητά μας ότι γεννηθήκαμε; Στη Θεσσαλονίκη ή στη Θεσ/νίκη; Εφόσον γράφει στη Θεσσαλονίκη, όλα είναι εντάξει. Εάν, όμως, γράφει Θεσ/νίκη, δεν μπορούμε να εκδώσουμε διαβατήριο. Πρώτα πρέπει να αλλάξουμε ταυτότητα, να γράφει ότι γεννηθήκαμε στη Θεσσαλονίκη και κατόπιν, με αυτήν την ταυτότητα να βγάλουμε διαβατήριο.

Το ίδιο δεν ισχύει μόνο για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και για οποιοδήποτε τόπο έχει όνομα με πολλά γράμματα και έχει γραφτεί σε ταυτότητα με συντομογραφία. Αλεξανδρούπολη, Αιτωλοακαρνανία, Πτολεμαΐδα, Άγιος Αθανάσιος για παράδειγμα.

Συνδικαλιστικά σωματεία των αστυνομικών διαμαρτύρονται για την ταλαιπωρία των πολιτών αλλά και των ιδίων. «Είναι μια ενέργεια που προσθέτει εμπόδια στην εξυπηρέτηση του πολίτη. Τον φορτώνει με έξοδα για την αγορά φωτογραφιών και τον ταλαιπωρεί γιατί πρέπει να δηλώσει τη νέα ταυτότητα σε δημόσιους φορείς και τράπεζες. Από την άλλη απασχολεί το αστυνομικό προσωπικό, απομακρύνοντάς το από το πεζοδρόμιο. Μειώνεται έτσι ο αριθμός των αστυνομικών που μεριμνούν για την προστασία των πολιτών. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο πρέπει να γίνει αυτό όταν η αστυνομική ταυτότητα και το διαβατήριο εκδίδονται από την ίδια Αρχή» δήλωσε στο thestival.gr ο ειδικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Θεόφιλος Παπαδάκης. Είναι έτσι ακριβώς;

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, Θεόδωρο Χρονόπουλο, αυτό αφορά πολύ λίγους πολίτες, οι οποίοι διαθέτουν ακόμη χειρόγραφη ταυτότητα όπου ο τόπος γεννήσεως αναγράφεται με συντομογραφία. «Οι περισσότερες ταυτότητες, πλέον, είναι μηχανογραφημένες κι έχουν εκδοθεί με τα νέα στάνταρντ ασφαλείας. Οι προδιαγραφές για τα διαβατήρια είναι πολύ αυστηρές και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να είναι όλα άκρως τυπικά, πρέπει στην ταυτότητα με βάση την οποία εκδίδεται το διαβατήριο να αναγράφεται ολογράφως ο τόπος γεννήσεως. Η συντομογραφία δεν είναι λάθος του πολίτη, αλλά της υπηρεσίας μας. Έχει δοθεί εντολή όλες οι ανάλογες περιπτώσεις να εξυπηρετούνται άμεσα από τις αρχές που εκδίδουν τις ταυτότητες. Πλέον, η έκδοση γίνεται σε μια μέρα».

Αυτή η τυπικότητα ισχύει μόνο για τα διαβατήρια ή μήπως πρέπει οι χειρόγραφες ταυτότητες να αντικατασταθούν; «Όχι, δε χρειάζεται, οι παλιού τύπου ταυτότητες ισχύουν κανονικά. Ωστόσο, λόγω φθοράς πολλοί πολίτες αντικαθιστούν τις ταυτότητές τους».

Κοιτάζω τη δική μου ταυτότητα, τη χειρόγραφη. Γεννήθηκα στη «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ» κι εδώ που τα λέμε ο χώρος δεν έφτανε για να γράψει ο αστυνόμος ολογράφως δύο φορές το «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...