219
Ευτυχώς έχουμε πολλά νησιά, αν θέλαμε μπορούσαμε να πούμε ότι η εξαγγελία αφορά το Ιόνιο... | INTIMENEWS

«Δεν υπάρχει σχέδιο κατοίκησης νησιών»

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2017, 21:16
Ευτυχώς έχουμε πολλά νησιά, αν θέλαμε μπορούσαμε να πούμε ότι η εξαγγελία αφορά το Ιόνιο...
|INTIMENEWS

«Δεν υπάρχει σχέδιο κατοίκησης νησιών»

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2017, 21:16

«Το πρόγραμμα του υπουργείου Ναυτιλίας για έργα σε μικρά νησιά του Αιγαίου, που έγινε αφορμή για προκλητικές διεκδικήσεις από την πλευρά της Τουρκίας, αφορά νησιά που δεν βρίσκονται κοντά στα σύνορα και δεν έχει στόχο τον αποικισμό τους», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός.

Το γεγονός ότι τα 28 νησιά που θα υπαχθούν στο πρόγραμμα δεν κατονομάστηκαν στη Βουλή χρησιμοποιήθηκε ως λαβή από την Τουρκία, η οποία έσπευσε να προωθήσει τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο προειδοποιώντας την Αθήνα ότι δεν θα δεχτεί τετελεσμένα σε «αμφισβητούμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς».

Σε διευκρινιστική δήλωσή του, ο κ. Σαντορινιός επισημαίνει πως το πρόγραμμα αφορά «νησιά του Κεντρικού Αιγαίου» που έχουν «περιβαλλοντικό, ερευνητικό και ενδεχομένως ιστορικό ενδιαφέρον», με στόχο την ανάδειξη των χαρακτηριστικών τους και την προσέλκυση τουριστών που ενδιαφέρονται για της σπάνιας πανίδας της περιοχής.  Οι τουρίστες θα έχουν βάση τα μεγάλα νησιά του Αιγαίου και «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για δημιουργία άλλων υποδομών ή κατοίκησης» των μικρών νησιών, ξεκαθαρίζει ο αναπληρωτής υπουργός.

Απαντώντας στην προσπάθεια της Άγκυρας να αμφισβητήσει την ελληνικότητα νησιών του Αιγαίου, ο κ. Σαντορινιός επαναλαμβάνει την πάγια γραμμή της Αθήνας, ότι το «καθεστώς του Αιγαίου είναι ξεκάθαρο», και «καθορίζεται ρητώς από σειρά διεθνών συμφωνιών και δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση». «Αποφάσεις σχετικές με την ανάπτυξη περιοχών της Ελληνικής επικράτειας εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Ελληνικού Κράτους και αποτελούν ελληνική εσωτερική υπόθεση», προσθέτει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...