479
Στιγμιότυπο από το ματς. Λέμε τώρα... | ΙΝΤΙΜΕ

Οι κυρίαρχοι στο ντέρμπι της ομίχλης

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 24 Οκτωβρίου 2016, 00:00
Στιγμιότυπο από το ματς. Λέμε τώρα...
|ΙΝΤΙΜΕ

Οι κυρίαρχοι στο ντέρμπι της ομίχλης

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 24 Οκτωβρίου 2016, 00:00

Στην Ελλάδα ο χρόνος είναι σχετικός. Ετσι, ένα ποδοσφαιρικό 90λεπτο που έπρεξε να ξεκινήσει στις 8.30 μ.μ. και να τελειώσει στις 10.15 μ.μ. τελείωσε μετά τις 11 μ.μ. Ναι, ο Ολυμπιακός κέρδισε στο τέλος 2-1, επιδεικνύοντας αυτό που το αθλητικό ρεπορτάζ θα σπεύσει με ευκολία – και αθεράπευτη δημοσιογραφική αβελτηρία – να περιγράψει ως «καρδιά πρωταθλητή». Ναι, ο ΠΑΟΚ μπορεί να αναζητήσει δικαιολογίες στις ελαστικές ερμηνείες των κανονισμών του ποδοσφαίρου από τον διαιτητή Αρετόπουλο και τους βοηθούς του – ο πρώτος δεν απέβαλε τον Μιλιβόγεβιτς που μετά έγινε και ο σκόρερ του νικητήριου γκολ, οι δεύτεροι σταμάτησαν τους παίκτες του Δικεφάλλου με ανύπαρκτα οφσάιντ. Αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες σε μια χώρα όπου όλα είναι πια σχετικά.

Το πρόβλημα για μια ακόμη φορά είναι οι χούλιγκαν. Εν προκειμένω συγκεκριμένοι και καλά οργανωμένοι οπαδοί του Ολυμπιακού που επέβαλαν τον νόμο τους στο ντέρμπι. Θα πει κανείς ότι τα καπνογόνα που μετέτρεψαν το «Καραϊσκάκης» τρεις φορές σε τοπίο στην ομίχλη είναι πταίσμα μπροστά σε άλλες ιστορικές καφρίες που έχουν γίνει στο ίδιο γήπεδο ή και σε άλλα. Σωστό. Αλλά το καπνογόνο του χούλιγκαν είναι ό,τι και το σήμα του σερίφη στο Φαρ Ουέστ: εγώ είμαι ο νόμος εδώ, το ματς θα γίνει μόνο όταν το επιτρέψω εγώ. Και θα συνεχιστεί αν το επιτρέψω εγώ. Είναι τέτοια η εξουσία αυτών των σερίφηδων που δεν έχουν πρόβλημα να κρεμάσουν και πανό βρίζοντας τον υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή.

pan_5
Στο «Καραϊσκάκη» μόνο οι εξέδρες των οργανωμένων οπαδών είναι φίσκα. Εχουν πολλούς λόγους για να πάνε στο γήπεδο

Το ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ, είχε φάσεις, μεγάλες αποκρούσεις και γκολ, είχε τραγικούς ήρωες όπως ο Βαρέλα, ήταν ένα όμορφο ματς. Οσο το άφηναν να εξελιχθεί συγκεκριμένοι οπαδοί του Ολυμπιακού που προφανώς παρανόμως και προφανώς με την άνεσή τους είχαν περάσει αμέτρητα καπνογόνα μέσα στο γήπεδο.

Κατά το σύνηθες τελετουργικό τα άναψαν λίγο προτού ξεκινήσει το ματς και έτσι αυτό ξεκίνησε με μερικά λεπτά καθυστέρηση, ώστε να καθαρίσει κάπως η ατμόσφαιρα και να μπορεί ο διαιτητής να βλέπει τους επόπτες γραμμών (αυτό απαιτεί ο κανονισμός στις περιπτώσεις ομίχλης). Αν οι χουλιγκάνοι δεν τα έσβηναν δεν θα άρχιζε το ματς – ο νόμος που λέγαμε πιο πάνω. Το τι κάνει η αστυνομία είναι αστείο να το συζητάμε. Τα ματς είναι τα προϊόντα ανωνύμων εταιρειών, αυτές πρέπει να τα προστατεύουν. Κανονικά θα έπρεπε να ανησυχήσει το αφεντικό του Ολυμπιακού -και υπερθεματιστή τηλεοπτικής άδειας μάλιστα, άρα θα πρέπει να μάθει να σκέφτεται με όρους τηλεοπτικού προϊόντος- το θέαμα των άδειων εξεδρών σε ένα τέτοιας σπουδαιότητας ματς. Αλλά ο κόσμος να πάει να δει τι; Την ομιχλη;

Τρεις φορές διακόπηκε το παιχνίδι εξαιτίας των καπνογόνων των χούλιγκαν, στο τέλος μάλιστα οι παίκτες του ΠΑΟΚ κατέφυγαν στα αποδυτήρια, για να βγουν μόνο και μόνο για να μην τιμωρηθούν. Κάθε φορά η γνωστή φωνή του «Καραϊσκάκη» επαναλάμβανε το κλασικό: «φίλαθλοι, προστατέψτε την ομάδα μας». Μα προστασία πουλάνε, απλά δεν είναι φίλαθλοι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...