368
Ο πρώην ηγέτης του UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ, εδώ στο Trump Tower | REUTERS/Shannon Stapleton

Φάρατζ κατά του χήρου της Τζο Κοξ για το Βερολίνο

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2016, 16:53
Ο πρώην ηγέτης του UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ, εδώ στο Trump Tower | REUTERS/Shannon Stapleton

Φάρατζ κατά του χήρου της Τζο Κοξ για το Βερολίνο

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2016, 16:53

Σε έντονη αντιπαράθεση με τον χήρο της Τζο Κοξ, της δολοφονημένης βρετανής βουλευτού, ενεπλάκη ο πρώην ηγέτης του UKIP Νάιτζελ Φάρατζ με αφορμή τη φονική επίθεση στο Βερολίνο που προκάλεσε τον θάνατο 12 ανθρώπων και πολλούς δεκάδες τραυματίες.

Η αρχή έγινε με ένα tweet του Φάρατζ ο οποίος σχολίαζε ότι η επίθεση στο Βερολίνο είναι μεν «τρομερή είδηση» δεν θα πρέπει όμως να αποτελέσει έκπληξη, γιατί «γεγονότα όπως αυτό θα είναι η κληρονομιά της Μέρκελ».

Η απάντηση του Μπρένταν Κοξ ήταν ένα ερώτημα προς στον Φάρατζ: «Κατηγορείς τους πολιτικούς για τις πράξεις εξτρεμιστών;». Πρόσθεσε σε προσωπικό τόνο προς τον εθνικιστή ηγέτη: «Νάιτζελ, έχεις ξεφύγει».

Η διαμάχη είχε συνέχεια, γράφει ο Guardian, με τον Φάρατζ να λέει σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι ο Κοξ έχει δηλώσει την υποστήριξή του στο Hope Not Hate, ένα ίδρυμα κατά του εξτρεμισμού. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι το Hope Not Hate είναι και το ίδιο εξτρεμιστική ομάδα.

Σε ερώτημα για την στιχομυθία του στο Twitter με τον Μπρένταν Κοξ, ο Φάρατζ είπε ότι «θα ξέρει περισσότερους εξτρεμιστές από εμένα. Στηρίζει οργανισμούς που έχουν ένα χαριτωμένο και ειρηνικό προσωπείο, αλλά στην πραγματικότητα έχουν βίαιους και αντιδημοκρατικούς σκοπούς».

Και συνέχισε λέγοντας «συγγνώμη κύριε Κοξ, αλλά είναι ώρα οι άνθρωποι να αναλάβουν ευθύνες για ό,τι έγινε. Η κυρία Μέρκελ ήταν αιτία για ένα σωρό κοινωνικά προβλήματα και προβλήματα τρομοκρατίας στη Γερμανία. Είναι ώρα να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια».

Είχε μάλιστα και ένα ατράνταχτο (αλλά μάλλον ειρωνικό) επιχείρημα για το πώς η Μέρκελ θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για μια νταλίκα που κλάπηκε στην Πολωνία για να χρησιμοποιηθεί στην επίθεση: «Μα δεν υποστηρίζει (η καγκελάριος) την Σένγκεν;»

Σε παρατήρηση, τέλος, του δημοσιογράφου ότι ο Κοξ γνωρίζει ποιες είναι οι συνέπειες του εξτρεμισμού ο Φάρατζ περιορίστηκε να παρατηρήσει «Ναι, ήταν τρομερό με τη δολοφονία της συζύγου του».

Οι δηλώσεις του Φάρατζ που δεν είναι καθόλου αναπάντεχες με δεδομένη την αντιευρωπαϊκή στάση του και το ύφος του, προκάλεσαν αμέσως έντονη καταδίκη από βουλευτές των Εργατικών  και το ίδρυμα Hope No Hate απείλησε με μηνύσεις «για όσα εξοργιστικά είπε».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρώην ηγέτης του UKIP επιτίθεται στο συγκεκριμένο ίδρυμα, το οποίο έχει κατηγορήσει, ήδη από το 2014, ότι θέλει να παρέμβει και να εμποδίσει συγκεντρώσεις που διοργάνωνε με τη χρήση σωματοφυλάκων. Το ίδρυμα έχει απορρίψει τις κατηγορίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...