436
Τη νύχτα της 13ης Δεκεμβρίου ως και οι γόνδολες της Βενετίας καλύφθηκαν με χιόνι | REUTERS/Manuel Silvestri

Δεκάδες νεκροί από το ψύχος και την κακοκαιρία σε όλη την Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2017, 18:01
Τη νύχτα της 13ης Δεκεμβρίου ως και οι γόνδολες της Βενετίας καλύφθηκαν με χιόνι
|REUTERS/Manuel Silvestri

Δεκάδες νεκροί από το ψύχος και την κακοκαιρία σε όλη την Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2017, 18:01

Η σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει την Ευρώπη τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 70 ανθρώπων, με τα περισσότερα θύματα σε χώρες των Βαλκανίων και την Ουκρανία. Στα κέντρα αρκετών πόλεων επικρατεί κυκλοφοριακό χάος ενώ εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σημειώνονται στα βόρεια των χωρών, κυρίως σε Βρετανία και Γαλλία.

Στην Αλβανία μία γυναίκα 61 ετών εντοπίστηκε νεκρή μπροστά από το σπίτι της στην περιοχή των Αγίων Σαράντα, αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών σε οκτώ συνολικά από το περασμένο Σάββατο, όλοι τους εξαιτίας της κακοκαιρίας, ενώ οι πλημμύρες από το τέλος της περασμένης εβδομάδας έχουν προκαλέσει τον θάνατο 60 ανθρώπων.

Δραματική είναι η κατάσταση και στην Ουκρανία, όπου τουλάχιστον 40 άνθρωποι πέθαναν από το κρύο από τα τέλη Δεκεμβρίου. Ο υδράργυρος τις τελευταίες εβδομάδες έχει πέσει έως τους -25 βαθμούς Κελσίου. Το κύμα κακοκαιρίας στοίχισε την ζωή και σε τουλάχιστον 7 ανθρώπους στη Βουλγαρία.

Το πέρασμα της κακοκαιρίας από τη Βρετανία ήταν πιο ήπιο από το αναμενόμενο. Προληπτικά, χιλιάδες σπίτια στις ακτές του Νόρφολκ και του Σάφολκ είχαν εκκενωθεί υπό το φόβο καταστροφικών πλημμυρών, όμως η αλλαγή της κατεύθυνσης του ανέμου απέτρεψε την επιδείνωση.

2017-01-13T221228Z_729584758_RC16C6911E00_RTRMADP_3_ITALY-WEATHER
Σχεδόν άδεια η πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία το βράδυ της Παρασκευής, λόγω της έντονης χιονόπτωσης (REUTERS / Manuel Silvestri)

Στη βόρεια και ανατολική Γαλλία, οι εργαζόμενοι στην ηλεκτροδότηση προσπαθούν να επισκευάσουν τις σοβαρές ζημιές που προκλήθηκαν από τις σφοδρές καταιγίδες, καθώς τη νύχτα της Πέμπτης και της Παρασκευής δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα.

Στα λευκά ντύθηκε και η Βενετία, προς μεγάλη ικανοποίηση των ρομαντικών, ενώ οι μετεωρολόγοι έχουν προβλέψει χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες για όλο το σαββατοκύριακο στην Ιταλία.

2017-01-11T161814Z_532715418_RC1B6C29F4F0_RTRMADP_3_GERMANY-WEATHER
Ισχυρή χιονόπτωση το τελευταίο 24ωρο στο Βερολίνο (REUTERS / Fabrizio Bensch)

Ισπανία και Γερμανία πλήττονται ήδη από τον βαρύ χιονιά, ενώ οι μετεωρολόγοι αναφέρουν ότι στη Γερμανία πλέον η κακοκαιρία κατευθύνεται ανατολικά.

Fox-frozen-in-Donau-river

Στο ύψος του Φρίντιγκεν, μία μικρή πόλη στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, μία αλεπού πνίγηκε στον παγωμένο Δούναβη στις αρχές του Ιανουαρίου. Εντοπίστηκε λίγες ημέρες μετά από έναν γερμανό κυνηγό ο οποίος απεγκλώβισε με πριόνι τη σορό του άτυχου ζώου δημιουργώντας έναν κύβο μέσα στον οποίο βρίσκεται . Η συγκλονιστική φωτογραφία (επάνω) έκανε τον γύρο του Διαδικτύου.

Στην Τουρκία το πολικό ψύχος και ο χιονιάς προκάλεσαν τροχαία ατυχήματα, τα σχολεία σε αρκετές πόλεις παρέμειναν κλειστά και πτήσεις ακυρώθηκαν. Καθηλωμένα παρέμειναν τα πλοία σε Δούναβη και Βόσπορο.

Οσο συνεχίζεται η κακοκαιρία αυξάνεται η ανησυχία για τους αστέγους και τους πρόσφυγες. Σύμφωνα με τη Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, μεγάλος αριθμός θανάτων προσφύγων και μεταναστών σημειώθηκε στην Βουλγαρία λόγω του ψύχους, χωρίς να είναι διαθέσιμα ακριβή στοιχεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...