368
Η μείωση της έκτασης των πάγων σε γράφημα της NASA | NASA Goddard Space Flight Center

Θερμοκρασίες 30 βαθμούς πάνω από το κανονικό στον Βόρειο Πόλο!

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2016, 13:48
Η μείωση της έκτασης των πάγων σε γράφημα της NASA | NASA Goddard Space Flight Center

Θερμοκρασίες 30 βαθμούς πάνω από το κανονικό στον Βόρειο Πόλο!

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2016, 13:48

Κάποτε το κλισέ έλεγε για «πολικές θερμοκρασίες» και όλοι καταλάβαιναν ότι το θερμόμετρο έδειχνε αρκετά κάτω από το μηδέν.

Οι εποχές άλλαξαν όμως και η κλιματική αλλαγή άρχισε να θέτει το κλισέ όλο και περισσότερο εκτός πραγματικότητας. Την Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου, μάλιστα, οι θερμοκρασίες δεν είχαν τίποτα το πολικό.

Σημαδούρες με όργανα μέτρηση που είναι τοποθετημένες στον Αρκτικό Ωκεανό, μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από τον Βόρειο Πόλο, έδειχναν θερμοκρασίες κοντά στους 0 βαθμούς, ακόμα και ελαφρά πάνω από αυτό το όριο.

Δεν είναι η πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες που καταγράφονται τέτοιες θερμοκρασίες αλλά είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται μέσα στον Δεκέμβριο. Πρόκειται για θερμοκρασίες 30 βαθμούς πάνω από το κανονικό για αυτήν εποχή!

Σε αυτό το διάγραμμα που αναρτήθηκε στο Twitter φαίνεται τι είναι αυτό που προκαλεί τον… καυτό χειμώνα του Βόρειου Πόλου. Αυτό το κόκκινο και μωβ κύμα αέρα που πλησιάζει προς τους πόλους έχει θερμοκρασία πάνω από το μηδέν και θερμαίνει όλη την περιοχή. Καλύπτει στην πραγματικότητα μια ζώνη από το βόρειο Ατλαντικό ως τον Βερίγγειο πορθμό μήκους χιλιάδων χιλιομέτρων.

Ως ένα βαθμό, αυτές οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες οφείλονται σε μια μεγάλη θύελλα στην περιοχή της Γροιλανδίας η οποία φέρνει θερμότερο αέρα από τα νότια προς τον Βόρειο Πόλο.

Η άλλη επίπτωση από αυτές τις μετεωρολογικά ανώμαλες συνθήκες των τελευταίων εβδομάδων είναι η έκταση της παγοκάλυψης στην Αρκτική η οποία είναι η μικρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

Εν τω μεταξύ, καθώς είμαστε σχεδόν στο τέλος του 2016, οι προβλέψεις για την χρονιά επιβεβαιώνονται σχεδόν πλήρως. Βιώσαμε την πιο θερμή καταγεγραμμένη χρονιά εδώ και πάνω από 130 χρόνια, η οποία έρχεται να συμπληρώσει μια σειρά θερμών χρονιών που όλες έχουν συμβεί τα λίγα τελευταία χρόνια.

Ο στόχος των επιστημόνων για αύξηση της θερμοκρασίας το πολύ κατά 2 βαθμούς ως το τέλος του αιώνα μοιάζει όλο και πιο δύσκολο να επιτευχθεί. Είναι το όριο πέρα από το οποίο οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή θα είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν.

Παρά τις προειδοποιήσεις σε όλους τους τόνους, δεν φαίνεται να υπάρχει αρκετή θέληση από τα κράτη σε όλο τον κόσμο να προχωρήσουν σε ουσιαστικά μέτρα για την περιστολή των εκπομπών των αερίων που προκαλούν  το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Οι ενδείξεις από το Βόρειο Πόλο δείχνουν οι ακρότητες σαν αυτές που καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες θα είναι πλέον ρουτίνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...