327
Οκτώβριος 2016: Ο Μπαράκ Ομπάμα αναχωρεί από το Σαν Ντιέγκο, στην Καλιφόρνια | REUTERS/Kevin Lamarque

Χαμήλωσε ο πήχης των προσδοκιών για την επίσκεψη Ομπάμα

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2016, 16:35
Οκτώβριος 2016: Ο Μπαράκ Ομπάμα αναχωρεί από το Σαν Ντιέγκο, στην Καλιφόρνια
|REUTERS/Kevin Lamarque

Χαμήλωσε ο πήχης των προσδοκιών για την επίσκεψη Ομπάμα

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2016, 16:35

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 14 και 15 Νοεμβρίου, λίγο πριν πάει στο Βερολίνο, στο πρώτο ταξίδι του εκτός ΗΠΑ μετά τις αμερικανικές εκλογές. Κι ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρονταν σε πιθανές πιέσεις του προς το Βερολίνο για την εξεύρεση λύση για το χρέος, το… βάρος της ατζέντας γέρνει μάλλον προς τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης και το Προσφυγικό.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, κατά την τακτική ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι σκοπός της επίσκεψης του Ομπάμα στην Αθήνα δεν είναι η παρέμβαση στο θέμα του χρέους ή στη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της.

«Θα βρίσκεται στο τραπέζι ων συζητήσεων η απομείωση του χρέους; Και δεδομένης της ιστορικής σημασίας της επίσκεψης, τι θα σημάνει αυτό για τις μελλοντικές σχέσεις Ουάσιγκτον – Αθήνας;», ήταν μία από τις ερωτήσεις που δέχτηκε.

«Μπορώ να σας πω ότι ο πρόεδρος δεν επισκέπτεται την Ελλάδα για να διαπραγματευτεί κάποιον νέο διακανονισμό μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ», η απάντηση του εκπροσώπου.

Κατά τις δηλώσεις του ίδιου, ο αμερικανός πρόεδρος θα αφιερώσει κάποιον χρόνο για να επαινέσει την ελληνική κυβέρνηση για την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων που είχε δεσμευτεί να υλοποιήσει, ενώ θα την παροτρύνει να συνεχίσει το έργο της, που έχει ευεργετικές συνέπειες για την μακροχρόνια οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα (άνωθεν παρατίθενται τα σχετικά tweets της ανταποκρίτριας της Καθημερινής στην Ουάσιγκτον Κατερίνας Σώκου).

Ο Ερνεστ χαρακτήρισε «ιστορική» την επικείμενη επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στην Ελλάδα, καθώς «πραγματοποιεί το ταξίδι του στην Ελλάδα για πρώτη φορά ως πρόεδρος».

Σε ό,τι αφορά τη μακροχρόνια σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, ανέφερε πως υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ελληνοαμερικανών στις ΗΠΑ και ενδιαφέρονται να διασφαλιστεί η ισχυρή σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας.

«Πολλοί Αμερικανοί ταξιδεύουν στην Ελλάδα για διακοπές και τουρισμό και να απολαμβάνουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τη χώρα. Νομίζω ότι είναι μια ένδειξη των βαθιών πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών μας. Υπάρχει, επίσης, μια σημαντική οικονομική σχέση. Και ο πρόεδρος ενδιαφέρεται να υπογραμμίσει όλα αυτά,» κατέληξε ο Ερνεστ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...