493
Το άρθρο της γερμανικής εφημερίδας που προειδοποιεί ότι «η ελληνική βόμβα χτυπά» | .

Η Bild, οι γερμανοί και έλληνες πολιτικοί για το τέταρτο μνημόνιο

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2016, 17:24
Το άρθρο της γερμανικής εφημερίδας που προειδοποιεί ότι «η ελληνική βόμβα χτυπά»
|.

Η Bild, οι γερμανοί και έλληνες πολιτικοί για το τέταρτο μνημόνιο

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2016, 17:24

Η Bild επιμένει ότι θα επικρατήσει το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα. Προειδοποιεί ότι η κυβέρνηση δεν θα ξεμπλέξει εύκολα από τα οικονομικά προγράμματα και ότι οδεύει πρόσω ολοταχώς στο τέταρτο μνημόνιο. Η κρίση δεν έχει περάσει, βρίσκεται ακόμη μπροστά στη χώρα η οποία παρομοιάζεται με μία ωρολογιακή βόμβα. Το ανησυχητικό, όμως, είναι ότι για το ενδεχόμενο του τέταρτο μνημονίου συζητούν πλέον ανοιχτά και πρόσωπα από το εγχώριο πολιτικό σκηνικό.

Την ίδια ημέρα που δημοσιεύτηκε το άρθρο στη γερμανική εφημερίδα με τίτλο «Η ελληνική βόμβα χτυπά!», Τετάρτη, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος, εξέφρασε την άποψή του ότι η κυβέρνηση αναγκαστικά οδηγείται σε τέταρτο μνημόνιο. Αλλά αυτό θα είναι το χειρότερο απ’ όλα, σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς δεν θα συνοδευτεί από δάνειο, δηλαδή οικονομική ενίσχυση. Θα περιλαμβάνει μόνον επιπρόσθετα μέτρα.

«Αυτό που διεκδικούμε είναι τα συμπληρωματικά μέτρα που από το 2012 είχαμε συμφωνήσει με τους θεσμικούς εταίρους σε σχέση με το χρέος, μέτρα συμπληρωματικά ως προς τη μεγάλη παρέμβαση του 2012. Μόνο που τα συμπληρωματικά μέτρα αυτά θα τα παίρναμε το 2015 χωρίς πρόσθετους όρους, ενώ τώρα αγωνιζόμαστε να τα πάρουμε μετά το 2018, με πρόσθετους όρους που θα συγκροτούν τέταρτο μνημόνιο», είπε ο ίδιος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελευθερία» Λάρισας.

Σύμφωνα με προηγούμενο άρθρο της Bild αντίστοιχες προβλέψεις κάνουν και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Κώστας Καραγκούνης προβλέπει ότι μετά το 2017 θα καταρρεύσουν τα δημόσια έσοδα και γι΄ αυτό το λόγο ο ίδιος αναμένει «σίγουρα ένα τέταρτο πρόγραμμα βοήθειας», όπως δήλωσε στην εφημερίδα.

Ακόμη και ηγετικό στέλεχος της κυβέρνησης -που δεν κατονομάζεται- είπε ότι «χωρίς κούρεμα χρέους θα χρειαστούμε ένα τέταρτο πρόγραμμα» και ότι σε αυτή την περίπτωση η Ευρώπη θα πρέπει «να στείλει ακόμη περισσότερα λεφτά».

Και ο δημοσιογράφος φροντίζει να υπενθυμίσει ότι από τότε που η Ελλάδα έλαβε ένα τρίτο πακέτο διάσωσης άνω των 86 δισ. ευρώ πέρασε σχεδόν ενάμισης χρόνος. Κατά το διάστημα αυτό, σύμφωνα με το άρθρο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έχει δείξει ότι «προφανώς δεν ενδιαφέρεται καθόλου για να ανακτήσει το μαύρο χρήμα δισεκατομμυρίων που διατηρούν οι συμπατριώτες του σε ξένους λογαριασμούς».

Την κυβέρνηση είχαν κατηγορήσει και γερμανοί πολιτικοί σε αντίστοιχο άρθρο της Bild στα μέσα του Οκτωβρίου.

Ο Πέτερ Ράμζαουερ, πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής του γερμανικού Κοινοβουλίου, ανέφερε ότι «βαδίζουμε κατευθείαν προς ένα τέταρτο πρόγραμμα βοήθειας και η αιτία είναι –μεταξύ άλλων- και τα μικρά βήματα μεταρρυθμίσεων». Επίσης, ο βουλευτής του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος, Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, ανέφερε όρι «το αργότερο το 2018 θα ξεκινήσει και πάλι συζήτηση για ένα πακέτο βοήθειας δισ. (…) παρά το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει το θέμα αυτό έξω από τον προεκλογικό αγώνα».

Ισως μάθουμε σύντομα τι θα ακολουθήσει όταν λήξει το οικονομικό πρόγραμμα το 2018. Τουλάχιστον αυτό θέλουν οι πολιτικοί της Γερμανίας. Ο υπεύθυνος οικονομικών της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης της Βαυαρίας, Χανς Μίχελμπαχ, προειδοποίησε ότι το θέμα της Ελλάδας θα πρέπει να έχει διασαφηνιστεί πριν από τις εθνικές εκλογές στη Γερμανία –το φθινόπωρο του 2017. Οπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, «η γερμανική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να βάλει το θέμα αυτό κάτω από το χαλί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...