408
O υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε ότι θα παραιτηθεί μόνο όταν του το ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας | Nikos Libertas / SOOC

Μουζάλας: «Οι πρόσφυγες δεν ζουν σε τετράστερα αλλά οι σκηνές τους είναι ειδικής κατασκευής»

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2017, 14:49
O υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε ότι θα παραιτηθεί μόνο όταν του το ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας | Nikos Libertas / SOOC

Μουζάλας: «Οι πρόσφυγες δεν ζουν σε τετράστερα αλλά οι σκηνές τους είναι ειδικής κατασκευής»

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2017, 14:49

«Δεν μιλάμε για τετράστερες δομές. Προφανώς δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά». Αυτό μεταξύ άλλων δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος δέχεται κριτική για τις συνθήκες στέγασης των προσφύγων, ειδικά τις τελευταίες ημέρες που η χώρα μας επλήγη από την κακοκαιρία.

Χαρακτηριστικά της κριτικής που δέχεται ο κ. Μουζάλας και μαζί του η ελληνική κυβέρνηση είναι τα όσα ανέφερε εκπρόσωπος της UNICEF στη Γενεύη. «Η κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα είναι φρικτή» είπε η Σάρα Κρόου. Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Σεσίλ Πουιγί είπε ότι περίπου 1.000 άνθρωποι βρίσκονται σε μη θερμαινόμενα αντίσκηνα και υπνωτήρια στην Ελλάδα, ζητώντας τη μεταφορά τους σε καλύτερα καταφύγια στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Την ίδια ώρα ωστόσο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν τις συνθήκες στα καταφύγια στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Μουζάλας είπε ότι εκτός από τα νησιά δεν υπάρχουν πρόσφυγες σε σκηνές και ότι αυτές οι λίγες που είναι στο Ελληνικό είναι ειδικής κατασκευής για ορειβάτες. Μπορεί οι πρόσφυγες να μην ζουν σε τετράστερα ξενοδοχεία αλλά οι σκηνές τους είναι ειδικής κατασκευής για ορειβάτες. «Εχω ζήσει 30 χρόνια σε αυτές και τις ξέρω» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επέμεινε ότι δεν απέτυχε η πολιτική του. «Από ποτέ απέτυχα επειδή έχει λάσπες η Μαλακάσα;» διερωτήθηκε. «Εγώ θα παραιτηθώ όταν μου το ζητήσει ο Πρωθυπουργός» είπε ο κ. Μουζάλας επαναλαμβάνοντας ότι έχει πέσει θύμα δολοφονίας χαρακτήρων.

Μίλησε επίσης για «μύθο» αναφορικά με την κατασπατάληση κονδυλίων. Ανέφερε ότι στην Ελλάδα έχουν δοθεί 350 εκατομμύρια και από αυτά 175 στην Ελληνική Πολιτεία και 175 στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. «Εχουμε δώσει στοιχεία στη Βουλή όπου δικαιολογούμε πού πήγαν ευρώ και ευρώ».

Αυτά τα στοιχεία ζητεί και η Νέα Δημοκρατία, δια στόματος του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της, Νίκου Δένδια. Ο ίδιος ζητεί από την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την αξιοποίηση των κονδυλίων που έχουν εγκριθεί για την Ελλάδα από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης (AMIF) για την περίοδο 2014-2020.

Σύμφωνα με τον ίδιο από τα 509 εκατ. ευρώ που έχουν εγκριθεί για την Ελλάδα από, μέχρι σήμερα έχει απορροφηθεί ποσοστό μόλις 2% που αντιστοιχεί σε 5,89 εκατομμύρια, ενώ οι εισροές προσφύγων και μεταναστών συνεχίζονται ανεξέλεγκτες.

Με ερώτηση που απευθύνει στους υπουργούς Εσωτερικών, Εθνικής Αμυνας και Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο κ. Δένδιας ζητεί να εξηγήσουν «τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για να βελτιωθεί η απορρόφηση των πόρων», «με ποιες διαδικασίες έχουν διατεθεί μέχρι τώρα οι πόροι» και «με ποιον τρόπο διασφαλίζεται η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα των πόρων που διατίθενται απευθείας σε ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμούς».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...