838
Με τον Πρωθυπουργό συναντήθηκε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας συνεχίζοντας τις επαφές του στην Αθήνα | Nikos Libertas / SOOC

Ο «καλός Γερμανός» Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ μάς «αδειάζει» για το χρέος

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2016, 12:43
Με τον Πρωθυπουργό συναντήθηκε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας συνεχίζοντας τις επαφές του στην Αθήνα
|Nikos Libertas / SOOC

Ο «καλός Γερμανός» Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ μάς «αδειάζει» για το χρέος

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2016, 12:43

Υποτίθεται ότι αν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ο κακός της ιστορίας, ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ είναι ο καλός. Και όντως, δημοσίως ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών -και υποψήφιος πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας στις εκλογές του προσεχούς Φεβρουαρίου- φρόντισε να κάνει ό,τι μπορεί για να βελτιώσει την εικόνα της χώρας του στην Ελλάδα, μολονότι την ίδια ώρα ο χερ Σόιμπλε έθετε εμμέσως πλην σαφώς ξανά θέμα Grexit. Δημοσίως. Διότι στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Αθήνα ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας εξέφρασε και αυτός τις σοβαρές επιφυλάξεις του για το θέμα ελάφρυνσης ελληνικού χρέους. «Ο Ομπάμα δεν πληρώνει αυτά που πληρώνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την σταθερότητα στην ΕΕ» σχολίαζε χαρακτηριστικά.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Ο Σταϊνμάγερ ήρθε στην Αθήνα την Κυριακή. Και τις επαφές που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και την προειδοποίηση κατά του «δημόσιου παιχνιδιού» με τη Συνθήκη της Λωζάνης από κοινού με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ακολούθησε η συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στις 10 το πρωί της Δευτέρας.

Στη σύντομη συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες μπροστά στις κάμερες, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως «η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει με πολιτικές τιμωρίας». Τόνισε επίσης πως ήρθε η ώρα η Ευρώπη να στρέψει το ενδιαφέρον της προς τον ελληνικό λαό, ώστε να υπάρξει θετική διέξοδος τόσο στην οικονομική όσο και την προσφυγική κρίση. Αλλωστε, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, η Ελλάδα έχει υποστεί μεγάλα πλήγματα και ο ελληνικός λαός έχει κάνει «μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης». Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών έδειξε να συμφωνεί.

186401
(INTIMENEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε από την πλευρά του πως στο παρελθόν οι σχέσεις Γερμανίας – Ελλάδας δεν βρίσκονταν σε καλό επίπεδο, ωστόσο πλέον, ανέφερε, έχουν βελτιωθεί αισθητά και οι δύο πλευρές εργάστηκαν σκληρά προς αυτήν την κατεύθυνση. Τόνισε πως έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης στην Ελλάδα, πως τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τη χώρα και τον κ. Τσίπρα, καθώς έχει να αντιμετωπίσει την οικονομική, την προσφυγική κρίση και μία πολυτάραχη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό.

Δήλωσε ωστόσο ευγνώμων που βρίσκεται στο πλευρό ενός εταίρου φιλικού προς την ΕΕ, που καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να εξασφαλιστεί η συνοχή των υπολοίπων κρατών – μελών στην ΕΕ, μετά και το Brexit. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις στην Αυστρία, καθώς οι ψηφοφόροι «δεν επέλεξαν τον υποψήφιο των λαϊκιστικών δυνάμεων», όπως δήλωσε, ενώ σημείωσε πως παρακολουθεί με με ανησυχία το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία, κάνοντας λόγο για κυβερνητική κρίση που πρέπει να επιλυθεί. «Σίγουρα δεν είναι ένα θετικό μήνυμα για την Ευρώπη σε μία τόσο δύσκολη εποχή», σημείωσε.

Ωστόσο λίγη ώρα αργότερα, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας βρέθηκε στην Γερμανική Σχολή Αθηνών και συμμετείχε, από κοινού με τον έλληνα ομόλογό του κ. Κοτζιά σε συζήτηση με τους μαθητές. Απαντώντας σε ερώτηση για τον ρόλο του ΔΝΤ ο Σταϊνμάγερ ανέφερε ότι είναι αναγκαία και για τεχνικούς και για πολιτικούς λόγους: «Αν το ΔΝΤ αποχωρούσε, η αίσθηση που θα κυριαρχούσε θα ήταν ότι το Ταμείο εγκαταλείπει την Ελλάδα και αυτό θα ήταν αρνητικό για την αξιοπιστία της χώρας», εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά δε το χρέος, όταν ρωτήθηκε γιατί το Βερολίνο δεν συμφωνεί με τις θέσεις που διατύπωσε πρόσφατα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο γερμανός αξιωματούχος ήταν αφοπλιστικός: «Ο κ. Ομπάμα δεν πληρώνει αυτά που πληρώνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την σταθερότητα στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Κατά τη δική του παρέμβαση ο κ. Κοτζιάς έθεσε και πάλι το ζήτημα του χρέους, λέγοντας χαρακτηριστικά μεταξύ των άλλων: «Η Ελλάδα μπορεί να έχει αμαρτήσει, αλλά δεν έχει αμαρτήσει όσο η Γερμανία του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου»… Στην εκδήλωση παρών ήταν και ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Αθήνα, δρ. Πέτερ Σόοφ.

Η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας της επίσκεψής του στην Αθήνα ο κ. Σταϊνμάγερ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο ανέλυσαν τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τη Γερμανία, συζήτησαν για τη μεταναστευτική-προσφυγική κρίση, το μέλλον της ΕΕ, τις προεδρικές εκλογές στην Αυστρία, τα δημοψηφίσματα στη Βρετανία και την Ιταλία.

186581

Επίσης ειδική μνεία έγινε στο Κυπριακό.

«Ενημέρωσα τον κ. Σταϊνμάγερ και για την σταθερή υποστήριξή μας στις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, ιδιαίτερα τώρα που εντατικοποιούνται οι συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας. Εξέφρασα τον έντονο προβληματισμό μου για δηλώσεις που προσθέτουν ένταση, σε μία εποχή που απαιτείται ψυχραιμία και σωφροσύνη, για την αντιμετώπιση των μεγάλων γεωπολιτικών προκλήσεων στην περιοχή μας. Η Ελλάδα υπερασπίζεται με συνέπεια το διεθνές Δίκαιο, τις διεθνείς Συμφωνίες και Συνθήκες και τη διαφύλαξη της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας. Αυτό οφείλουν να κάνουν και όλα τα γειτονικά κράτη. Παρά την πολύχρονη κρίση που διανύουμε, ως προς τις διεθνείς προτεραιότητες της χώρας, ο λαός μας είναι ενωμένος και πορεύεται με τις αξίες που προσδιορίζουν τον νέο πατριωτισμό των Ελλήνων», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

 

Επιπρόσθετα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευση τόνισε την ανάγκη να αποκτήσουμε ως χώρα ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση «έτσι ώστε οι θυσίες των πολιτών να πιάσουν τόπο και να δώσουν προοπτική στην κοινωνία και ισχύ στην πατρίδα μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...