499
Κατάστημα της Time Warner -που έχει θέσει στο στόχαστρο η ΑΤ&T- στο Μανχάταν | REUTERS/Eduardo Munoz

Tο ντιλ $85 δισ. μεταξύ Time Warner και AT&T αναστατώνει τις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2016, 09:51
Κατάστημα της Time Warner -που έχει θέσει στο στόχαστρο η ΑΤ&T- στο Μανχάταν
|REUTERS/Eduardo Munoz

Tο ντιλ $85 δισ. μεταξύ Time Warner και AT&T αναστατώνει τις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2016, 09:51

Πρόκειται για την εξαγορά της χρονιάς. Οχι μόνο γιατί μιλάμε για περισσότερα από 80 δισ. δολάρια. Αλλά επειδή η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ εξαγοράζει την επίσης γιγάντια εταιρεία μέσων ενημέρωσης -του CNN για παράδειγμα. Ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός ΑΤ&T συμφώνησε να αγοράσει την Time Warner, κάτι που αναμένεται να του κοστίσει 85,4 δισ. δολάρια, όπως μετέδωσε το Reuters. Τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών συνεδρίασαν το Σάββατο για να εγκρίνουν τη συγχώνευση. Και μολονότι το μοντέλο είναι παγκοσμίως αποδεκτό -τηλεπικοινωνιακές εταιρείες συνδέονται με συνδρομητικά τηλεοπτικά δίκτυα και στη χώρα μας- ήδη έχουν αρχίσει οι αντιδράσεις. Βλέπετε, ο γίγαντας παραείναι μεγάλος…

Η εταιρεία AT&T θα αποκτήσει έλεγχο στη μετάδοση των τηλεοπτικών σταθμών HBO και CNN, του κινηματογραφικού στούντιο Warner Bros και άλλων δημιουργών περιεχομένου ψυχαγωγίας. Αυτό δεν θα αρέσει σε ομοσπονδιακές ρυθμιστικές Αρχές που έχουν εκφράσει σκεπτικισμό για τέτοιες συμφωνίες, όπως σχολιάζουν αναλυτές της Wall Street Journal. Θα εξεταστεί διεξοδικά από το υπουργείο Δικαιοσύνης το οποίο θα προσδιορίσει ποιες άδειες θα μεταφερθούν -αν μεταφερθούν- στην εταιρεία και έχει ήδη προκαλέσει σχόλια από πρόσωπα με επιρροή. «Μία τόσο μεγάλη συγχώνευση σε αυτή τη βιομηχανία απαιτεί διεξοδική εξέταση και έλεγχο», δήλωσε ο αμερικανός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενθαλ. «Θα εξετάσω λεπτομερώς τι μπορεί να σημαίνει αυτή η συγχώνευση για τους καταναλωτές και την τσέπη τους», τόνισε ο ίδιος.

Μαντέψτε σε ποιον άλλον δεν άρεσε! Στον αμερικανό μεγιστάνα, υποψήφιο του Ρεπουμπλικανού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Δήλωσε ότι αν εκλεγεί πρόεδρος, θα μπλοκάρει τη συμφωνία. «Σημαίνει πολλή συγκέντρωση στα χέρια των λίγων», είπε για τη συγχώνευση ο δισεκατομμυριούχος Αμερικανός που σε περίπτωση που δεν αναλάβει το αξίωμα, πιθανώς θα προσπαθήσει ο ίδιος να μπει με κάποιο τρόπο -ίσως ένα κανάλι;- στη βιομηχανία των μίντια.

Οι «λίγοι» της AT&T έχουν ήδη αποκαλύψει τις προθέσεις τους στην εδραίωση μίας θέσης στη βιομηχανία των ΜΜΕ. Εξαγόρασαν τον πάροχο δορυφορικής τηλεόρασης DirecTV πέρυσι, δίνοντας 48,5 δισ. δολάρια. Η κίνηση αποδείχθηκε ιδιοφυής. Από τον Ιούνιο του 2016 οι συνδρομητές στις υπηρεσίες ασύρματου δικτύου στη Βόρεια Αμερική έφτασαν τους 142 εκατ. ενώ μέσω της DirecTV έφτασαν σε 38 εκατ. συνδρομητές στις υπηρεσίες βίντεο.

Τώρα κυνηγούν το μεγαλύτερο «ψάρι». Καλούνται να πληρώσουν 107,50 δολάρια για κάθε μετοχή της Time Warner. Λογικό. Η εταιρεία που εδρεύει στη Νέα Υόρκη είναι η μεγάλη δύναμη στον κινηματογράφο, την τηλεόραση και τα βιντεοπαιχνίδια. Είναι το «σπίτι» των δικτύων HBO –μόνο το HBO έχει 130 εκατ. συνδρομητές- CNN, TBS και TNT. Και μέσα από το στούντιο Warner Bros η εταιρεία έχει πλουτίσει από τα τεράστια κέρδη των τεράστιων κινηματογραφικών σειρών «Batman» και «Χάρι Πότερ».

Αυτή η κίνηση, λοιπόν, αν και πολύ ακριβή για την εταιρεία που βλέπει τα κέρδη της να μειώνονται, είναι σίγουρα ιδιοφυής. Από τη συγχώνευση θα προκύψει μία εταιρεία ασύρματης σύνδεσης που θα ανταγωνίζεται σε εθνικό επίπεδο εταιρείες καλωδιακής προσφέροντας πακέτα online παρόμοια με τα παραδοσιακά πακέτα της συνδρομής στην τηλεόραση. «Θα διαταράξει το παραδοσιακό μοντέλο ψυχαγωγίας και θα εξωθήσει τα όρια στη διαθεσιμότητα περιεχομένου στα κινητά τηλέφωνα για το καλό των καταναλωτών», ανακοίνωσαν οι εταιρείες. Θα δείξει. Αν δώσουν το «πράσινο» φως οι αμερικανικές Αρχές (και ο Τραμπ;), η συμφωνία θα κλείσει μέχρι το τέλος του 2017.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...