856
O Τραμπ σε προεκλογική ομιλία τον περασμένο Ιούνιο. Η Ιβάνκα και Τζάρεντ Κούσνερ τον παρακολουθούν. Ισως να σκέφτονταν ήδη μια θέση στον Λευκό Οίκο | REUTERS/Mike Segar/File Photo

Ο Τραμπ διορίζει στον Λευκό Οίκο τον γαμπρό του – Aντιδρούν οι Δημοκρατικοί

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2017, 09:48
O Τραμπ σε προεκλογική ομιλία τον περασμένο Ιούνιο. Η Ιβάνκα και Τζάρεντ Κούσνερ τον παρακολουθούν. Ισως να σκέφτονταν ήδη μια θέση στον Λευκό Οίκο | REUTERS/Mike Segar/File Photo

Ο Τραμπ διορίζει στον Λευκό Οίκο τον γαμπρό του – Aντιδρούν οι Δημοκρατικοί

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2017, 09:48

Υποτίθεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ ως αντισυστημικός, ως εχθρός του πολιτικού κατεστημένου και των πλεγμάτων εξουσίας που κυριαρχούσαν στην Ουάσιγκτον, φώναζε άλλωστε για την οικογενειοκρατία που κατά την άποψή του αντιπροσώπευε η υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον, συζύγου του 42ου προέδρου Μπιλ Κλίντον. Εκτός και αν κάτι άλλαξε στο μεταξύ και ο κραυγαλέος νεποτισμός θεωρείται πλέον «αντισυστημικός», ο 45ος πρόεδρος έχει ήδη διαψεύσει τα όσα διακήρυττε, χωρίς καν να έχει αναλάβει ακόμη καθήκοντα.

Οπως έγινε γνωστό ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, που ορκίζεται στις 20 Ιανουαρίου, θα ορίσει τον Τζάρεντ Κούσνερ, τον γαμπρό του δηλαδή, ως ανώτατο σύμβουλο του Λευκού Οίκου για θέματα εμπορικών συμφωνιών και Μέσης Ανατολής.

Αυτό επιβεβαίωσαν το βράδυ της Δευτέρας από το στρατόπεδο του Τραμπ και ήδη τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης θέτουν ερωτήματα κατά πόσο αυτή η επιλογή παραβιάζει την σχετική ομοσπονδιακή νομοθεσία που προβλέπει περιορισμούς στα δημόσια πρόσωπα να διορίζουν συγγενείς τους. Προαναγγέλλεται έτσι μια πρώτη πολιτική σύγκρουση μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών.

Σχεδόν αμέσως άλλωστε βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος έσπευσαν να καταγγείλουν «σύγκρουση συμφερόντων» η οποία θα υπάρχει με τον νεαρό επιχειρηματία να αναλαμβάνει ένα πόστο συμβούλου κυβερνητικής πολιτικής σε θέματα εμπορικών συμφωνιών.

Σε επιστολή τους, οι συγκεκριμένοι βουλευτές, όλοι τους μέλη της επιτροπής Δικαιοσύνης του Κογκρέσου, υποστηρίζουν ότι η σχετική ομοσπονδιακή νομοθεσία του 1967 κατά του νεποτισμού ισχύει και για τα άτομα που εργάζονται στο Λευκό Οίκο, θέση που απορρίπτει η ομάδα του Τραμπ. «Επιπλέον, η θέση του κ. Κούσνερ στο Λευκό Οίκο ίσως του επιτρέψει να επηρεάσει πολιτικές που ευνοούν τα επιχειρηματικά του συμφέροντα», γράφουν οι βουλευτές.

Κατά τους ανθρώπους του νέου προέδρου, ο 35χρονος Κούσνερ, ο οποίος είναι σύζυγος της Ιβάνκα, της μεγαλύτερης κόρης του Τραμπ, αναλαμβάνει το πόστο μετά από νομική γνωμάτευση ότι η κίνηση αυτή δεν παραβιάζει τον νόμο κατά του νεποτισμού, βάσει δικαστικών αποφάσεων που υποδεικνύουν ότι ο νόμος δεν είναι εφαρμόσιμος στον Λευκό Οίκο! Η θέση δεν απαιτεί επικύρωση από την αμερικανική Γερουσία, επιμένουν.

2017-01-10T023248Z_73087756_RC133D8B5110_RTRMADP_3_USA-TRUMP-KUSHNER
Ο Τζάρεντ Κούσνερ με την Ιβάνκα Τραμπ. Μια θέση στον Λευκό Οίκο, πλάι στον πεθερό του, τον περιμένει (Reuters)

Η Ιβάνκα Τραμπ, η οποία όπως και ο σύζυγός της έχει ασκήσει καθήκοντα έμπιστου συμβούλου στον πατέρα της, δεν θα αναλάβει κάποια θέση στον Λευκό Οίκο αλλά θα εστιαστεί στην μετεγκατάσταση της οικογένειάς της στην Ουάσιγκτον.

Και οι δύο Τραμπ, πατέρας και κόρη, θα απεκδυθούν εθελοντικά των χαρτοφυλακίων τους σε ευρεία γκάμα επιχειρήσεων, καθώς προετοιμάζονται να μετακομίσουν στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ από τη Νέα Υόρκη και αντιμετωπίζουν αναπόφευκτα ερωτήματα σχετικά με πιθανή σύγκρουση συμφερόντων.

Ανώτατα στελέχη της ομάδας του Τραμπ και ένας δικηγόρος του Κούσνερ παρουσίασαν τη διευθέτηση του θέματος σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Κούσνερ θα συνεργαστεί στενά με τον νέο επιτελάρχη του Λευκού Οίκου Ρέινς Πρίμπους και τον ανώτατο σύμβουλο στρατηγικής Στιβ Μπάνον. Τα στελέχη πρόσθεσαν ότι θα εστιαστεί, τουλάχιστον αρχικά, στην πολιτική των εμπορικών συμφωνιών και στη Μέση Ανατολή.

Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να αλλάξει τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες προς μεγαλύτερο όφελος των ΗΠΑ και έχει υιοθετήσει μια φιλοϊσραηλινή στάση, με την υπόσχεση επίσης να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Η Τζέιμι Γκόρελικ, νεοϋορκέζα δικηγόρος που έχει υπηρετήσει ως αναπληρώτρια υπουργός Δικαιοσύνης για τον Δημοκρατικό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, βοήθησε στην παροχή νομικών συμβουλών στον Κούσνερ, και είπε ότι δεν υπάρχει θέμα παραβίασης ενός κανονισμού του 1967 που αντιτίθεται στον διορισμό συγγενών του προέδρου σε κυβερνητικές θέσεις. «Δεν λέω ότι η άλλη πλευρά δεν έχει επιχειρήματα, και σέβομαι τα άτομα που υποστήριξαν το αντίθετο, απλώς πιστεύω ότι έχουμε καλύτερο επιχείρημα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη Γκόρελικ, το 1978 το Κογκρέσο έδωσε το δικαίωμα στον πρόεδρο να προσλάβει προσωπικό για τον Λευκό Οίκο «χωρίς κώλυμα» από ομοσπονδιακούς εργασιακούς νόμους –όπως τον κανονισμό εναντίον του νεποτισμού– και το δικαίωμα αυτό έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης ως απεριόριστο και ευρύ. «Ακόμα και χωρίς τον νόμο αυτό, δύο αποφάσεις δικαστηρίων της Ουάσιγκτον υποδεικνύουν έντονα ότι ο Λευκός Οίκος δεν αποτελεί “υπηρεσία” που υπάγεται στον κανονισμό εναντίον του νεποτισμού, (και αυτή είναι) μια θέση που υποστηρίζεται από τις απόψεις του υπουργείου Δικαιοσύνης υπό τις προεδρίες των Μπιλ Κλίντον και Τζορτζ Μπους (του νεότερου)», εξήγησε.

Για να συμμορφωθεί με τους ομοσπονδιακούς νόμους περί ηθικής, και μετά από συμβουλευτική συνάντηση με το Γραφείο Κυβερνητικής Δεοντολογίας, ο Κούσνερ θα κάνει μια σειρά βημάτων για να απεκδυθεί σημαντικών επενδύσεων, είπε η Γκόρελικ.

Συγκεκριμένα, θα παραιτηθεί ως ανώτατο στέλεχος των εταιρειών που φέρουν το όνομά του (Kushner Companies) και ως εκδότης της εφημερίδας New York Observer, ενώ θα εκχωρήσει κάθε συμμετοχή στην εφημερίδα, στη χρηματιστηριακή εταιρεία Thrive Capital, σε ένα κτίριο στην Πέμπτη Λεωφόρο του Μανχάταν (αριθμός 666) και σε κάθε ξένη επένδυση του.

Επί πλέον, ο Κούσνερ θα αυτοεξαιρεθεί και δεν θα συμμετάσχει σε οποιοδήποτε θέμα μπορεί να έχει άμεση επίπτωση στα εναπομείνοντα χρηματιστηριακά συμφέροντά του. Αυτά περιλαμβάνουν ακίνητα στη Νέα Υόρκη, το μερίδιο της συζύγου του Ιβάνκα στο νέο Hotel Trump στην Ουάσιγκτον και στην επιχείρηση επώνυμης μόδας που φέρει το όνομα της γυναίκας του. Η Ιβάνκα Τραμπ δεν θα συμμετάσχει στη  διοίκηση ή στις δραστηριότητες του Οργανισμού Τραμπ ή στις δραστηριότητες της επιχείρησης μόδας «Ivanka Trump». Επίσης, θα εκποιήσει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, όπως όλες τις κοινές μετοχές της Οργάνωσης Τραμπ, και θα παραιτηθεί από κάθε διοικητική και διευθυντική θέση στον όμιλο.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...