805
| Nikos Libertas / SOOC

Ο «κόφτης» μετά το 2018 βαφτίστηκε «μηχανισμός αυξημένων εγγυήσεων»

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2017, 14:19

Ο «κόφτης» μετά το 2018 βαφτίστηκε «μηχανισμός αυξημένων εγγυήσεων»

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2017, 14:19

Πιστός στο κυβερνητικό αφήγημα ότι η έξοδος του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα είναι καλή εξέλιξη, παρά τις προειδοποιήσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το αντίθετο, και ότι η συμφωνία θα κλείσει σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο (βλέπε: πολιτική διαπραγμάτευση), εμφανίστηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων την Τρίτη.

Αρα οι ημερομηνίες έρχονται και παρέρχονται, οι προειδοποιήσεις των ξένων επίσης, αλλά για την κυβέρνηση δεν αλλάζουν και πολλά. Η κυβέρνηση επιμένει να «δείχνει» σε πολιτική διαπραγμάτευση για την υπέρβαση του αδιεξόδου με τη β’ αξιολόγηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κάνει λόγο για επίλυση του θέματος σε υψηλότερο επίπεδο με πολιτικούς όρους.

«Εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να ολοκληρωθεί άμεσα η β’ αξιολόγηση χωρίς νέα μέτρα και με την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων ώστε να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το α’ τρίμηνο και να επιταχύνουμε έξοδο στις αγορές» ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σε ερώτηση μέχρι ποίου σημείου είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να υποχωρήσει για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι εάν υπάρξει συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και για το δημοσιονομικό μονοπάτι μετά το 2018, τότε «είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε για τον μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων», αλλά σε καμία περίπτωση δεν συζητάμε νομοθέτηση νέων μέτρων. Διευκρινίζοντας τι θα περιλαμβάνει αυτός ο μηχανισμός –που κατά την κυβερνητική ορολογία δεν ονομάζεται ποτέ «κόφτης» δαπανών αν και περί αυτού πρόκειται– ανέφερε ότι θα υπάρξει μια συζήτηση παρόμοια με εκείνη που έγινε για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Προέβλεψε ωστόσο ότι δεν θα υπάρξει λόγος να εφαρμοστεί ένας τέτοιος μηχανισμός, γιατί η οικονομία «υπεραποδίδει».

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι στο επόμενο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου να γίνουν τα απαραίτητα βήματα υπέρβασης της συμφωνίας μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και ΔΝΤ και των άλλων μερών. Το θετικό είναι, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ότι όλοι δέχονται ότι η ασυμφωνία δεν έχει τεχνικό χαρακτήρα, και επομένως πρέπει να επιλυθεί στο υψηλότερο επίπεδο με πολιτικούς όρους. Το πότε θα κλείσει η αξιολόγηση άγνωστο. Ενα βήμα μπορεί να γίνει στις 26 Ιανουαρίου, αλλά μάλλον θα πάμε στις 20 Φεβρουαρίου και ίσως στις αρχές Μαρτίου…

Κατά τα άλλα ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε πως «Αν το ΔΝΤ θελήσει να μην συμμετέχει θα είναι μια καλή εξέλιξη όχι μονό για την Ελλάδα, αλλά για το σύνολο της Ευρώπης…. αυτή η άποψη είναι αρκετά κοντά στις απόψεις του κ. Σόιμπλε την προηγούμενη εβδομάδα».

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών χαρακτήρισε θετικό γεγονός ότι για πρώτη φόρα η Γερμάνια αφήνει ένα παράθυρο ανοιχτό για συνέχιση του προγράμματος χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Ο τρόπος που θα κινηθεί η Γερμάνια αν δεν συμφωνήσει το Ταμείο αφορά την ίδια τη Γερμανία, είπε κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι ο ίδιος ο κ Σόιμπλε είπε ότι είναι χαλαρός και δεν υπάρχει περίπτωση για εσωτερικές αντιθέσεις στη χώρα.

«Ολα εξαρτώνται από το τι θα αποφασίσει να κάνει το ΔΝΤ. Όσο πιο γρήγορα απόφαση τόσο καλυτέρα για να μην υπάρξει κωλυσιεργία», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Τζανακόπουλος διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν συζητάει νέα μέτρα, αλλά εμφανίζεται διατεθειμένη να συζητήσει και να συμφωνήσει για τη σύσταση ενός μηχανισμού αυξημένων δημοσιονομικών εγγυήσεων όταν όμως συμφωνηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και το δημοσιονομικό «μονοπάτι».

Σημείωσε ότι η θετική πορεία σε πείσμα των καταστροφολογικών προβλέψεων της ΝΔ και του ΔΝΤ, επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις των κυρίων Ρένγκλινγκ και Ντάισελμπλουμ.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται σκληρά για την επιτάχυνση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας, την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και την προστασία των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας» πρόσθεσε. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι τα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού επιβεβαιώνουν πως το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται σε τροποποιημένη ταμειακή βάση στα 4,39 δισ. ευρώ, ότι τα στοιχεία δείχνουν πως υπερκαλύπτεται κατά πολύ ο στόχος του 1,98 δισ.. ευρώ, ενώ τα έσοδα απέδωσαν 1,6 δισ πάνω από το στόχο που είχε τεθεί.

Τα στοιχεία είναι όντως εντυπωσιακά: πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο κατά 2,4 δισ. ευρώ στόχο κατέγραψε ο προϋπολογισμός το 2016, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Το αποτέλεσμα μάλιστα επετεύχθη, παρά την καταβολή του έκτακτου επιδόματος ύψους 630 εκατ. ευρώ προς τους συνταξιούχους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ο προϋπολογισμός θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα αρκετά πάνω από το 2%, έναντι στόχου 0,5% που προέβλεπε το πρόγραμμα.

Κικίλιας: «Υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών»

Ωστόσο την αισιοδοξία της κυβέρνησης δεν συμμερίστηκε, όπως αναμενόταν, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος σχολίασε:

«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για μια ακόμη φορά, σήμερα, βάφτισε:
– Τον “κόφτη” μισθών και συντάξεων, μετά το τέλος του προγράμματος, “μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων”
– Τη φοροεπιδρομή, “διεύρυνση φορολογικής ύλης”
– Τα νέα μέτρα μετά το 2018, “δημοσιονομικό μονοπάτι”.

» Οπως παλαιότερα είχαν βαφτίσει την αποτυχία της κυβέρνησης – “υπερήφανη διαπραγμάτευση”, το εφάπαξ επίδομα – “13η σύνταξη”, τη μείωση των συντάξεων – “αναπροσαρμογή”.

Ας μην υποτιμούν άλλο τη νοημοσύνη των πολιτών, που υποφέρουν από την ανικανότητα και την ιδεοληψία τους. Ας το καταλάβουν πριν να είναι αργά. Η ανασυγκρότηση της χώρας μπορεί να έρθει μόνο με πολιτική αλλαγή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...