996
| CreativeProtagon/Reuters/Facebook

Ο διπλωμάτης Αμοιρίδης: μια ζωή γεμάτη ένταση, ένας άδικος θάνατος

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 2 Ιανουαρίου 2017, 10:24

Ο διπλωμάτης Αμοιρίδης: μια ζωή γεμάτη ένταση, ένας άδικος θάνατος

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 2 Ιανουαρίου 2017, 10:24

Françoise Amiridis. Ούτε de Sousa ούτε Oliveira. Amiridis. Αυτό ήταν το όνομα που χρησιμοποιεί η σύζυγος του πρέσβη Κυριάκου Αμοιρίδη στο Facebook. Προφανώς θα έχει και ελληνική υπηκοότητα, ως σύζυγος πρέσβη, και ελληνικό διπλωματικό διαβατήριο.

Μια ωραία γυναίκα που ανεβάζει χαμογελαστές φωτογραφίες με την πανέμορφη κορούλα της, απαντά με καρδούλες στα κομπλιμέντα, δείχνει την αγάπη της για το ποδόσφαιρο και τη λύπη της για το χαμό των παικτών της Σαπεκοένσε στο αεροπορικό δυστύχημα του περασμένου Νοεμβρίου, βάζει ως φωτογραφία προφίλ μια selfie έξω από το Ηρώδειο, τιμά τη 12η Γιορτή των Πρεσβειών, δηλώνει παντρεμένη. Μια ευτυχισμένη γυναίκα, οικογενειάρχης, λαμπερή κι ενδιαφέρουσα.

Στις 4 Δεκεμβρίου ήταν η τελευταία της δημόσια ανάρτηση, ένα παζλ από φωτογραφίες με την κόρη της, που επέλεξε ως φωτογραφία εξωφύλλου. Στις 28 Δεκεμβρίου ειδοποίησε την Αστυνομία ότι ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Μπραζίλια και σύζυγός της δεν είχε δώσει σημεία ζωής εδώ και δυο μέρες. Στις 29 Δεκεμβρίου η Αστυνομία άρχισε να τη συνδέει με την εξαφάνιση ενώ την ίδια μέρα βρέθηκε το απανθρακωμένο πτώμα του πρέσβη μέσα στο αυτοκίνητο. Στις 30 Δεκεμβρίου άρχισε να αποκαλύπτεται το κουβάρι με τον εραστή αστυνομικό, τους καβγάδες, τη δολοφονία, τις ενέργειες για να εξαφανιστούν τα ίχνη και, πλέον, την προσπάθεια οι δράστες να ρίξουν ο ένας το βάρος στον άλλο.

presvis_1
Για την ιστορία της Φρανσουάζ και του Άκη (όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι και συνεργάτες) Αμοιρίδη, έλληνας διπλωμάτης είπε στο protagon κάτι πολύ ενδιαφέρον: «Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αυτού του σύνθετου επαγγέλματος – λειτουργήματος στο οποίο συνυπάρχουν αντιφατικά στοιχεία από την έντονη γοητεία ενός απαστράπτοντος lifestyle μέχρι την τραγικότερη πλευρά ζωής». Κι αλήθεια, ο μέσος πολίτης τι γνωρίζει για το επάγγελμα του πρέσβη εκτός από το ότι αυτός παραθέτει δεξιώσεις; Πώς να αντιληφθεί τι σημαίνει να ζεις μια ζωή γεμάτη ένταση, αλλάζοντας τόπο διαμονής κάθε τρία χρόνια και τις επιπτώσεις αυτού στην προσωπική ζωή;

Ο Άκης Αμοιρίδης γεννήθηκε στη Βέροια το 1957, σε μια πόλη και σε μια μεσοαστική οικογένεια μακριά από τα κέντρα εξουσίας. Ο δικηγόρος πατέρας του πέθανε όταν ο Άκης ήταν 13 ετών, ενώ η μητέρα του ήταν εκπαιδευτικός. Εκείνος έβαλε σκοπό να αναρριχηθεί στα υψηλότερα σκαλοπάτια της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, κάτι που δεν ήταν ούτε απλό ούτε εύκολο για τους νέους της εποχής του από τη Βόρεια Ελλάδα. Πέρασε πρώτος στη Νομική Θεσσαλονίκης, μια χρονιά μετά τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ακολούθησαν σπουδές στο Παρίσι, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και στο Διεθνές Ποινικό. Το 1984, με αυτά τα εφόδια και κατόπιν δύσκολων εξετάσεων, ο Άκης Αμοιρίδης εισήλθε στη Διπλωματική Ακαδημία του υπουργείου Εξωτερικών και ορκίστηκε Ακόλουθος Πρεσβείας το 1985. Η πρώτη του μετάθεση ήρθε την ίδια χρονιά στη Θεσσαλονίκη, στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Το 1988 μετατέθηκε στην πρεσβεία της Ελλάδας στο Βελιγράδι και το 1993 στις Βρυξέλλες, όπου υπηρέτησε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της χώρας μας στις τότε Ευρωπαϊκές Κοινότητες, σε πόστο ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα. Το 1997 επέστρεψε στην Αθήνα, στο υπουργείο Εξωτερικών και το 2001 διορίστηκε Γενικός Πρόξενος στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Με τον ίδιο βαθμό υπηρέτησε από το 2004 έως το 2008 στο Ρότερνταμ. Επέστρεψε στο υπουργείο Εξωτερικών και το 2010 ανέλαβε διευθυντής του γραφείου του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή αλλά και του συμπατριώτη του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στο ίδιο πόστο. Το 2012 έγινε πρεσβευτής της Ελλάδας στην Τρίπολη της Λιβύης και τον Ιανουάριο του 2016 στη Μπραζίλια.

presvis_2

Για τη διπλωματική θητεία του, όλοι έχουν να πουν έναν καλό λόγο. Από τις πιο απαιτητικές στιγμές της καριέρας του χαρακτηρίζεται η εκκένωση της πρεσβείας μας στην Τρίπολη το 2014. «Έζησε τα ευρωπαϊκά σαλόνια αλλά και τη σκοτεινή πλευρά της διπλωματικής ζωής σε ώρες δύσκολες στη μετα-κανταφική Λιβύη», λέει στο protagon πηγή από το υπουργείο Εξωτερικών. «Εκεί του αναγνωρίζεται –ελάχιστα γνωστή στο ευρύ κοινό- μια υποδειγματική διαχείριση κρίσης κι εκκένωση της πρεσβείας μας στην Τρίπολη, η οποία έκτοτε παραμένει κλειστή». Η λειτουργία της πρεσβείας στην Τρίπολη ανεστάλη στις 31 Ιουλίου 2014 κι ο Άκης Αμοιρίδης ανέλαβε με απόλυτη επιτυχία την επιχείρηση απεγκλωβισμού 186 Ελλήνων και ξένων πολιτών, οι οποίοι έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά με τη φρεγάτα «Σαλαμίς» του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρει σχετικά: «Όταν πήγα στο υπουργείο Εξωτερικών τον βρήκα πρεσβευτή στην Τρίπολη της Λιβύης υπό συνθήκες πολέμου σε ασύντακτη χώρα. Οργανώσαμε την επιχείρηση εκκένωσης που ήταν η κορυφαία του στιγμή στη διαχείριση κρίσεων επί του πεδίου». Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος τον θυμάται από τις σπουδές τους στη Νομική, τον χαρακτηρίζει «πάντοτε πρόσχαρο και ευγενή». Μετά την πρώτη τους συνάντηση στη Σχολή, «Τον θυμάμαι, αργότερα, να με υποδέχεται με επαγγελματισμό, αλλά και διακριτική φιλία, ως στέλεχος της ΜΕΑ στην ΕΕ στις Βρυξέλλες. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα τον αποχαιρετούσαμε υπό τέτοιες τραγικές συνθήκες. Ποιος θα περίμενε τέτοιο παιχνίδι της μοίρας στο Ρίο;»

Αλήθεια, ποιος θα περίμενε τέτοιο παιχνίδι της μοίρας στο Ρίο; Ο πρώτος γάμος του Άκη Αμοιρίδη κατέληξε σε διαζύγιο. Ο δεύτερος ήταν με τη Φρανσουάζ, με την οποία είχαν γνωριστεί όταν εκείνος υπηρετούσε ως πρόξενος στο Ρίο, στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Με τη Φρανσουάζ, η οποία ομολόγησε την εμπλοκή της στον τραγικό του θάνατο. «Πλήρωσε το τίμημα του δύσκολου αυτού επαγγέλματος στην προσωπική ζωή –όπως πολλοί εξ ημών», μας εξομολογείται συνάδελφός του. Δεν είναι εύκολη η προσωπική ζωή για διπλωμάτες καριέρας. Δεν είναι κάτι απλό οι διαρκείς μετακινήσεις ούτε οι απαιτήσεις της δουλειάς. Γι αυτό το λόγο αρκετοί διπλωμάτες, όπως λέγεται, προσαρμόζονται στο να αναζητούν την ευτυχία σε πρόσκαιρες συντροφικές σχέσεις ανά τον κόσμο.

Στα χρόνια μετά το 2010 που βρέθηκε στην Αθήνα, ο Άκης Αμοιρίδης έμενε στα Πατήσια. Η εντύπωση που έδινε στους τρίτους και τους συνεργάτες του ήταν ότι δεν είχε μαζί του την οικογένειά του. Πολλοί δεν γνώριζαν καν ότι υπήρχε δεύτερη σύζυγος. Ήταν παθιασμένος με το ποδόσφαιρο, όπως και η Φρανσουάζ (η οποία είναι ανιψιά του παλιού ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ Νέτο Γκουερίνο).

Ο Άκης Αμοιρίδης υπήρξε ένας αφοσιωμένος επαγγελματίας, ευγενής και σεμνός, δίχως ίχνος υπεροψίας και έπαρσης, χαμηλών τόνων. Ένιωσε τη φωτεινή και τη σκοτεινή πλευρά της ζωής, πληρώνοντας ακραίο τίμημα για μια τόσο απαιτητική και δύσκολη ζωή: αυτήν του διπλωμάτη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...