262
Εξωτερική άποψη του κτιρίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον | Chip Somodevilla/ Getty Images/ Ideal Images

ΔΝΤ: Δεν αποκλείει παραμονή στο ελληνικό πρόγραμμα

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2016, 19:06
Εξωτερική άποψη του κτιρίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον
|Chip Somodevilla/ Getty Images/ Ideal Images

ΔΝΤ: Δεν αποκλείει παραμονή στο ελληνικό πρόγραμμα

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2016, 19:06

«Είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε τα νέα μέτρα που θα παρουσιαστούν στο επόμενο Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η ελάφρυνση χρέους δεν είναι αναγκαίο να εφαρμοσθεί προκαταβολικά, αλλά υπάρχει ανάγκη να εξηγήσουμε στο Εκτελεστικό μας Συμβούλιο τον τύπο και το εύρος των μέτρων ελάφρυνσης που θα εφαρμοστούν». Αυτή ήταν η δήλωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις στην πρώτη -μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ σε πρόεδρο των ΗΠΑ- συνέντευξη Τύπου .

Σύμφωνα με τον κ. Ράις, «δουλεύουμε με τις ελληνικές αρχές και τους ευρωπαίους για ένα πρόγραμμα στο οποίο θα βγαίνουν οι αριθμοί. Θέλουμε ισχυρές πολιτικές στις μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους. Όταν υπάρξουν θα πάμε το πρόγραμμα στο ΔΣ για έγκριση. Δεν έχουμε σκληρό χρονοδιάγραμμα για αυτό, αλλά θα θέλαμε γίνει σύντομα», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ. (Ακολουθούν τα tweets της ανταποκρίτριας του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής Κατερίνας Σώκου).

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε ότι θέση του Ταμείου είναι ένα πρόγραμμα που θα βάζει στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ άφησε να διαφανεί ότι η μείωση του χρέους αντισταθμίζει την ανάγκη για νέα μέτρα. «Δεν ζητούμε περισσότερα μέτρα και περισσότερη λιτότητα», τόνισε.

Απαντώντας σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και για το αν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία από το Ταμείο φέτος, απλώς επανέλαβε ότι «θέλουμε να συμβεί το συντομότερο δυνατόν».

«Η μείωση χρέους δεν χρειάζεται να γίνει προκαταβολικά και μπορεί να γίνει υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της στις μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε. Παράλληλα σημείωσε ότι απαιτείται να είναι γνωστός ο τύπος και ο σκοπός της ελάφρυνσης χρέους.

Όπως τόνισε ο ο κ. Ράις, τον Δεκέμβριο θα παρουσιαστεί η έκθεση του άρθρου 4 για την Ελλάδα, στην οποία θα υπάρχει και η έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...