322
Η βρετανική κυβέρνηση υπολογίζει πως όλα τα χαρτονομίσματα των 5 λιρών θα έχουν αντικατασταθεί με πλαστικά ως τον Μάιο του 2015 | REUTERS

Από ζωικό λίπος το νέο τραπεζογραμμάτιο των πέντε στερλινών

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2016, 13:22
Η βρετανική κυβέρνηση υπολογίζει πως όλα τα χαρτονομίσματα των 5 λιρών θα έχουν αντικατασταθεί με πλαστικά ως τον Μάιο του 2015
|REUTERS

Από ζωικό λίπος το νέο τραπεζογραμμάτιο των πέντε στερλινών

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2016, 13:22

Δεν σκίζεται, δεν βρέχεται, δεν τσαλακώνεται εύκολα, δεν καταστρέφεται αν μπει, από λάθος, στο πλυντήριο ρούχων. Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Τράπεζα της Αγγλίας διέθεσε στην αγορά τα πρώτα πλαστικά τραπεζογραμμάτια, σαφώς πιο ανθεκτικά από τα χάρτινα. Η αρχή έγινε σε Βρετανία και Ουαλία με το χαρτονόμισμα των πέντε στερλινών λιρών που εικονίζει τον Γουίνστον Τσόρτσιλ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας, η αλλαγή των χαρτονομισμάτων με πλαστικά της ίδιας αξίας προωθήθηκε ταχύτατα καθώς τα χαρτονομίσματα νέου τύπου είναι πιο ανθεκτικά και ασφαλή. Ωστόσο έχουν προκαλέσει μεγάλη σύγχυση και πολλά χιουμοριστικά σχόλια, καθώς κολλάνε συχνά σε μηχανήματα αυτόματων πληρωμών ή συρρικνώνονται στα στεγνωτήρια.

Αυτό που μέχρι στιγμής δεν είχε γίνει γνωστό, είναι πως τα νέα τραπεζογραμμάτια περιέχουν ζωικό λίπος (στέαρ). Το στέαρ προέρχεται από βοδινά και είναι ό,τι το λαρδί των χοιρινών, δηλαδή λίπος που έχει στερεή μορφή σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ είθισται να χρησιμοποιείται σε κεριά και σαπούνια.

Την αποκάλυψη της σύστασης έκανε η Τράπεζα της Αγγλίας μέσω του λογαριασμού της στο Twitter, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον αν τα νέα χρήματα περιέχουν πράγματι ζωικό λίπος.«Υπάρχει ίχνος ζωικού λίπους στο πολυμερές που χρησιμοποιείται στο υπόστρωμα βάσης του χαρτονομίσματος», ήταν το σχόλιό της.

Οπως ήταν αναμενόμενο, χορτοφάγοι και βίγκανς δεν χάρηκαν ιδιαιτέρως με τη σύσταση των χρημάτων τους. Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει εκστρατεία που ζητά να απομακρυνθούν τα ίχνη ζωικού λίπους από τα νέα χαρτονομίσματα.

Φαίνεται όμως πως δεν έχουν πολλά περιθώρια να αποφύγουν τη χρήση τους, καθώς η βρετανική κυβέρνηση υπολογίζει πως όλα τα χαρτονομίσματα των 5 λιρών θα έχουν αντικατασταθεί με τα νέα ως τον Μάιο του 2015 και όλα τα υπόλοιπα ως το τέλος του 2020.

Εκτιμάται ότι η διάρκεια ζωής των πλαστικών χαρτονομισμάτων θα είναι δυόμισι φορές μεγαλύτερη από εκείνη των σημερινών. Το νέο πλαστικό χαρτονόμισμα των 10 λιρών θα εικονίζει την ονομαστή συγγραφέα Τζέιν Οστεν και θα κυκλοφορήσει το 2017, ενώ εκείνο των 20 λιρών, με το πορτρέτο του ζωγράφου Τζόζεφ Μέιλορντ Γουίλιαμ Τέρνερ, θα δοθεί στην κυκλοφορία το 2020.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...