742
Ο «Τραμπ» (Αλεκ Μπάλντουιν) την ώρα που ψάχνει στο Google «τι είναι το ISIS» | ΥouTube

Ντόναλντ Τραμπ εναντίον Αλεκ Μπόλντουιν

Μαρίσσα Δημοπούλου Μαρίσσα Δημοπούλου 21 Νοεμβρίου 2016, 16:34
Ο «Τραμπ» (Αλεκ Μπάλντουιν) την ώρα που ψάχνει στο Google «τι είναι το ISIS»
|ΥouTube

Ντόναλντ Τραμπ εναντίον Αλεκ Μπόλντουιν

Μαρίσσα Δημοπούλου Μαρίσσα Δημοπούλου 21 Νοεμβρίου 2016, 16:34

Πότε χάνει τον σεβασμό σου ένας πολιτικός; Οταν λαϊκίζει; Στις ημέρες μας το κάνουν σχεδόν όλοι. Οταν αθετεί τις υποσχέσεις του; Ναι, καλά. Οταν κόβει μισθούς και συντάξεις; Εκεί χάνει την ψήφο σου. Τον σεβασμό σου τον χάνει όταν προσβάλλεται από το χιούμορ, υπεραντιδρά και σου επιτίθεται. Οταν δεν προσποιείται καν ότι αδιαφορεί για μία τηλεοπτική κωμική εκπομπή που τον διακωμωδεί αλλά φτάνει στο σημείο να χαρακτηρίσει πολιτικά προκατειλημμένο ένα σατιρικό σκετσάκι. Ξοδεύει χρόνο, ενέργεια και tweets για να σχολιάσει την εκπομπή ελπίζοντας ότι έτσι θα διορθώσει την εικόνα που προβάλλεται παρά τη θέλησή του. Και όταν αυτά τα κάνει ο εν αναμονή πιο ισχυρός άνθρωπος του πλανήτη τότε το ζήτημα αποκτά ανησυχητικές διαστάσεις.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είδε για μία ακόμη φορά, το περασμένο Σάββατο, μία εκδοχή του εαυτού του όπως την παρουσιάζει ο χολιγουντιανός ηθοποιός Αλεκ Μπόλντουιν. Ή μάλλον, είδε «κάποια κομμάτια» της εκπομπής του Saturday Night Live -σιγά μην παραδεχόταν ότι την είδε ολόκληρη. Παρακολούθησε λοιπόν μία προβολή του εαυτού του στο κοντινό μέλλον: μια ολοζώντανη καρικατούρα του, με την χρυσή κόμμωση, τα σουφρωμένα χείλια, την χαρακτηριστική νευρική κίνηση τον χεριών του, τη φωνή που βγαίνει από τα ρουθούνια – ο αμερικανός ηθοποιός έχει γίνει μαεστρία στον ρόλο- πώς θα είναι η ζωή στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

Ο Τραμπ είδε τον τηλεοπτικό Τραμπ να γκουγκλάρει «τι είναι το ISIS», να ρωτά την εφαρμογή του iPhone «Siri» (στο blackberry!) «πώς εξοντώνουμε το ISIS», να αιφνιδιάζεται από έναν ψηφοφόρο της Βιρτζίνια που περιμένει πώς και πώς να ανοίξουν όλα τα ανθρακωρυχεία στην πολιτεία του και να χτιστεί επιτέλους το τείχος («2.000 αμερικανικά μίλια;») στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό. Τον είδε να επαναλαμβάνει «μεγάλα, όμορφα βυζιά και κτίρια», «μεγάλα, όμορφα βυζιά και κτίρια» «μεγάλα, όμορφα βυζιά και κτίρια» σαν άσκηση ηρεμίας ώστε να καθησυχάσει τον εαυτό του και να ρωτά με άγχος τον αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς (στον ρόλο ο Μπεκ Μπένετ) αν «θα τα ρυθμίσει όλα εκείνος» όσο κυβερνούν μαζί τις ΗΠΑ. Είδε την επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του τρομοκρατημένη, θολωμένη από τις τύψεις που τη βαρύνουν καθώς «χωρίς εκείνην δεν θα γινόταν ποτέ πρόεδρος ο Τραμπ» (η Κέιτ ΜακΚίνον στον ρόλο της Κελιάν Κόνγουεϊ).

trump1
Ο «πλαστός» Τραμπ, τα χρυσά μαλλιά του, τα σουφρωμένα χείλια του, τα χέρια του και ο επίσης πλαστός Μάικ Πενς

Ο πραγματικός Τραμπ πέρασε το Σαββατόβραδο παρακολουθώντας την εκπομπή και σκέφτηκε ότι μαζί του την έβλεπαν εκατομμύρια τηλεθεατές. Καθένας τους γελούσε μαζί του. Πώς γίνεται; Συνήθως εκείνος τους κάνει να γελά με άλλους. Ετσι έχει μάθει, έτσι άρχισε να παρασύρει ένα ολόκληρο ρεύμα μέσα από σύντομες, προσβλητικές, ενίοτε σεξιστικές ή ρατσιστικές ατάκες. Και ειδικά τώρα, που ο ίδιος οδεύει προς τον Λευκό Οίκο, δεν μπορεί να είναι επιτρεπτό το χιούμορ όταν είναι εναντίον του. Πώς γίνεται να σατιρίζουν τον μελλοντικό τους πρόεδρο; Τι μήνυμα στέλνει αυτό για το κύρος του;

«Είναι ένα μονόπλευρο, εντελώς προκατειλημμένο, καθόλου αστείο σόου», γράφει, σχεδόν ως πρόεδρος των ΗΠΑ, στο Twitter. Εφόσον περιορίζεται από την αρχή της ελευθερίας της έκφρασης και δυστυχώς δεν μπορεί να κινηθεί νομικά κατά ενός τηλεοπτικού καναλιού, επιτίθεται στο χιούμορ. «Πού είναι ο ίσος χρόνος;», ρωτά στο ίδιο σχόλιο. Εδώ μάλλον μπερδεύτηκε. Ο κ. Τραμπ αναφέρεται στον θεσμό που δεσμεύει τα αμερικανικά ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά μέσα να προσφέρουν ίσο χρόνο μετάδοσης ή προβολής σε όλους τους υποψηφίους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Μα οι εκλογές πέρασαν. Ισως εννοούσε ότι πρέπει να δοθεί ανάλογος χρόνος και στην πρώην ανθυποψήφιά του, Χίλαρι Κλίντον, στη σατιρική εκπομπή, ώστε να γελάσουν και με αυτήν οι τηλεθεατής. Σε αυτήν την περίπτωση, ο κ. Τραμπ ξεχνά ότι δεν έχει πλέον αντίζηλο. Τώρα πια, είναι ο ίδιος και ο εαυτός του.

«Οι εκλογές τελείωσαν. Δεν υπάρχει ίσος χρόνος. Τώρα προσπαθείς να είσαι πρόεδρος και οι πολίτες ανταποκρίνονται. Αυτό είναι όλο», έγραψε ο 58χρονος Μπόλντουιν στο Twitter, απαντώντας στο σχόλιο του κ. Τραμπ. Αφού κέρδισε την προσοχή του νέου προέδρου, ο κωμικός ηθοποιός άδραξε την ευκαιρία, πέταξε τη χρυσή περούκα και ανέλαβε τον ρόλο του συμβούλου. «Ξέρεις τι θα έκανα εγώ αν ήμουν πρόεδρος; Θα επικέντρωνα στο πώς μπορώ να βελτιώσω τις ζωές όσων Αμερικανών γίνεται. Θα προσπαθούσα να βελτιώσω την εικόνα μας προς τα έξω, αγωνιζόμενος για την πραγματική ελευθερία και όχι μόνο για το πετρέλαιο. Θα έκανα τα πάντα ώστε να επανεκπαιδευτούν οι Αμερικανοί και για να δημιουργηθούν δουλειές. Ενας τρόπος να κάνεις την Αμερική ξανά μεγάλη είναι να την κάνεις να γυρίσει στη δουλειά», τόνισε. «Εγώ θα συνεχίσω. Αν θέλεις κι άλλες συμβουλές βρες με, θα είμαι στο SNL», είπε ο ηθοποιός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...