380
| REUTERS

Ρωσικό «δάκτυλο» στις εκλογές βλέπει η CIA

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2016, 09:07

Ρωσικό «δάκτυλο» στις εκλογές βλέπει η CIA

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2016, 09:07

Ο Μπαράκ Ομπάμα διέταξε τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να συντάξουν πλήρη αναφορά σχετικά με τις προσπάθειες της Ρωσίας να επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ζήτησε επίσης να αναπτύξουν μία λίστα με «διδάγματα» που αποκομίσθηκαν από τις παρεμβατικές προσπάθειες για τις οποίες η Ουάσιγκτον έχει κατηγορήσει τη Μόσχα και αφορούν κυρίως υποκλοπή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και απόπειρες διαβολής του συστήματος καταμέτρησης των ψήφων κατά τις προεδρικές εκλογές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η CIA εντόπισε άτομα με συνδέσμους με τη ρωσική κυβέρνηση, τα οποία διοχέτευσαν στα WikiLeaks χιλιάδες email που αποκτήθηκαν παράνομα από την Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος και από άλλους λογαριασμούς, όπως του επικεφαλής της προεδρικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον. Οι αξιωματούχοι περιέγραψαν τα άτομα αυτά ως ανθρώπους γνωστούς στα μέλη των υπηρεσιών πληροφοριών, σημειώνοντας ότι αποτέλεσαν μέρος μιας ευρύτερης επιχείρησης της Μόσχας να δώσει ώθηση στην υποψηφιότητα Τραμπ και να μειώσει τις πιθανότητες εκλογής της Κλίντον.

«Αποτελεί εκτίμηση των υπηρεσιών πληροφοριών ότι στόχος της Ρωσίας στην χώρα ήταν να ευνοήσει τον έναν υποψήφιο έναντι του άλλου και να βοηθήσει τον Τραμπ να εκλεγεί στην προεδρία»,αναφέρει αξιωματούχος. H απόφαση αυτή και κυρίως οι αναφορές των μυστικών υπηρεσιών, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ. «Αυτά τα λένε οι ίδιοι άνθρωποι που υποστήριζαν ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν έχει όπλα μαζικής καταστροφής. Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν καθαρό και είναι πλέον ώρα να προχωρήσουμε μπροστά» λένε από την πλευρά του Τραμπ.

Η σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εσωτερικής ασφάλειας Λίσα Μόνακο δήλωσε ότι τα αποτελέσματα του ελέγχου θα δοθούν στο Κογκρέσο. «Ο πρόεδρος έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες Πληροφοριών να διεξάγουν έναν πλήρη έλεγχο για το τι συνέβη στη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας του 2016», τόνισε η Μόνακο.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ερικ Σουλτς επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια του ελέγχου θα ερευνηθεί αν υπάρχει κοινό σχέδιο επί σειρά ετών την περίοδο των εκλογών, φτάνοντας ως τις προεδρικές εκλογές του 2008.

Ενας φίλος της Ρωσίας στο υπουργείο Εξωτερικών

O εκτελεστικός διευθυντής της Exxon Mobil Corp., Ρεξ Τίλερσον, είναι ο επικρατέστερος για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών στην κυβέρνηση Τραμπ. Η υποψηφιότητα Τίλερσον αποκτά ολοένα και μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας, δεδομένου ότι ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ρούντι Τζουλιάνι, τέθηκε εκτός «κούρσας». Τοποθέτηση του Τίλερσον στο αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών θα συνιστά «σήμα φιλίας» προς τη Μόσχα, καθώς το ανώτατο στέλεχος της Exxon Mobil είχε τιμηθεί το 2013, από τον Βλαντιμίρ Πούτιν με το μετάλλιο της «Φιλίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...