313
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος στην τελετή ορκωμοσίας των νέων ακολούθων στο υπουργείο Εξωτερικών | INTIMENEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Παυλόπουλος κατά Ερντογάν: «Στη Βόρεια Κύπρο υπάρχει μόνο εισβολή και κατοχή»

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2016, 16:09
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος στην τελετή ορκωμοσίας των νέων ακολούθων στο υπουργείο Εξωτερικών
|INTIMENEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Παυλόπουλος κατά Ερντογάν: «Στη Βόρεια Κύπρο υπάρχει μόνο εισβολή και κατοχή»

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2016, 16:09

Απάντηση σε υψηλούς τόνους, τόσο από την πλευρά της Ελλάδας, μέσω του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου αλλά και από τη Λευκωσία, δια στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Αναστασιάδη, ακολούθησε τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην 7η συνάντηση κορυφής του Βοσπόρου για τη διεθνή οικονομική συνεργασία.

Εκεί ο Ερντογάν κατηγόρησε την Κύπρο πως «συμμετέχει στις συνόδους της ΕΕ με σημαία που περιλαμβάνει ολόκληρη τη χώρα». Συνέχισε λέγοντας ότι «δεν μπορείτε να έχετε τέτοια σημαία εκεί υπάρχει και μια “ΤΔΒΚ”» (σ.σ. έτσι αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος). Εσείς είστε η ελληνοκυπριακή διοίκηση νότιας Κύπρου. Στον Βορρά υπάρχει τουρκική δημοκρατία, αυτό θα το δείτε. Είναι ασέβεια. Ετσι ή αλλιώς αυτό θα το καταλάβουν και θα το μάθουν».

Παυλόπουλος: «Υπάρχει μόνο εισβολή και κατοχή»

«Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι το διεθνές δίκαιο είναι το δίκαιο του ισχυρού. Δεν θα το ανεχτούμε», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος κατά διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή ορκωμοσίας των νέων ακολούθων, που έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών. «Δεν υπάρχει τουρκική δημοκρατία στη Bόρεια Κύπρο, υπάρχει μόνο εισβολή και κατοχή. Δεν υπάρχει κρατική οντότητα», υπογράμμισε προσθέτοντας ότι «επ’ αυτού δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση».

«Δεν διεκδικούμε, αλλά και δεν παραχωρούμε. Υπερασπιζόμαστε την Ευρώπη, το κύρος και την κυριαρχία της», σημείωσε. Επεσήμανε ότι οι σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα και πως είναι καλό να αντιληφθεί η ΕΕ πως «όταν υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας θέματα, υπερασπιζόμαστε και τα ευρωπαϊκά».

Αναστασιάδης: Απαράδεκτες δηλώσεις που υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη

«Απαράδεκτες» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου. «Ανάλογες δηλώσεις δεν βοηθούν, δεν συμβάλλουν και ούτε υποδηλούν πρόθεση, όπως προβάλλει ο τούρκος πρόεδρος, αλλά υποσκάπτουν το κλίμα εμπιστοσύνης που θα έπρεπε να καλλιεργείται και να υπάρχει», σχολίασε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Στο ίδιο κλίμα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης. «Με τέτοιους χαρακτηρισμούς ο πρόεδρος της Τουρκίας στέλνει τα χειρότερα μηνύματα σε μια κρίσιμη φάση της διαδικασίας (Κυπριακό) και το μόνο που πετυχαίνει είναι η δημιουργία περισσοτέρων προβλημάτων», τόνισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...