435
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Κρεμλίνο | Sputnik/Kremlin/Alexei Druzhinin via REUTERS

Ο Πούτιν, οι χάκερ του και η βεντέτα με τη Χίλαρι – Τι ισχυρίζονται οι Αμερικανοί

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2016, 13:06
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Κρεμλίνο | Sputnik/Kremlin/Alexei Druzhinin via REUTERS

Ο Πούτιν, οι χάκερ του και η βεντέτα με τη Χίλαρι – Τι ισχυρίζονται οι Αμερικανοί

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2016, 13:06

Αμερικανοί πολιτικοί και πηγές από τη CIA έχουν υποστηρίξει επανειλημμένα ότι οι χάκερ που διέρρευσαν στοιχεία για το Δημοκρατικό Κόμμα ώστε να επηρεάσουν την αμερικανική κοινή γνώμη και το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ είναι υπό ρωσικό έλεγχο. Εχουν αφήσει να εννοηθεί ότι οι κυβερνοεπιθέσεις που δέχθηκε η Επιτροπή του κόμματος είχαν την έγκριση του Κρεμλίνου. Το υπαινίχθηκε ακόμη και ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, στέλνοντας αυστηρές προειδοποιήσεις στη Μόσχα.

Τώρα οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ επανέρχονται και υποστηρίζουν ότι με το ζήτημα ασχολήθηκε ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν, προσωπικά, λόγω «βεντέτας» με τη Χίλαρι Κλίντον. Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι έχουν ακράδαντες αποδείξεις ότι ο ρώσος πρόεδρος ενεπλάκη στις διαρροές και ότι η επιχείρηση των χάκερ δεν θα προχωρούσε χωρίς την έγκριση ανώτατων στελεχών της Μόσχας.

Σύμφωνα με το αμερικανικό NBC, ένας αξιωματούχος τόνισε ότι σκοπός του Πούτιν ήταν να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των Αμερικανών στο πολιτικό σύστημα. «Ο κ. Πούτιν ήλπιζε να διχάσει τους Αμερικανούς, για να δημιουργήσει την εικόνα ότι άλλες χώρες δεν μπορούν να στηρίζονται στις ΗΠΑ ως αξιόπιστη παγκόσμια δύναμη», δήλωσε η πηγή στο NBC.

Η CIA έχει ήδη γνωστοποιήσει το συμπέρασμά της ότι η Ρωσία ενεπλάκη στις εκλογές για να ενισχύσει την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει απορρίψει ως «γελοίες» αυτές τις δηλώσεις και επιμένει ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις» που να συνδέουν τη Ρωσία στις διαρροές –παρότι 17 αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν υποστηρίξει ότι έχουν αποδείξεις. Ο  Τραμπ, λοιπόν, το αρνείται, αλλά αξιωματούχοι του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έχουν ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας.

Αλλωστε, οι αμερικανοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες δεν δυσκολεύονται καθόλου να πιστέψουν ότι ο Πούτιν θα αξιοποιούσε κάθε μέτρο ώστε να υπονομεύσει το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ. «Το πόρισμά των υπηρεσιών είναι απολύτως συμβατό με την εικόνα που σχημάτισα για τον Πούτιν όταν τον παρακολουθούσα και εργαζόμουν μαζί του», δήλωσε ο Μάικλ ΜακΦόλ, ο οποίος διατέλεσε πρέσβευτής στη Μόσχα από το 2012 μέχρι το 2014. «Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι έχει βεντέτα με τη Χίλαρι Κλίντον, λόγω αυτού που είπε η ίδια για τις βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία, το 2011. (Ο Πούτιν) Θέλει να τραυματίσει την αξιοπιστία της αμερικανικής δημοκρατίας και να μας αποδυναμώσει», τόνισε. «Και σίγουρα προτιμά τις βλέψεις του Τραμπ σχετικά με τη Ρωσία».

Ηδη πριν μετακομίσει στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ προκαλεί με τις επιλογές του. Το πρόσωπο που επέλεξε για το κρίσιμο υπουργείο Εξωτερικών -δηλαδή για συνομιλητή του ρώσου Σεργκέι Λαβρόφ- είναι ο Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος ως διευθύνων σύμβουλος της Exxon Mobil Corp., έχει καλλιεργήσει στενές σχέσεις με τη Ρωσία. Μάλιστα έχει τιμηθεί με βραβείο από τον ίδιο τον Πούτιν! Δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Αλλά αυτή βέβαια είναι η εκτίμηση των Αμερικανών…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...