630
Ο καταστροφικός σεισμός προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε δρόμους και σε υποδομές | REUTERS/Anthony Phelps

Οι αρχές υποβαθμίζουν τον κίνδυνο για τσουνάμι

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2016, 17:15
Ο καταστροφικός σεισμός προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε δρόμους και σε υποδομές
|REUTERS/Anthony Phelps

Οι αρχές υποβαθμίζουν τον κίνδυνο για τσουνάμι

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2016, 17:15

Ο σεισμός 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής (τοπική ώρα, 13.00 ώρα Ελλάδος) στην κεντρική Νέα Ζηλανδία, και οι μετασεισμοί που τον ακολούθησαν, είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον δύο άνθρωποι, τον θάνατο των οποίων επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζον Κι. Τα ξημερώματα της Δευτέρας σημειώθηκε άλλος ένας μεγάλος σεισμός 6,5 Ρίχτερ.

Οι αρχές είχαν προειδοποιήσει για τσουνάμι 5 μέτρων, ωθώντας τον πληθυσμό να καταφύγει σε υψώματα. Αργότερα όμως, και αφού σημειώθηκαν κύματα ως 2,5 μέτρα στις ακτές της πρωτεύουσας Ουέλινγκτον στο Βόρειο Νησί και του Κράιστσερτς στο Νότιο Νησί, οι αρχές υποβάθμισαν τον κίνδυνο.

Οπως μετέδωσαν τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, τη νύχτα της Κυριακής (τοπική ώρα) προκλήθηκε ρήγμα στο φράγμα του ποταμού Κλάρενς και ακολούθησε διαρροή μεγάλης ποσότητας νερού. Το φράγμα βρίσκεται στο Νότιο Νησί και οι τοπικές αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους «να μετακινηθούν αμέσως σε εδάφη με μεγαλύτερο υψόμετρο».

Ο καταστροφικός σεισμός προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε δρόμους και σε υποδομές.

Στο Ουέλιγκτον οι κάτοικοι δημιούργησαν κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους που οδηγούν στο ύψωμα Βικτόρια, ενώ περίπου 100 άτομα, μεταξύ των οποίων και παιδιά, κατέφυγαν στο κτήριο της Βουλής.

Η πολιτεία πρότεινε στους κατοίκους να απομακρυνθούν από το κέντρο της πόλης, ενώ το σιδηροδρομικό δίκτυο τέθηκε εκτός λειτουργίας για να ελεγχθεί για ζημιές. Το διεθνές αεροδρόμιο του Ουέλινγκτον παρέμεινε σε λειτουργία, παρά τις καθυστερήσεις ορισμένων πτήσεων.

Την Κυριακή χιλιάδες άνθρωποι στις ανατολικές ακτές εγκατέλειψαν τις εστίες τους προκειμένου να μεταβούν σε περιοχές που βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο. «Τα πρώτα κύματα έπληξαν τις ακτές, αλλά γνωρίζουμε ότι είναι πολύ νωρίς για να καταγράψουμε τον πραγματικό αντίκτυπο», δήλωσε η Σάρα Στιούαρτ Μπλακ, συντονίστρια στην υπηρεσία πολιτικής προστασίας. «Η ανησυχία μας έγκειται σε αυτά που θα ακολουθήσουν. Τα κύματα που αναμένεται να μας πλήξουν το επόμενο διάστημα ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερα», είπε.

Οι δρόμοι προς την πόλη Καϊκούρα έχουν αποκλειστεί από τις κατολισθήσεις που ακολούθησαν τον σεισμό. Παράλληλα οι τοπικές αρχές κατάφεραν να αποκαταστήσουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.

Η υπηρεσία πρώτων βοηθειών ανακοίνωσε ότι έστειλε ελικόπτερα που μεταφέρουν ιατρικό προσωπικό και ομάδες διάσωσης στις περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, 91 χλμ βόρεια βορειοανατολικά του Κράισττσερτς, όπου το 2011 ο καταστροφικός σεισμός των 6,3 βαθμών είχε στοιχίσει την ζωή σε 185 ανθρώπους. «Εχουμε αρχίσει να λαμβάνουμε πληροφορίες για τραυματίες από την πληγείσα περιοχή, όπως επίσης από το Κάλβερντεν και το Καϊκούρα» είπε ο Ντιον Ροζάριο, συντονιστής στην υπηρεσία πρώτων βοηθειών.

Η ακτογραμμή της Νέας Ζηλανδίας, από το Κράιστσερτς ως το Ουέλινγκτον θεωρείται ιδιαιτέρως επικίνδυνη. Ο χάρτης δείχνει τις περιοχές που απειλούνται περισσότερο από το τσουνάμι – με σκούρες μπλε γραμμές υποδεικνύονται οι ευπαθείς. Η χώρα βρίσκεται στο λεγόμενο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς», ένα τόξο 40.000 χλμ ηφαιστείων και υποθαλάσσιων ορυγμάτων που περιβάλλει μέρος του Ειρηνικού Ωκεανού. Περίπου το 90% των σεισμών παγκοσμίως σημειώνονται στην περιοχή αυτή.

Νωρίτερα την Κυριακή, η Αννα Κάιζερ, σεισμολόγος της GNS Science, ανακοίνωσε πως τσουνάμι ύψους ενός μέτρου καταγράφηκε αρχικά στην περιφέρεια του Βόρειου Καντέρμπουρι, στο Νότιο Νησί. Μικρότερα αλλά «πολύ επικίνδυνα» κύματα χτύπησαν τις ακτές πλησίον του Γουέλινγκτον, σύμφωνα με τον τοπικό μετεωρολογικό ιστότοπο, το Weather Watch.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New Zealand Herald, κατοικίες στο Τσέβιοτ, το οποίο βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Το Χρηματιστήριο της Νέας Ζηλανδίας (NZX) ανακοίνωσε ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές θα λειτουργήσουν κανονικά, παρότι πολλά γραφεία στην πρωτεύουσα ήταν κλειστά και το προσωπικό του εργάζεται από το σπίτι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...