739
Η έκθεση του Μουσείου Μπενάκη με τις φωτογραφίες από το λεύκωμα του διάσημου γερμανού φωτογράφου των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 1896 Άλμπερτ Μάγιερ θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ | (Μουσείο Μπενάκη)

Το Μουσείο Μπενάκη στη μάχη του crowdfunding

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 22 Νοεμβρίου 2016, 14:58
Η έκθεση του Μουσείου Μπενάκη με τις φωτογραφίες από το λεύκωμα του διάσημου γερμανού φωτογράφου των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 1896 Άλμπερτ Μάγιερ θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ
|(Μουσείο Μπενάκη)

Το Μουσείο Μπενάκη στη μάχη του crowdfunding

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 22 Νοεμβρίου 2016, 14:58

Η έκθεση του Μουσείου Μπενάκη με φωτογραφίες του Άλμπερτ Μάγιερ από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 1896, θα ταξιδέψει τον ερχόμενο μήνα στις ΗΠΑ. Για τον λόγο αυτόν το Μουσείο ξεκίνησε για πρώτη φορά μια ηλεκτρονική εκστρατεία ανεύρεσης πόρων (crowdfunding) με στόχο τη συγκέντρωση του ποσού των 100.000 δολαρίων που θα επιτρέψουν να συνεχιστεί το ταξίδι του λευκώματος και πέρα από τη Νέα Υόρκη όπου θα βρίσκεται τον ερχόμενο μήνα. Αρχικά, η έκθεση παρουσιάστηκε στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών στον χώρο «Τέχνη & Περιβάλλον» που βρίσκεται στο επίπεδο αναχωρήσεων (16 Μαΐου – 16 Σεπτεμβρίου) και παράλληλα στη Μεσσηνία, στον ειδικά διαμορφωμένο εκθεσιακό χώρο (αίθουσα Symbol) του Costa Navarino.Τον Δεκέμβριο η έκθεση θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και θα παρουσιαστεί στα Ηνωμένα Έθνη και στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας. Σκοπός όμως του Μουσείου Μπενάκη είναι μέσα στο 2017 να παρουσιαστεί σε τουλάχιστον τέσσερις πόλεις των ΗΠΑ, ακόμα. Η έκθεση θα δώσει την ευκαιρία στο αμερικανικό κοινό και ιδιαίτερα στους Έλληνες της Διασποράς να θαυμάσουν αυτό το τόσο σπάνιο έκθεμα, αλλά και να «ζήσουν» τις στιγμές των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων μέσα από την κάμερα του Άλμπερτ Μάγιερ.

album5_MG_2354_sm
Το σπάνιο συλλεκτικό λεύκωμα με φωτογραφίες του Άλμπερτ Μάγιερ από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896

Ο Άλμπερτ Μάγιερ (Δρέσδη 1857-1924) ήταν ο επίσημος φωτογράφος της γερμανικής αθλητικής αποστολής που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 και ένας από τους πιο διάσημους φωτογράφους που κάλυψαν το κορυφαίο αθλητικό γεγονός. Με το φακό του αποτύπωσε μοναδικά τις αθλητικές τελετουργίες, τις προσπάθειες των αθλητών αλλά και το πνεύμα και την αστική παράδοση της περιόδου. Στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του απαθανάτισε δρομείς, αθλητές ενόργανης γυμναστικής και στίβου, άλτες αλλά και τον μαραθωνοδρόμο Σπύρο Λούη. Το φωτογραφικό λεύκωμα του αποτελούσε το ενθύμιο των Αγώνων για τις βασιλικές Αυλές της εποχής και για τα μέλη της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων. Μετά τους βομβαρδισμούς του 1945 που ισοπέδωσαν τη Δρέσδη και κατέστρεψαν όλο του το αρχείο, το λεύκωμα με τις αυθεντικές φωτογραφίες έγινε πλέον σπάνιο και πολύτιμο.

Τα λιγοστά αντίτυπα του δερμάτινου λευκώματος διανεμήθηκαν στα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής των Πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων μεταξύ των οποίων ήταν και ο Γεώργιος Στρέιτ, τραπεζίτης και υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης της περιόδου εκείνης. Ο Μαρίνος Γερουλάνος,για πολλά χρόνια πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη και εγγονός του Γεωργίου Στρέιτ, δώρισε το λεύκωμα στα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη, όπου έκτοτε φυλάσσεται.

Το Μουσείο Μπενάκη, μέσα από τις συλλογές και τα αρχεία του, αλλά και με τη συνεχή του παρουσία στη διεθνή πολιτιστική σκηνή, διηγείται ως θεματοφύλακας την ιστορία του ελληνικού πολιτισμού. Και τώρα ξεκινάει μια εκστρατεία ανεύρεσης πόρων (crowdfunding) που θα διαρκέσει από τις 21 Νοεμβρίου 2016 μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2017.

11_MG_2332-sm
Προετοιμασία για τον αγώνα των 100 μέτρων

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου που έθεσε το Μουσείο Μπενάκη μέσω αυτής της εκστρατείας, επιλέγοντας έναν από τους παρακάτω τρόπους:

  1. Κάντε μία δωρεά: Μπορείτε να κάνετε μία δωρεά μέσω της πλατφόρμας της καμπάνιας, στη διεύθυνση http://crowdfunding.benaki.gr. Μπορείτε επίσης να κάνετε μία δωρεά εκτός πλατφόρμας (για παράδειγμα, με την αποστολή επιταγής ταχυδρομικά) ή με τραπεζική κατάθεση, ανεξαρτήτως ποσού.
  2. Μοιραστείτε το: Ενημερώστε τους συγγενείς και φίλους σας γι’ αυτή την καμπάνια του Μουσείου Μπενάκη μέσω του συνδέσμου: http://crowdfunding.benaki.gr.
  3. Οργανώστε τη δική σας εκστρατεία (ως Ιδιώτης ή Ομάδα): Μπορείτε να γίνετε κομμάτι της καμπάνιας, δημιουργώντας την δική σας σελίδα είτε σαν ιδιώτης, είτε σαν ομάδα (ομάδα φίλων, εταιρική ομάδα, ομάδα μέσων μαζικής επικοινωνίας). Μπορείτε να θέσετε τους οικονομικούς σας στόχους (για παράδειγμα, $100) και να προσκαλέσετε άλλους να σας βοηθήσουν να φτάσετε τον στόχος σας, για το Μουσείο Μπενάκη.
25_MG_2318_sm
Αμερικανοί αθλητές από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον μπροστά από την κρύπτη του σταδίου

Για να συνεισφέρετε με επιταγή:

Αποστείλετέ την στη διεύθυνση:
Μουσείο Μπενάκη | Τμήμα Πόρων και Ανάπτυξης
Κουμπάρη 1 και Βασιλίσσης Σοφίας, 10674, Αθήνα
Υπ’οψη κ. Νίκου Τριβουλίδη

23_MG_2321-sm
Εκκίνηση του δωδεκάωρου ποδηλατικού γύρου

Για να συνεισφέρετε μέσω κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό:

  • Alpha Bank
    Δικαιούχος: Μουσείο Μπενάκη | Αρ. Λογαριασμού: 3690 0200 2000 759 |
    BIC: CRBAGRAAXXX | IBAN: GR76 0140 1150 3690 0200 2000 759
  • Εθνική Τράπεζα
    Δικαιούχος: Μουσείο Μπενάκη | Αρ. Λογαριασμού: 139 480020 61 |
    BIC: ETHNGRAA | IBAN: GR95 0110 1390 0000 1394 8002 061
    Αναφέροντας ως αιτιολογία για την κατάθεση: “ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ_CF”

Links

Crowdfunding: http://crowdfunding.benaki.gr
Ιστοσελίδα:  http://www.benaki.gr 
Facebook:    https://www.facebook.com/TheBenakiMuseum
Twitter:        https://twitter.com/TheBenakiMuseum
Instagram:  https://www.instagram.com/TheBenakiMuseum
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με το Μουσείο στο +30 2126875299, ή στο [email protected].

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...