324
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ έρχεται σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα με μηνύματα προς την Αγκυρα | REUTERS

Μήνυμα Σταϊνμάγερ στην Αγκυρα για τη Συνθήκη της Λωζάνης

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2016, 16:57
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ έρχεται σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα με μηνύματα προς την Αγκυρα
|REUTERS

Μήνυμα Σταϊνμάγερ στην Αγκυρα για τη Συνθήκη της Λωζάνης

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2016, 16:57

Λίγες ώρες πριν από την άφιξή του στην Ελλάδα, με πρώτο σταθμό τη Θεσσαλονίκη και έπειτα την Αθήνα, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, περιέγραψε το πλαίσιο της επίσκεψής του. Δεν έρχεται φυσικά για τη διαπραγμάτευση, αυτή δεν περιλαμβάνεται στο χαρτοφυλάκιό του, αλλά ως statesman – είναι άλλωστε υποψήφιος για την προεδρία της Γερμανίας και είναι απίθανο να μην εκλεγεί τον προσεχή Φεβρουάριο. Κορυφαία θέματα στην ατζέντα των συναντήσεών του με την ελληνική ηγεσία θα είναι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη, το Κυπριακό καθώς και η συμφωνία μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό.

Σύμφωνα με προδημοσίευση συνέντευξής του στην «Καθημερινή της Κυριακής», σχολιάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών, απευθύνει μήνυμα πως η ισχύς της Συνθήκης της Λωζάνης είναι «αδιαμφισβήτητη» .

Στη συνέντευξή του επίσης απομακρύνει τις ανησυχίες για ενδεχόμενη κατάρρευση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό, τονίζοντας πως «επανειλημμένα έχουμε αποδείξει πως δεν εγκαταλείπουμε την Ελλάδα στην τύχη της».

Καλεί όλους του εμπλεκόμενους στο Κυπριακό να επιδείξουν εποικοδομητική στάση, ενώ εκφράζει την αισιοδοξία του πως θα ξεπεραστεί το αδιέξοδο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, χωρίς να παραλείπει πως η βάση των συζητήσεων με το Ταμείο είναι η εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Αναφερόμενος στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, χαρακτηρίζει τις διατλαντικές σχέσεις ως «θεμέλιο της Δύσης», εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο νέος πρόεδρος θα ενστερνιστεί την αρχή αυτή.

Την Κυριακή ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο στις 17:30 και στη συνέχεια, στις 18:30, θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών.

Νωρίτερα, το μεσημέρι της Κυριακής οι κ. Σταϊνμάγερ και ο κ. Κοτζιάς θα τελέσουν από κοινού τα εγκαίνια της έκθεσης «Διαιρεμένες Μνήμες» στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη.

Τη Δευτέρα, στις 10 το πρωί, ο γερμανός υπουργός θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ συνάντηση μαζί του θα έχει και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης γύρω στη 1 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...