652
Ο Κώστας Ζουράρις μόνος στη Βουλή. Μπορούν τα όσα είπε για τους επικριτές του Κάστρο να τον οδηγήσουν εκτός κυβέρνησης; | INTIMENEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

O Φιντέλ, o «τεμπέλης του Κολωνακίου» και μια πρόταση μομφής κατά Ζουράρι

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 30 Νοεμβρίου 2016, 14:20
Ο Κώστας Ζουράρις μόνος στη Βουλή. Μπορούν τα όσα είπε για τους επικριτές του Κάστρο να τον οδηγήσουν εκτός κυβέρνησης;
|INTIMENEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

O Φιντέλ, o «τεμπέλης του Κολωνακίου» και μια πρόταση μομφής κατά Ζουράρι

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 30 Νοεμβρίου 2016, 14:20

H αρχή έγινε όπως γίνεται συνήθως με τον Κώστα Ζουράρι. Από μια κραυγαλέα ατάκα, χαρακτηριστική του διαχρονικά ασύμμετρου ρητορικού ύφους του. Είπε ο βουλευτής των Ανεξ. Ελλήνων ότι όσοι χαρακτηρίζουν δικτάτορα τον Φιντέλ Κάστρο «είναι μαλάκες». Το είπε στο ραδιόφωνο. Και όταν του ζητήθηκε να εξηγήσει γιατί «είναι μαλάκες» όλοι αυτοί που χαρακτηρίζουν τον Κάστρο δικτάτορα –που ήταν δηλαδή δικτάτορας, εκτός από επαναστάτης– ο κ. Ζουράρις απάντησε: «Βαριέμαι». Ολα καλά, οι τοποθετήσεις του συγκεκριμένου πολιτικού, από τότε που δεν ήταν καν πολιτικός και ήταν απλά ένας λόγιος που συμπλήρωνε τα τηλεοπτικά πάνελ, είχαν ως και πλάκα. Μόνο που εδώ και έναν μήνα ο κ. Ζουράρις εκτός από βουλευτής με χειμαρρώδη λόγο, έξυπνα μπλουζάκια και ταλέντο σε βραδιές πιάνου στο Μαξίμου, είναι και υφυπουργός Παιδείας. Αλλο status και άλλη ευθύνη.

Ο Σταύρος Τσακυράκης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΕΚΠΑ, το έθεσε πολύ εύστοχα: «Ο Ζουράρις είναι το άκρον αντίθετο της παιδείας, αποτελεί προσβολή στον πολιτισμό μας να είναι υφυπουργός Παιδείας». Και ζήτησε από την ακαδημαϊκή κοινότητα «να αντιδράσει συλλογικά ζητώντας την παύση του». 

Ο κ. Τσακυράκης είπε και άλλα βέβαια, πολύ πιο χοντρά για τον υφυπουργό Παιδείας, με την ανάρτησή του στο facebook: «Ο Ζουράρις εκπροσωπεί ό,τι πιο άηθες και ψευδεπίγραφο έχει να επιδείξει η Μεταπολίτευση. Χαρακτήρισε μαλάκες όσους αποκαλούν τον Κάστρο δικτάτορα κι όταν τον ρώτησαν γιατί το λέει απάντησε “βαριέμαι να μιλάω γι’ αυτούς”. Δεν είναι μόνο το απαράδεκτο λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί αλλά απαξιοί και να δικαιολογήσει τον χυδαίο χαρακτηρισμό του. Βαριέται ο διαχρονικά αχαϊρευτος τεμπέλης του Κολωνακίου, που σταλαβούτηξε σε διάφορα κόμματα επί δεκαετίες παίζοντας πάντα τον ίδιο ρόλο του τσαρλατάνου διανοούμενου. Καημένε Πολάκη θα περάσεις σε δεύτερη μοίρα γιατί στο παιχνίδι των προκλήσεων ο άλλος έχει μεγαλύτερη εμπειρία».

Αχαΐρευτος τεμπέλης του Κολωνακίου; Τσαρλατάνος διανοούμενος; Σε κάθε περίπτωση ο κ. Ζουράρις βρίσκεται αναπάντεχα σε μια δύσκολη πολιτικά θέση. Διότι τις θέσεις του κ. Τσακυράκη έσπευσε να υιοθετήσει το Ποτάμι και ο πρόεδρός του Σταύρος Θεοδωράκης ο οποίος κάλεσε βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά του υφυπουργού Παιδείας.

Ο ίδιος ο υφυπουργός Παιδείας πάντως, μετά τη φασαρία που έγινε, προσπάθησε να εξηγήσει ότι ο χαρακτηρισμός που απέδωσε σε όσους περιγράφουν ως δικτάτορα τον Κάστρο δεν σημαίνει ότι δεν σέβεται την άποψή τους. «Σέβομαι τη διαφορετική άποψη, αλλά έχω και το δικαίωμα να κρίνω τον συντελεστή νοημοσύνης και την πολιτική ευπαιδευσία όσων έχουν αντίθετη άποψη» είπε με τις γνωστές λεκτικές ακροβασίες του, αποφεύγοντας να επαναλάβει την πιο διάσημη ελληνική λέξη. Επειτα δε επιχείρησε να περιγράψει τον εκλιπόντα ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης ως μη δικτάτορα: «Ο άνθρωπος ο οποίος ασκεί ολιγαρχική, τυραννική εξουσία εις βάρος των πολλών, ο οποίος δέχεται την ανισοκατανομή ισχύος και πλούτου επ’ ωφελεία του και επ’ ωφελείας της παρέας του εις βάρος των πολλών, ο οποίος δεν ενδιαφέρεται ούτε για το ΙΚΑ, ούτε για τη δημόσια υγεία, ούτε για την μόρφωση του λαού, αυτός είναι δικτάτορας. Ο Κάστρο όμως ήταν ακριβώς όλα τα αντίθετα».

Μπορεί να στοιχειοθετηθεί πρόταση μομφής για τις φραστικές αμετροέπειες του κ. Ζουράρι; Το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε ευγενικά (ακoλούθησε και η ΝΔ) με το επιχείρημα ότι δεν θέλει να σπαταλήσει πολιτικό κεφάλαιο για ένα τέτοιο -ήσσονος σημασίας;- θέμα. Αλλά ακόμα κι αν υπήρχε συστράτευση των βουλευτών της αντιπολίτευσης, ήταν απίθανο να χάσει ο κ. Ζουράρις την υπουργική του έδρα -που με κόπο επέβαλλε ο πρόεδρος των Ανεξ. Ελληνών Πάνος Καμμένος στον Αλέξη Τσίπρα στον τελευταίο ανασχηματισμό- για μια «μ@λ@κί@», για να χρησιμοποιήσουμε μια προσφιλή έκφραση του υφυπουργού Παιδείας. Τουλάχιστον αυτή η φασαρία ίσως να τον κάνει να καταλάβει ότι ως υφυπουργός, και μάλιστα Παιδείας, θα πρέπει να προσέχει τι λέει. Ισως…

ΥΓ. Σχολιάζοντας το κάλεσμα του Σταύρου Θεοδωράκη σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την κατάθεση πρότασης μομφής σε βάρος του, ο κ. Ζουράρις απάντησε πως αυτή ακριβώς είναι η ουσία της Δημοκρατίας και πως η πρόταση μομφής είναι ευπρόσδεκτη, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Υποστηρίζω το δικαίωμά τους να κάνουν όσες προτάσεις μομφής θέλουν», είπε για να συμπληρώσει: «Αγωνίστηκα σε όλη τη ζωή μου για να μπορεί ο κ. Τσακυράκης να με βρίζει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...