812
O Στίβεν Μνούτσιν έτοιμος να αναλάβει τα ηνία της αμερικανικής (και της παγκόσμιας) οικονομίας... | REUTERS/Mike Segar

Από τη Goldman Sachs και το Χόλιγουντ στο υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2016, 09:33
O Στίβεν Μνούτσιν έτοιμος να αναλάβει τα ηνία της αμερικανικής (και της παγκόσμιας) οικονομίας...
|REUTERS/Mike Segar

Από τη Goldman Sachs και το Χόλιγουντ στο υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2016, 09:33

Υποτίθεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη στην προεδρία των ΗΠΑ ως «αουτσάιντερ», ως μια ανισυστημική απάντηση στους «πολιτικάντηδες της Ουάσιγκτον» και στα συμφέροντα της Γουόλ Στριτ, που -πάλι υποτίθεται- στήριζαν τη Χίλαρι Κλίντον. Ε, λοιπόν ο νεοεκλεγείς πρόεδρος ετοιμάζει μια κυβέρνηση γεμάτη από ανθρώπους της Γουόλ Στριτ. Και όχι τους καλύτερους.

Εκλεκτός του Τραμπ για την κρίσιμη θέση του υπουργού Οικονομικών -κρίσιμη και για τη χώρα μας, αν σκεφτεί κανείς τον αγώνα που έχει δώσει ο Τζακ Λιου για το ελληνικό χρέος και τη στήριξη της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης- είναι ο επενδυτής και πρώην στέλεχος της Goldman Sachs Στίβεν Μνούτσιν.

Οπως σχολίασαν μέσα ενημέρωσης, ο Μνούτσιν δεν έχει καμία προφανή εμπειρία σε κυβερνητικό αξίωμα. Είναι γνωστός για τις διασυνδέσεις του τόσο με τη βιομηχανία του Χόλιγουντ –υπήρξε παραγωγός των ταινιών «American Sniper» and «Batman vs. Superman»– όσο και με τη Γουόλ Στριτ, δύο θεσμούς που ο ίδιος ο Τραμπ επέκρινε σφοδρά πριν από τις προεδρικές εκλογές: υποτίθεται ότι η βιομηχανία του θεάματος και ο ναός των χρηματαγορών ήταν με το πλευρό της Κλίντον.

Η επιλογή του Μνούτσιν καταδεικνύει ότι ο ρεπουμπλικανός μεγιστάνας στρέφεται σε πιστούς υποστηρικτές του για τη στελέχωση του υπουργικού συμβουλίου, με δεδομένο ότι ο 53χρονος τραπεζίτης υπηρέτησε ως οικονομικός διευθυντής στην προεκλογική του εκστρατεία.

President-elect Donald Trump Wednesday officially announced that he has selected his former campaign finance chief Steven Mnuchin to be his nominee for Treasury secretary and investor Wilbur Ross as his pick to head the Commerce Department.

Το απόγευμα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος) ο Τραμπ εξέδωσε και ανακοίνωση για τον Μνούτσιν. «Ο Στιβ Μνούτσιν είναι ένας οικονομολόγους διεθνούς κλάσης, τραπεζίτης και επιχειρηματίας. Διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στον σχεδιασμό του προγράμματός μας για μια δυναμική και εκρηκτική οικονομία που θα δημιουργήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Η ειδικότητά του σε ιδέες για ανάπτυξη τον κάνουν ιδανικό για τη θέση του υπουργού Οικονομικών», ανέφερε ο 70χρονος μεγιστάνας.

Εφόσον τελικά διοριστεί στο υπουργείο Οικονομικών -καθώς εκκρεμεί η έγκριση από την αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας- ο Μνούτσιν θα είναι ο πρώτος βετεράνος της Γουόλ Στριτ που αναλαμβάνει «τσάρος» της αμερικανικής οικονομίας εδώ και οκτώ χρόνια, και θα κληθεί να εφαρμόσει τις μεγάλες φοροελαφρύνσεις και δημόσιες επενδύσεις που έχει υποσχεθεί ο Τραμπ. Ενας διορισμός του Μνούτσιν ακολουθεί το μοτίβο που είχε επιλέξει ο ρεπουμπλικανός Τζορτζ Μπους στην προεδρική θητεία του, όταν το 2006 είχε διορίσει τον Χένρι «Χανκ» Πόλσον, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Goldman Sachs, στο υπουργείο Οικονομικών, με τα γνωστά αποτελέσματα…

Πέραν του Μνούτσιν ο νεοεκλεγείς πρόεδρος επέλεξε τον μεγαλοεπενδυτή Γουίλμπουρ Ρος, έναν ακόμα πιστό υποστηρικτή του, για υπουργό Εμπορίου.

2016-11-29T204942Z_1157227049_RC177CC28190_RTRMADP_3_USA-TRUMP
O μεγαλοεπενδυτής Γούλμπουρ Ρος καταφθάνοντας το βράδυ της Τρίτης στον Πύργο Τραμπ για συνάντηση με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ (Reuters)

Ο Ρος είναι γνωστός στη Γουόλ Στριτ ως «ο βασιλιάς της χρεοκοπίας» για τις επεμβάσεις του σε προβληματικές επιχειρήσεις που βρίσκονται στα πρόθυρα της πτώχευσης. Οι επικριτές του τον κατηγορούν για καιροσκοπισμό σε βάρος άλλων, ενώ οι υποστηρικτές του τον χαρακτηρίζουν «σωτήρα» προβληματικών εταιρειών.

Στο μεταξύ ο Τραμπ συνεχίζει τις επαφές για τη στελέχωση της κυβέρνησής του και σε άλλα κομβικά υπουργεία. Το βράδυ της Τρίτης συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης και προεδρικό υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών το 2012, Μιτ Ρόμνεϊ. Ο τελευταίος θεωρείται μια καλή επιλογή για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά… Υπάρχει ένα μεγάλο «αλλά».

2016-11-30T013132Z_1832770116_RC137E44EA20_RTRMADP_3_USA-TRUMP (2)
O Mιτ Ρόμνεϊ (δεξιά), σε γαλλικό εστιατόριο στο Μανχάταν, έχοντας απέναντί του τον Ρέινς Πρίμπους και δεξιά του τον Ντόναλντ Τραμπ (Reuters)

Οι New York Times και άλλα αμερικανικά μέσα επεσήμαναν ότι ο Ρόμνεϊ ήταν αυτός που τον περασμένο Μάρτιο αποκαλούσε τον Τραμπ «απατεώνα» και «ψεύτη». Τώρα κάθεται στο ίδιο τραπέζι μαζί του και διαπραγματεύεται μια θέση στην κυβέρνησή του. Κάποιος στο twitter σημείωσε βλέποντας την παραπάνω φωτογραφία: «Τι έχουμε για δείπνο, Ντόναλντ; – Την αξιοπρέπειά σου».

Ο Ρόμνεϊ είναι αντι-Ομπάμα. Οπως και ό,τι έχει επιλέξει ως τώρα ο Τραμπ. Εχει γίνει γνωστό άλλωστε πως έχει ήδη εκφράσει την προτίμησή του στο πρόσωπο του ρεπουμπλικανού βουλευτή Τομ Πράις, ενος από τους μεγαλύτερους πολέμιους της μεταρρύθμισης της Υγείας που πέρασε ο Ομπάμα (Obamacare), για τη θέση του υπουργού Υγείας!

2016-11-29T131104Z_2_MTZGRQECBTEKKR1U_RTRFIPP_0_USA-TRUMP-PRICE
O Toμ Πράις, ρεπουμπλικανός βουλευτής από τη Τζόρτζια και φανατικός πολέμιος του Obamacare. Θα αναλάβει όπως φαίνεται το υπ. Υγείας… (Reuters)

Ο Πράις, πρώην ορθοπαιδικός χειρουργός, έχει καταθέσει σειρά νομοσχεδίων για την αντικατάσταση του Obamacare με εναλλακτικά σχέδια ασφάλισης. Η τοποθέτησή του στο υπουργείο Υγείας δίνει νέα βαρύτητα στις προεκλογικές υποσχέσεις του Τραμπ ότι θα καταργήσει το Obamacare μόλις αναλάβει τον Λευκό Οίκο.

Τα σχέδια του κ. Πράις προβλέπουν φορολογικές επιστροφές για πολίτες που θέλουν να αγοράσουν ιδιωτική ασφάλεια υγείας, σε περίπτωση που δεν είναι ήδη ασφαλισμένοι μέσω του εργοδότη τους ή κάποιου κυβερνητικού προγράμματος. Το ύψος των επιστροφών θα ορίζεται από την ηλικία του κάθε αιτούντα.

Αυτά και πολλά άλλα, από τις 20 Ιανουαρίου, όταν ο Τραμπ θα αναλάβει και επισήμως την ηγεσία της ισχυρότερης χώρας της Γης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...