555
Στην Αβάνα και στο Αμπού Ντάμπι ο Πρωθυπουργός θα κατέβει φορώντας λινό κοστούμι | Andrea Bonetti / PM Handout

Ταξίδια στη ζέστη και στην Επανάσταση

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 28 Νοεμβρίου 2016, 15:29
Στην Αβάνα και στο Αμπού Ντάμπι ο Πρωθυπουργός θα κατέβει φορώντας λινό κοστούμι
|Andrea Bonetti / PM Handout

Ταξίδια στη ζέστη και στην Επανάσταση

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 28 Νοεμβρίου 2016, 15:29

Ο Αλέξης Τσίπρας θα περάσει τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη πάνω από τον Ατλαντικό. Μπορεί να σταματήσει για ανεφοδιασμό στη Μαδρίτη ή στις Αζόρες, σαν τον Ομπάμα. Και μέσα στη μαύρη νύχτα θα προσγειωθεί στην Αβάνα. Θα βρει μια χαρά καιρό. Με θερμοκρασία από 20 ως 31 βαθμούς Κελσίου. Πας με τα λινά και παίρνεις μία ζακέτα για το βράδυ.

Στο twitter γίνεται πλάκα, τον κατηγορούν ότι πάει «πενταήμερη» στην Κούβα. Δεν είναι έτσι. Το ταξίδι του θα ήταν πενθήμερο αν έμενε ως την Κυριακή που θα γίνει η κηδεία. Ο Πρωθυπουργός θα παρακολουθήσει τμήμα της διήμερης τελετής μνήμης, Τετάρτη μεσημέρι (τοπική ώρα) θα μπει στο αεροπλάνο και τα ξημερώματα της Πέμπτης θα είναι στην Αθήνα. Και την Παρασκευή θα ξαναμπεί στο αεροπλάνο για να μεταβεί στο Αμπου Ντάμπι. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι αν δεν είχε αυτό το ταξίδι, θα πήγαινε στην κηδεία του Φιντέλ Κάστρο. Εντάξει, θα τον αποχαιρετήσει στην τελετή μνήμης. Και ποιος να του το έλεγε, τότε, του νεαρού κνίτη Αλέξη Τσίπρα, ότι ένα απόγευμα θα μπει στο λίαρ τζετ για να αποχαιρετήσει μία φιγούρα που σημάδεψε την ιδεολογική του διαδρομή. Ετσι τα έφερε η ζωή.   Μένει τώρα να δούμε αν αυτό το ταξίδι στην Κούβα θα κάνει καλό στον ίδιο και στη χώρα.

Ο Πούτιν δεν θα πάει στην Αβάνα. Επικαλέστηκε φόρτο εργασίας και στέλνει τον πρόεδρο της Δούμας. Εν προκειμένω ο Πούτιν δεν μας αφορά όσο οι ηγέτες του δυτικού κόσμου, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο Πρωθυπουργός μας. Πόσοι από αυτούς θα πάνε στην Αβάνα; Πιθανότατα ούτε ένας. Δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας να είναι ο μοναδικός δυτικός ηγέτης ανάμεσα σε τριτοκοσμικούς Αφρικανούς και «επαναστάτες» Λατινοαμερικανούς. Αυτό μπορεί να βελτιώσει την εικόνα του στο πολιτικό ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται. Μία πρωτοσέλιδη φωτογραφία, στην «Αυγή», με τον Αλέξη Τσίπρα ανάμεσα στο Μαδούρο και στον Μαραντόνα ίσως έχει θετικό αντίκρυσμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Τι θα αντιπροσωπεύει, όμως, για τη χώρα; Ισως, λοιπόν, θα ήταν σοφότερο να αφήσει ο Πρωθυπουργός στην άκρη τον ενθουσιασμό της πρώτης νιότης, να κάνει την καρδιά πέτρα και να στείλει εκεί τον Νίκο τον Παππά που, αν μη τι άλλο, ξέρει καλύτερα την περιοχή, θα δει και παλιούς γνωστούς από τη Βενεζουέλα. Από την άλλη, δεν αποκλείεται το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού να τον βγάζει από τη δύσκολη θέση. Οι περισσότεροι ηγέτες θα πάνε στην κηδεία και όχι στην τελετή μνήμης. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να είναι στην κηδεία γιατί έχει δουλειά στο Αμπου Ντάμπι.

Ο Πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα την Πέμπτη, να κάνει ένα ντους και να αλλάξει βαλίτσα, που λέει ο λόγος, πριν πετάξει για Αραβία. Από εκεί θα επιστρέψει Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, μία μέρα πριν το Eurogroup. Αυτό μας δείχνει ότι μάλλον δεν έχει κανένα άγχος για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και το κλείσιμο της αξιολόγησης. Εδώ υπάρχουν δύο εκδοχές: είτε η αξιολόγηση έχει κλείσει, είτε μετατίθεται για τον Ιανουάριο. Και στις δύο περιπτώσεις, το καλύτερο για τον Πρωθυπουργό είναι να βρίσκεται μακριά από το κάδρο του πρώτου πλάνου. Αν έχει κλείσει η αξιολόγηση, θα διαβάζουμε τα μέτρα που προβλέπει. Αν δεν έχει κλείσει, θα υπάρχει μουρμούρα.

Κατά μία εκδοχή, λοιπόν, ο θάνατος του Φιντέλ ήταν η ύστατη πράξη συντροφικής αλληλεγγύης προς τον Αλέξη Τσίπρα. Του δίνει την ευκαιρία να φύγει για μία εβδομάδα προς πιο ζεστά και πιο φιλικά κλίματα. Και κυρίως να βρεθεί με ανθρώπους που τον κάνουν να αισθάνεται άνετα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...