457
Ολοι αυτοί που βλέπετε, έκαναν κοπάνα από το σχολείο | intimenews

Black Friday με 20% έκπτωση, έλληνα έμπορα;

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 26 Νοεμβρίου 2016, 00:09
Ολοι αυτοί που βλέπετε, έκαναν κοπάνα από το σχολείο
|intimenews

Black Friday με 20% έκπτωση, έλληνα έμπορα;

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 26 Νοεμβρίου 2016, 00:09

Αποφάσισα να βγω στα μαγαζιά την Black Friday, να χαζέψω, να πάρω μια μπλούζα βρε αδελφέ, να ξεχαρμανιάσω. Και περίμενα πώς και πώς να δω και στην Ελλάδα αυτές τις τρομερές εκπτώσεις που γίνονται στην Αμερική, εμένα η αμερικανιά μ’ αρέσει, ειδικά όταν ταΐζει το άγριο, δεν θα το κρύψω, και τώρα πια πεινασμένο λόγω κρίσης, καταναλωτικό ζώο που κρύβω μέσα μου.

Ξεκινάω λοιπόν περιχαρής για ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο, σίγουρη ότι θα βρεθώ μπροστά σε μια αποκάλυψη: φορέματα που κάνουν όσο ένα ζευγάρι κάλτσες, μπουφάν πιο φτηνά από κασκόλ, παπούτσια σαν εκείνα που φορούσε η Κάρι Μπράντσο, μισοτιμής. Αμ δε. Όπου κι αν γυρνούσα το βλέμμα, έβλεπα 20%, 30% έκπτωση, ένας-δύο είχανε 40%. Μέχρις εκεί. Στη μόνη βιτρίνα που είδα 80% και λέω επιτέλους εδώ είμαστε, μπαίνω μέσα και η υπάλληλος μου δείχνει τρία παπούτσια πάνω σ’ ένα ραφάκι. Αυτά μου λέει έχουν 80%, όλα τα υπόλοιπα 10%.

Λύσσαξα. Φεύγω απ’ το εμπορικό και γυρνώντας σπίτι χαζεύω γύρω μου τις βιτρίνες. Για να επιβεβαιώσω ό, τι είχα διαπιστώσει και πριν. Η Black Friday του έλληνα εμπόρου δεν ήταν black, ήταν γκρι. Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων οι οκτώ στους δέκα είχαν το όνομα χωρίς να έχουν τη χάρη. Ένα σήμα Black Friday στη βιτρίνα τους και δίπλα μια έκπτωση που αν την έβλεπαν στην Αμερική θα έσκαγαν στα γέλια.

Αγαπητέ έμπορα, αγαπητέ επιχειρηματία, σε καταλαβαίνω. Έχεις ζοριστεί πολύ που η πολιτικές της λιτότητας δεν μου έχουν αφήσει μία στο πορτοφόλι να μπω στο κατάστημά σου να καταναλώσω. Πολύ στενοχωριέμαι κι εγώ. Θυμώνω όμως γιατί κάποιες φορές, όπως τώρα, νιώθω ότι με κοροϊδεύεις μπροστά στα μούτρα μου. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με όσους απέρριψαν το έθιμο των Αμερικάνων, με όσους άνοιξαν το κατάστημά τους χωρίς να κάνουν εκπτώσεις. Ίσα-ίσα, αυτό είναι μια έντιμη στάση, μια ξεκάθαρη θέση. Δεν συμφωνώ, δεν το κάνω, δεν σου το κρύβω. Με ενοχλείς εσύ, έλληνα έμπορα, που μου πλασάρεις μια δηθενιά, μια Black Friday γιαλαντζί.

Δείτε φωτογραφίες από την Black Friday στον υπόλοιπο κόσμο

Ξέρεις ποια είναι η διαφορά; Ότι εμένα, πια, δεν μπορείς να με κοροϊδέψεις. Και σε ένα χωριουδάκι σε βουνοπλαγιά να μένω, μπαίνω στο ίντερνετ και βλέπω τα πάντα. Ξέρω ακριβώς τί εστί Black Friday, είναι η αμερικανιά των σούπερ χαμηλών εκπτώσεων. Μου φέρνεις την αμερικανιά εδώ; Αυτές τις εκπτώσεις περιμένω να δω και στο κατάστημά σου. Ειδάλλως, συγνώμη, αλλά τι διαφορά έχει η μέρα ετούτη για το πληγωμένο μου πορτοφόλι; Και με εκνευρίζεις κιόλας, που έχασα ένα απόγευμα πιστεύοντας ότι θα βρω κάτι πραγματικά φτηνό να ψωνίσω.

ΥΓ. Μεγάλο πρόβλημα της φυλής μας αυτό, τελικά. Από το να πλασάρεις ένα δωμάτιο ξενοδοχείου σαν δωμάτιο Β’ κατηγορίας ενώ είναι Γ’, μέχρι το να πλασάρεις ένα έθιμο σούπερ εκπτώσεων χωρίς σούπερ εκπτώσεις. Κοροϊδία παντού, κοροϊδία χωρίς έλεος. Μια χώρα γεμάτη πολίτες που κοροϊδεύουμε ο ένας τον άλλο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...