761
Ο Πρωθυπουργός εν ώρα εργασίας | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Πώς εργάστηκε ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 14 Δεκεμβρίου 2016, 21:16
Ο Πρωθυπουργός εν ώρα εργασίας
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Πώς εργάστηκε ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 14 Δεκεμβρίου 2016, 21:16

Στα κέφια του ήταν ο Αλέξης Τσίπρας την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη. Χαμογελαστός κι άνετος στο υποκατάστημα του πρωθυπουργικού γραφείου του, ευγενικός με όλους, δε δίστασε να κάνει ακόμη και ποδοσφαιρική αναφορά στη συζήτησή του με τους 7 δημάρχους από τη δυτική Θεσσαλονίκη. «Εγώ στην Αθήνα γεννήθηκα, είμαι Παναθηναϊκός. Γυναίκα αλλάζεις, ζωή αλλάζεις, κόμμα αλλάζεις, ομάδα δεν αλλάζεις», αστειεύτηκε στο δήμαρχο Παύλου Μελά, Δημήτρη Δεμουρτζίδη

Για τον συνέταιρο στη συγκυβέρνηση έσταζε μέλι. «Ο Πάνος αντιδρά σε αυτό», έλεγε για την παραχώρηση των στρατοπέδων στους δήμους, πάγιο αίτημα των δημάρχων. «Ο Πάνος θέλει -και δικαίως- να μείνουν τα στρατόπεδα στο Υπουργείο». «Ο Πάνος τούτο, ο Πάνος εκείνο». Από δίπλα του, η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης από το κόμμα του Πάνου Καμμένου, προσπαθούσε να παρεμβαίνει στις συζητήσεις, αλλά ο Πρωθυπουργός δε χαιρόταν και ιδιαίτερα. «Μη διακόπτεις», της είπε σε κάποια στιγμή.

Παρούσα και η Κατερίνα Νοτοπούλου, διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου, αλλά περισσότερο σε ρόλο οικονόμου του γραφείου. Φρόντισε για τα σπανακοπιτάκια, τα κουλουράκια, τον καφέ και τα νερά που προσφέρθηκαν, αλλά δεν παρενέβη σε κανένα σημείο της συνάντησης. Οι ίδιοι οι δήμαρχοι ήταν εκείνοι οι οποίοι θύμισαν το ρόλο της, ζητώντας να γίνει μια ξεχωριστή συνάντηση για καθένα από τα θέματα που έθεσαν στον πρωθυπουργό, αφού πρώτα έχει γίνει λεπτομερής καταγραφή των λεπτομερειών τους με την κυρία Νοτοπούλου.

ts3
Λίγοι διαδηλωτές περίμεναν τον Πρωθυπουργό

Τα θέματα ήταν πολλά: από τη σχολική στέγη και τα στρατόπεδα μέχρι το προσφυγικό και το μετρό. Ο Πρωθυπουργός φαίνεται ότι συνειδητοποίησε ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες φιλοξενούνται στη Θεσσαλονίκη όταν του το επεσήμαναν οι δήμαρχοι. «Είναι δίκαιο να υπάρχει μια ισόρροπη κατανομή σε όλη την Ελλάδα», είπε, όταν άκουσε από τους δημάρχους ότι η Κρήτη και η Πελοπόννησος δεν φιλοξενούν πρόσφυγες. Δεν είχε τη σωστή εικόνα, όπως φαίνεται, κι έδειξε να εκπλήσσεται με τα προγράμματα για τους πρόσφυγες που υπάρχουν, όπως αυτό της φιλοξενίας σε διαμερίσματα που υλοποιείται στο δήμο Νεάπολης – Συκεών. Επίσης, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, δε φανταζόταν ότι το πρόβλημα της σχολικής στέγης είναι τόσο σοβαρό κι έδειξε πρόθυμος προς το δήμαρχο Κορδελιού – Ευόσμου Πέτρο Σούλα να βρει έναν τρόπο να προωθήσει την κατασκευή σχολείου στον Εύοσμο. «Με ικανοποίηση είδαμε ότι έμαθε ο Πρωθυπουργός πολύ σημαντικά για εμάς και για τους δήμους μας προβλήματα και βέβαια οι προθέσεις θα κριθούν από τα αποτελέσματα», δήλωσε στο τέλος ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.

Οι δήμαρχοι ικανοποιήθηκαν με την εξαγγελία για τα 30.000 γεύματα που θα παρέχονται καθημερινά σε μαθητές της δυτικής Θεσσαλονίκης. Στην ερώτηση πώς ακριβώς θα υλοποιηθεί αυτό, η κυβερνητική πρόταση ήταν «Να κάνετε ΚΟΙΝΣΕΠ» (Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις). Μέχρι, όμως, να φτιάξουν οι δήμοι ΚΟΙΝΣΕΠ, κι επειδή η πρόθεση είναι τα γεύματα να προσφέρονται από τις 8 Ιανουαρίου, τις αναθέσεις θα γίνονται μέσω του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με προγραμματικές συμβάσεις και απευθείας αναθέσεις. Σύμφωνα με τη σύμβουλο της αναπληρώτριας Υπουργού Θεανώς Φωτίου η οποία ήταν παρούσα, θα ζητηθεί από τους αναδόχους να παρέχουν το 25% των γευμάτων δωρεάν. Κάθε μερίδα φαγητού δεν αναμένεται να ξεπεράσει σε κόστος τα 2-,5 ευρώ ημερησίως.

«Τα παράπονά σας στον πρωθυπουργό»

Έως τώρα, η λαϊκή σοφία παρέπεμπε για τα παράπονά σας «στο δήμαρχο». Πλέον, όμως, με τη λειτουργία του υποκαταστήματος του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, το ρητό αλλάζει σε «τα παράπονά σας στον πρωθυπουργό». Έτσι, με το που πάτησε η ρόδα του πρωθυπουργικού Golfstream στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» στις 11.30, οι υπάλληλοι του αεροδρομίου ήταν σε ετοιμότητα για την υποδοχή του πρωθυπουργού. Όχι με γλυκά και λιχουδιές, όπως έκαναν στο παρελθόν, αλλά με ένα φάκελο με τα αιτήματά τους. Έλα όμως που η ασφάλεια του πρωθυπουργού δε δέχτηκε να παραλάβει το φάκελο παρά μόνο εάν τον περνούσαν από το μηχάνημα ελέγχου… Τι να κάνουν κι εκείνοι, πήγαν να τον περάσουν από το μηχάνημα, αλλά στο μεταξύ ο πρωθυπουργός είχε αναχωρήσει με τη Mercedes που τον περίμενε στην πίστα.

kast
Ο… διάσημος καστανάς που είχε προκαλέσει πανελλήνιο ενδιαφέρον όταν συνελήφθη επειδή δεν είχε άδεια

Έξω από το Υπουργείο ήταν οι εκπρόσωποι των απλήρωτων και σε μεγάλη επισφάλεια εργαζομένων της εταιρίας «Καρυπίδης» αλλά ούτε εκείνοι είδαν τον πρωθυπουργό, ούτε του επέδωσαν κάτι. Έτσι κι αλλιώς, τη Δευτέρα είχαν συναντήσει την κυρία Αχτσιόγλου, Υπουργό Εργασίας και την Τρίτη τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου, Ανδρέα Νεφελούδη.

Μόνος αλλά με τα κανάλια πάνω του, ο γνωστός ως «καστανάς της Θεσσαλονίκης», με πανό διαμαρτυρίας επειδή ο δήμος δεν του δίνει άδεια μικροπωλητή. Είδε κι απόειδε, επειδή χρόνια τώρα δε βρίσκει το δίκιο του με το δήμαρχο, κι είπε να πάει στον Πρωθυπουργό να πει τα παράπονά του.

Αλλά μάλλον λάθος μέρα βρήκε…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...