762
Κανονιοβολισμοί στον Λυκαβηττό. Βυσματική θέση.. | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Ποιος (δεν) θέλει στράτευση στα 18;

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 23 Νοεμβρίου 2016, 11:26
Κανονιοβολισμοί στον Λυκαβηττό. Βυσματική θέση..
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Ποιος (δεν) θέλει στράτευση στα 18;

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 23 Νοεμβρίου 2016, 11:26

Το είχε πετάξει ως ιδέα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια διαδικτυακή κουβέντα με τον Στέλιο Ράμφο. Το επανέλαβε και ο Πάνος Καμμένος όταν τον επισκέφτηκε στο Πεντάγωνο ο αρχηγός της ΝΔ. Και ο Δημήτρης Βίτσας, που είναι ο συριζαίος αναπληρωτής υπουργός Αμυνας «έγνεψε καταφατικά» – έτσι λέει ο Αδωνις Γεωργιάδης που ήταν επίσης παρών στη συνάντηση. Τότε δεν υπάρχει πρόβλημα, αποφασίστηκε. Αφού θα ψηφίζουν στα 17, γιατί να μην πάνε και φαντάροι υποχρεωτικά στα 18;

Αν ξεπεράσει κανείς τον παράγοντα ελληνίδα μάνα, που 35 χρονών μαντράχαλος να είναι ο γιος της αυτή του πηγαίνει τάπερ στο σπίτι και του πλένει τα ρούχα, υπάρχει ένα πολιτικό και ένα κοινωνικό ζήτημα στην όλη ιστορία.

Το πολιτικό είναι απλό. Πολλοί είδαν σε αυτή τη σύμπτωση απόψεων του προέδρου της ΝΔ με τον κ. Καμμένο έναν υπολανθάνοντα δίαυλο επικοινωνίας και παράλληλα ακόμη ένα υπόγειο ρήγμα στην κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Σε αυτό το δεύτερο βοήθησε η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου που κατά το απογευματινό briefing είπε: «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συζήτηση στο εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν θεωρώ αυτή τη στιγμή ότι πρέπει να αλλάξει το καθεστώς υποχρεωτικής στράτευσης», μια δήλωση που ερμηνεύτηκε από κάποιους ως «άδειασμα» του υπουργού Αμυνας. Βέβαια ο κ. Τζανακόπουλος ούτε τη δήλωση Ερντογάν για τη Λωζάνη σχολίασε σωστά και μετά ήρθε ολόκληρη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών να τον διαψεύσει, οπότε δεν είναι απαραίτητο να δίνει κανείς και τόση σημασία σε αυτά που λέει στο briefing.

Τώρα, το αν και κατά πόσο υπάρχει «προσέγγιση» του κ. Καμμένου με τη ΝΔ (άλλωστε τους ενώνει μια ίδια δεξιά μήτρα), ο κ. Γεωργιάδης το απέρριψε αφήνοντας ένα μικρό «αλλά», αυτό το «ποτέ δεν ξέρεις» που ισχύει για όλα στον έρωτα και στην πολιτική: «Δεν υπάρχει προσέγγιση της ΝΔ με τους ΑΝΕΛ και τους Καμμένους. Τη στιγμή που ο Καμμένος κατηγόρησε τον πρώην Πρωθυπουργό ότι είναι “Πηλιογούσης”, έκανε τη δήλωση “στα τέσσερα” κλπ. Αν ζητήσει συγγνώμη από τον Σαμαρά, τους τότε υπουργούς, τους τότε βουλευτές και τους ψηφοφόρους της ΝΔ που εξύβριζε τότε τι να σας πω… Δεν πιστεύω ότι θα το κάνει», είπε με το γνωστό του στιλ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Αλλά την ελληνίδα μάνα δεν τη νοιάζει αν ο κ. Καμμένος θα ζητήσει συγγνώμη από τον Αντώνη Σαμαρά. Τη νοιάζει αν θα καλέσουν στο Πυροβολικό τον κανακάρη της μόλις βγάλει το λύκειο.

Υπάρχει μια λογική πίσω από την υποχρεωτική και χωρίς αστερίσκους στράτευση στα 18, να δίνεις δηλαδή Πανελλήνιες, να βλέπεις τι κάνεις και αμέσως μετά να πηγαίνεις για εννιά μήνες φαντάρος προτού πας στο πανεπιστήμιο. Συμβαίνει στην Κύπρο, συμβαίνει και στο Ισραήλ που βέβαια αντιμετωπίζουν άλλες απειλές.

Κάποιοι εξηγούν ότι είναι «πιο εύκολο» να πάει ένας 18χρονος στρατό αμέσως μετά το σχολείο, όπου ως μαθητής έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε ένα περιβάλλον στο οποίο υπακούει διαταγές και ακολουθεί κανόνες. Το κανονιστικό πλαίσιο δεν αλλάζει, απλά στον στρατό δεν υπάρχουν γκόμενες και καταλήψεις. Λογικό. Επίσης κάποιοι υπενθυμίζουν ότι είναι περισσότερο οδυνηρό επαγγελματικά να σε «κόβει» ο στρατός αμέσως μετά το πανεπιστήμιο και να βγαίνεις εκτός δράσης και αγοράς εργασίας για ένα διάστημα, ενώ αν έχεις ξεμπερδέψει με την υποχρέωση είσαι πιο άνετος. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι υπάρχουν δουλειές, αλλά να, ο Πρωθυπουργός λέει πως η ανάπτυξη έρχεται οπότε θα έρθουν και δουλειές και θα ζούμε όλοι ευτυχισμένοι.

Στα υπέρ της στράτευσης στα 18 είναι και αυτό στο οποίο συμφωνούν ο κ. Καμμένος, ο κ. Γεωργιάδης αλλά και ο κ. Βίτσας (αν όντως έγνεψε καταφατικά και δεν ήταν τικ): οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Μιλώντας για υποστελέχωση μονάδων, δημογραφικό κλπ, οι περισσότεροι παραδέχονται ότι με τις αναβολές «χάνεις» πολλούς. Κάποιοι πάνε στο εξωτερικό, άλλοι φροντίζουν να βρουν ιατρικούς λόγους και άλλα σπαραξικάρδια για να τη γλιτώσουν, ενώ στα 18 τους προλαβαίνεις, πιάνεις το σύστημα αποφυγής στράτευσης ανέτοιμο.

Στα κατά της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 είναι ότι διακόπτεται βάναυσα η εκπαιδευτική πορεία ενός ανθρώπου και ότι ο αναγκαστικός εγκλεισμός σε ένα στρατόπεδο είναι αντιπαιδαγωγικός – το είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας που μίλησε το πρωί της Τετάρτης στον ΣΚΑΪ ως εκπαιδευτικός και πατέρας και έκλεισε το ζήτημα τουλάχιστον όσον αφορά στο κυβερνών κόμμα.

Σε μια χώρα που αναφερόμαστε σε 20χρονους ως «παιδιά», ναι μπορεί και να το πεις και αντιπαιδαγωγικό το στρατόπεδο, αν και ανοίγουμε μια μεγάλη κουβέντα για το τι είναι «παιδαγωγικό» στην πατρίδα μας.

Αυτή η γραμμή ανάλυσης όμως δείχνει να παραβλέπει έναν βασικό παράγοντα, ότι ήδη ο νόμος ορίζει σαφώς ότι ο έλληνας πολίτης καλείται για τη θητεία του στα 18, εκτός και αν ο νέος πάρει αναβολή. Κι αν κάτι αποδεικνύει όλη αυτή η συζήτηση είναι ότι οι αναβολές στράτευσης είναι ένας ελληνικός νόμος πάνω από τον νόμο. Και μαζί, ας μην το ξεχνάμε, μια ανθούσα «βιομηχανία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...