448
| Alexandros Michailidis / SOOC

Ερχεται και περιουσιολόγιο – και μαζί νέοι φόροι

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2017, 11:10

Ερχεται και περιουσιολόγιο – και μαζί νέοι φόροι

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2017, 11:10

Από ακίνητα και αυτοκίνητα μέχρι τα χρήματα που κρύβουν στο… στρώμα αλλά και άλογα ιπποδρόμου θα πρέπει να δηλώνουν οι φορολογούμενοι, στο νέο, ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο της εφορίας. Αυτό αποκαλύπτει με δημοσίευμά του σήμερα Σάββατο, ο «Ελευθερος Τύπος», ο οποίος μάλιστα προβλέπει ότι αυτό το σχέδιο θα φέρει νέους φόρους!

Κατά τη διετία 2017-2018 θα δημιουργηθεί μία τεράστια ηλεκτρονική βάση δεδομένων, στην οποία θα συγκεντρωθούν αναλυτικές πληροφορίες για την περιουσιακή κατάσταση όλων των φυσικών και νομικών προσώπων. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώνουν στο περιουσιολόγιο ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, μετρητά, καταθέσεις, πλάκες χρυσού, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις, εταιρικά μερίδια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, μέχρι και άλογα ιπποδρόμου!

Στη συνέχεια, τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν θα διασταυρώνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες με τα δεδομένα από άλλες πηγές πληροφοριών, ώστε να εντοπίζονται τυχόν αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία, ενώ θα σκιαγραφείται η πλήρης εικόνα για την περιουσιακή κατάσταση του καθενός.

Οσα περιουσιακά στοιχεία αποκρύπτονται και αποκαλύπτονται, θα τα δεσμεύουν οι φορολογικές αρχές. Παράλληλα όμως, οι αρμόδιες υπηρεσίες- όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», θα κάνουν διασταυρώσεις ανάμεσα στο ύψος των δηλωμένων εισοδημάτων και την αξία των περιουσιακών στοιχείων, για να προκύψει το συμπέρασμα για την πραγματική οικονομική κατάσταση του κάθε φορολογούμενου. Οπου εντοπίζονται αδικαιολόγητες αποκλίσεις, θα γίνονται στοχευμένοι έλεγχοι, όπως αναφέρει η προκήρυξη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Επιπλέον, τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν από το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα αξιοποιηθούν και για να αναδιαμορφωθεί η φορολογική πολιτική στον τομέα των ακινήτων.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο επίσημο έγγραφο της προκήρυξης:

– Το έργο της δημιουργίας του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου θα αρχίσει να εκτελείται από τον Ιούνιο του 2017 και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2018. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 482.668,50 ευρώ, θα ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρία κατόπιν διαγωνισμού.

– Αντικείμενο του έργου θα είναι «η δημιουργία του κατάλληλου μηχανογραφικού περιβάλλοντος» με σκοπό τη συγκέντρωση του συνόλου των πληροφοριών οι οποίες αφορούν την κάθε μορφής περιουσία των φυσικών και νομικών προσώπων καθώς και των νομικών οντοτήτων. Οι πληροφορίες που θα συγκεντρωθούν θα αφορούν ενδεικτικά: ακίνητα, οχήματα, μετρητά, επενδυτικό χρυσό, εναέρια μέσα μεταφοράς, σκάφη, μετοχές, εταιρικά μερίδια, εταιρικές μερίδες, συμμετοχές σε επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής, τραπεζικούς λογαριασμούς, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα και λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες, δρόμωνες ίππους, κινητά μεγάλης αξίας κ.λπ. Με το έργο αυτό θα πραγματοποιηθεί πλήρης και ακριβής καταγραφή της περιουσιακής κατάστασης κάθε προσώπου».

– Η αξιοποίηση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου θα γίνεται με τον ακόλουθο τρόπο: «Βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων θα εντοπίζονται οι περιπτώσεις όπου εμφανίζονται αδικαιολόγητες αποκλίσεις ώστε να στοχεύονται πιο αποτελεσματικά οι φορολογικοί έλεγχοι».

– Σε κάθε φορολογούμενο θα παρέχεται πρόσβαση καθώς και η δυνατότητα ελέγχου της πληρότητας και της ορθότητας των καταγεγραμμένων περιουσιακών του στοιχείων.

– Η αξιοποίηση των στοιχείων θα αποτελέσει εργαλείο για τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...